Testovi mobitela

MEANIT F40 Flip

F40 Flip F40 Flip F40 Flip F40 Flip F40 Flip F40 Flip F40 Flip F40 Flip F40 Flip F40 Flip
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Vrsta uređaja Klasični mobitel
Dual SIM Da
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 103 x 53 x 9
Masa uređaja (g) 70
Ekran i tipkovnica
Dijagonala ekrana (inča) 2,4
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Interna memorija telefona 64 MB
Utor za memorijsku karticu microSD
Memorijska kartica 16 GB
Telefonski imenik 500
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 2 megapiksela (1600 x 1200)
Rezolucija video snimanja 320 x 240
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
UMTS (3G) Da
LTE (4G) Nema
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
DLNA Da
Flash Da
HTML5 Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 600
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
Video player Da
FM radio Da
USB microUSB 2.0
HDMI Nema
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Dodatno Utor za dvije SIM kartice
Mobil.hr testovi
Trajanje baterije u praksi (dana) 3
Dužina kabela punjača (cm) 100
Gdje kupiti
Cijena 299 kn
Info Intelkom


01/ 3863 888
http://meanit.hr/
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Zaboravljena vrsta
Autor: Ilija Gavrić

MeanIT F40 Flip nas podsjeća na već zaboravljenu vrstu – preklopni mobitel

13.02.2016

 

Nakon testova pametnih mobitela, iz tvrtke MeanIT nam je stigao preklopni mobitel naziva F40 Flip. U vrijeme pametnih mobitela, na preklopne uređaje smo pomalo već i zaboravili. Kakav se ovaj uređaj pokazao na testu, pročitajte u nastavku.

Sadržaj pakiranja

Mobitel dolazi u maloj kutiji unutar koje se nalazi mobitel, baterija, punjač, USB kabel (dužine 100 cm) te stereo slušalice.

Ergonomija, dizajn i izrada

MeanIT F40 Flip je preklopni uređaj pa su mu dimenzije nešto manje kada je uređaj sklopljen. Dimenzije su 103 x 53 x 9 mm, a uređaj teži oko 70 grama. Kada primite uređaj u ruku prvo ćete primijetiti kako je lagan i tanak. Kada ga otvorite, uređaj je veći, ali zbog male mase je i dalje ugodan za držati u ruci i za korištenje.

 

Dizajn uređaja je poprilično jednostavan. Na prednjoj strani se nalaze 3 mala indikatora za propušteni poziv, SMS poruku i obavijest za mp3 player radi. Na desnoj strani se nalazi mala tipka za pojačavanje/stišavanje glasnoće koja je napravljena od sjajne plastike, a na desnoj strani se nalazi utor za USB kabel. Na stražnjoj strani se nalazi kamera, te pri dnu otvor za zvučnik. Preklopni mehanizam, tj. njegova stražnja strana je napravljena od sjajne plastike i malo razbija monotoniju uređaja. Stražnji poklopac se skida te se ispod njega nalazi izmjenjiva baterija te utor za 2 SIM kartice, s tim da je umjesto jedne SIM kartice moguće umetnuti microSD memorijsku karticu.

 

Kada otvorite uređaj, na gornjoj strani se nalazi 2,4“ ekran ispod kojeg se smjestio MeanIT logo. Na donjoj strani uređaja se nalaze velike tipke koje su u razini s kućištem. Ovakav izgled tipki nas podsjeća na Motorola RAZR model. Na gornjoj polovici dominiraju navigacijske tipke (navigacija u 4 smjera), oko koje se nalaze tipke za ulazak u izbornik (služi i kao OK tipka) i imenik (služi kao tipka Nazad) te tipke za uspostavljanje i završavanje poziva. Ispod se nalazi klasična numerička tipkovnica.

 

Uređaj je u cijelosti napravljen od plastike. Bez obzira što je napravljen od plastike, uređaj nije sklizak. F40 Flip dolazi u dvije boje: crna i bijela, a mi smo na testu imali crni uređaj.

Ekran i tipkovnica

F40 Flip posjeduje 2,4“ ekran, ali proizvođač ne navodi rezoluciju ekrana. Pikselizacija na ekranu je primjetna, a kutovi gledanja su slabi. No to i nije bitno kupcima, i to ne možemo uzeti kao zamjerku kada uzmemo u obzir cijenu uređaja.

 

Već smo ranije spomenuli da uređaj posjeduje „klasičnu“ alfanumeričku tipkovnicu. Same tipke nisu izdignute od kućišta pa pronalaženje pojedine tipke nije tako ugodno i brzo. Pošto su tipke dosta „plitke“ i plastične, kada pritisnete pojedinu tipku čut ćete „plastični klik“. Ne ostavlja dobar dojam, ali ćete bar znati da ste stisnuli neku od tipki.

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

MeanIT F40 Flip dolazi s vlastitim operativnim sustavom koji nas uvelike podsjeća na stare uređaje. Na vrhu ekrana se nalazi indikator za signal obiju SIM kartica, dok se na desnoj strani nalazi veliki indikator za bateriju. Ispod se nalazi veliki sat ispod koje je datum. Ispod je moguće birati da se prikazuje: SIM 1, SIM 2 (naziv), Glazba i FM radio. Na dnu se nalaze 3 ikone: izbornik, glazba i imenik. Njima se pristupa pomoću tipki oko navigacijske tipke i potvrdnom tipkom.

 

Kada uđete u izbornik, dočekat će vas 12 šarenih ikona poredanih u mreži 3x4 ikone. Raspored ikona nije moguće mijenjati, a same ikone su dosta velike. Sami dizajn ikona je pomalo zaigran, a izgled nekih ikona nas je malo iznenadio. Tako ikona za SMS poruke izgleda kao da je za Gmail, ikona za kameru podsjeća na Instagram, Internet na Chrome.

Postavke uređaja su dosta jednostavne. Tako je moguće promijeniti datum i vrijeme, postavke jezika, postaviti automatsko uključivanje/isključivanje mobitela, uključiti/isključiti zvukove otvaranja/zatvaranja poklopca i obavijesti na vanjskoj strani, postaviti kontrast zaslona, istek osvjetljenja.

Imenik, pozivi

Imenik je krajnje jednostavan te nudi mogućnost spremanja do 500 kontakta na samom uređaju. Svakom kontaktu je moguće dodati samo ime ili urediti broj. Na dnu imenika se nalazi pretraživanje tako da možete brže pronaći kontakt kako ne biste trebali listati kroz čitav imenik.

Iz imenika je moguće direktno pozvati kontakt pritiskom na tipku za pozivanje. Za pozivanje novog broja dovoljno je samo otvoriti uređaj i unijeti broj i stisnuti tipku za pozivanje.

Na tipku za pozive se otvara popis svih poziva. Dugim pritiskom na tipku za prekid poziva mobitel se pali/gasi. Tijekom testa nismo imali nikakvih problema sa signalom i uspostavom poziva.

Poruke

Poruke su na nivou od prije nekoliko godina. Poruke su podijeljene na primljene i poslane poruke, a također je moguće i spremanje skica. Na mobitel je moguće spremiti do 100 SMS poruka.

Za pisanje SMS poruka je zadužena alfa numerička tipkovnica. Premda su tipke velike, zbog njihove „plitkosti“ potrebno je malo privikavanja na pisanje SMS poruka. Sama slova od poruke na ekranu su nešto manja.

Baterija i trajanje

MeanIT F40 Flip dolazi s poprilično malom, ali izmjenjivom baterijom kapaciteta od svega 600 mAh. Ne djeluje puno, ali treba uzeti u obzir jednostavni softver te mali ekran. Uz to, obavijesti o propuštenim pozivima i SMS porukama na vanjskom dijelu će dodatno produljiti trajanje baterije jer nećete morati stalno otvarati mobitel. Tijekom testa, baterija nam je trajala par dana.

Multimedija, FM radio, glazba, kamera

U glavnom izborniku uređaja se nalaze ikone za Kameru i Glazbu, a tu je i posebna ikona za Multimediju. Unutar tog izbornika je moguće pokrenuti video snimanje, pogledati video, pokrenuti FM radio, otvoriti galeriju fotografija, pokrenuti snimač glasa ili upravitelj datoteka s kojim je moguće pogledati sve datoteka na mobitelu.

Preglednik fotografija je poprilično jednostavan te nudi pregled svih snimljenih fotografija, a otvaranje albuma traje koji trenutak duže. Fotografije je moguće pregledavati i pojedinačno te je moguće malo i urediti pojedinu fotografiju ili ju postaviti kao pozadinu ili poslati putem Bluetootha ili kao MMS poruku.

 

Preglednik video zapisa je također vrlo jednostavan te nudi mogućnost premotavanja ili pauziranja video zapisa kao i pregledavanje preko čitavog ekrana. Za preslušavanje muzike je zadužena Glazba. Aplikacija je vrlo jednostavna te nudi mogućnost dodavanja novih listi s glazbom. Također nudi i mogućnost odabira jednog od šest načina rada equalizera i uključivanje BT stereo izlaza za slušalice.

Fotoaparat i video

Mobitel posjeduje stražnju kameru od 2 megapiksela s najvećom rezolucijom od 1600 x 1200 piksela. Kamera ima fiksni fokus te ne posjeduje LED bljeskalicu. Sučelje kamere je vrlo jednostavno. U postavkama je moguće promijeniti rezoluciju (1600 x 1200, 1280 x 960, 640 x 480, 320 x 240), svjetlinu, kontrast, dodati okvir, podesiti balans bijele boje ili dodati efekt. Snimanje fotografije se vrši pritiskom na potvrdnu tipku (u sredini navigacijske tipke). Kamera ima mogućnost snimanja i video zapisa u rezoluciji do 320 x 240 piksela.

Kvaliteta fotografija je razini starijih uređaja koji su posjedovali kameru sličnih specifikacija, čak i malo ispod. Fotografije snimane po danu imaju šum, a po noći dosta tamne, gotovo u potpunosti.

Povezivost i Internet pretraživač

MeanIT F40 Flip dolazi s podrškom za WAP/GPRS brzine, a tu je i Bluetooth. Na mobitelu dolazi WAP preglednik. Mala brzina i WAP preglednik nude mogućnost pregledavanja prilagođenih Internet stranica, ali je otvaranje isti dosta dugačko.

Aplikacije i igre

F40 Flip dolazi s aplikacijom za pregledavanje mapa i datoteka na samo uređaju, kao i aplikacijom Facebook koja vas vodi na mobilnu stranicu Facebooka te kalkulator.

Po pitanju igrica, u glavnom izborniku ćete pronaći posebnu ikonu za igrice. Na mobitelu dolaze tri instalirane igrice: Sokoban, Zmija i Tetris. Zmija nas podsjeća na klasičnu Nokijinu zmiju, ali je igrica doživjela malu prilagodnu ekranu u boji. Sve tri igre će dobro doći ukoliko želite ubiti malo vremena.

Cijena za MeanIT F40 Flip

Cijena za MeanIT F40 Flip iznosi 299 kuna (veljača 2015.)

Cool faktor

Cool faktor je sjećanje na vrijeme kada su preklopni mobiteli bili u modi, a lijepo se sjetiti načina otvaranja i zatvaranja takvih mobitela.

Zaključak testa

MeanIT nas s modelom F40 Flip podsjeća na vrijeme kada su preklopni mobiteli bili „in“. Svojim manjim dimenzijama i izgledom tipki nas podsjeća na Motorola RAZR model. Premda ima ekran u boji i kameru, to su više dodatci na ovom uređaju koji kupcima ovog uređaja nisu u prvom planu. Ono čime ovaj uređaj cilja na konkurenciju su male dimenzije i mala masa, utor za dvije SIM kartice te baterija koja traje nekoliko dana te preklopni mehanizam kako bi se zaštitio ekran uređaja. Korisna stvar su indikatori na prednjoj strani za SMS poruke i propuštene pozive.

 

Plus

+ baterija

+ velike tipke

+ mala masa

 

Minus

- vidljivi tragovi na prednjoj masci

- preklopni mehanizma bi mogao biti čvršći

Konkurencija - Alcatel OT-2012 DS

Alcatel OT-2012 DS ima nešto veći ekran te posjeduje kameru od 3 megapiksela i više interne memorije te nešto jaču bateriju. Cijena za Alcatel iznosi 499 kn.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1455784481.jpg

 

 

 

Komentari

teres

23. veljače 2016 - 14:01 Prijavi neprimjeren komentar

Zar je moguce da i danas se prave mobiteli koji imaju ogranicenje SMS poruka na 100??

Odgovori