Testovi mobitela

MEANIT M920 Promise 9

M920 Promise 9 M920 Promise 9 M920 Promise 9 M920 Promise 9 M920 Promise 9 M920 Promise 9 M920 Promise 9 M920 Promise 9 M920 Promise 9 M920 Promise 9 M920 Promise 9 M920 Promise 9 M920 Promise 9 M920 Promise 9
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Predstavljen 09-2014
Vrsta uređaja Tablet
Hrvatski izbornik Da
Operativni sustav Android 4.4 KitKat
Procesor A7
Frekvencija procesora 1,20 GHz
Broj jezgri procesora 2
Ekran i tipkovnica
Dijagonala ekrana (inča) 9
Rezolucija ekrana 800 x 480
Tipkovnica Virtualna
Memorija
Interna memorija telefona 4 GB
RAM memorija 512 MB / 0 MB
Utor za memorijsku karticu microSD
Memorijska kartica 32 GB
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 0,3 megapiksela (640 x 480)
Rezolucija prednje kamere 2 megapiksela (1600 x 1200)
Prijenos podataka
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
NFC Ne
WLAN WiFi 802.11 b/g/n
WiFi hotspot Da
DLNA Da
Flash Da
HTML5 Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 4000
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
USB microUSB 2.0
HDMI Nema
MHL Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Navigacija GPS
Mobil.hr testovi
Vrijeme uključivanja uređaja (s) 7
Vrijeme uključivanja kamere (s) 2
Benchmark test Quadrant (bodova) 3082
Trajanje baterije u praksi (dana) 2
Dužina kabela punjača (cm) 80
Gdje kupiti
Cijena 699 kn
Info Intelkom


01/ 3863 888
http://meanit.hr/
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Cijena u prvom planu
Autor: Ilija Gavrić

Tablet dijagonale ekrana 9 inča sa zaista pristupačnom cijenom

Do nedavno smo testirali mobitele MeanIT koji se na hrvatskom tržištu nude po vrlo pristupačnim cijenama. Testiramo tablet MeanIT M920 Promise 9“ s istom politikom kao i kod mobitela - ponuditi korisnicima uređaj po pristojnoj cijeni.

 

Testirani tablet naziva M920 Promise 9“ se veličinom smjestio u sredinu ponude tableta ovog proizvođača jer posjeduje 9“ ekran u omjeru stranica 16:9. Kakav se ovaj tablet pokazao u praksi, pročitajte u nastavku testa / recenzije.

Sadržaj pakiranja

Kao što je standardno, tablet smo dobili u kutiji na čijoj prednjoj strani dominira slika samog uređaja. Pored uređaja, dobili smo USB punjač, USB kabel (dužine 80cm) te USB OTG kabel, što pohvaljujemo.

Ergonomija, dizajn i izrada

MeanIT M920 Promise 9“ ima dimenzije 237x142x10 mm. U usporedbi s drugim tabletima, M920 se ne ističe po puno većim dimenzijama. Zbog veličine samog uređaja, tj. zbog veličine ekrana, uređaj je predviđen za korištenje s dvije ruke.

Rubovi uređaja su zaobljeni pa je uređaj ugodan za držanje u ruci. Na prednjoj strani dominira 9“ ekran čija je posebnost omjer stranica 16:9, a u desnom gornjem rubu se nalazi prednja kamera. Sve tipke i utori se nalaze na desnoj strani uređaja, dok su ostale bočne stranice prazne.

 

Pri vrhu desne strane se nalazi tipka za paljenje/gašenje uređaja, a ispod nje Home tipka. Ispod toga su se smjestili utori za USB kabel, slušalice te utor za punjač (ukoliko ne punite uređaj putem USB kabela). Ispod toga se smjestio još i utor za microSD karticu i mikrofon. Utor za microSD karticu nije zaštićen nikakvim vratašcima.

 

Na stražnjoj strani uređaja se nalazi kamera te otvor zvučnika. Pri dnu se nalazi MeanIT logo.

Sam dizajn ovog tableta je jednostavan i nema nekakvih detalja koji bi isticali ovaj uređaj na tržištu. No, samu izradu tableta moramo pohvaliti. Uređaj je izrađen jako kvalitetno i nismo primijetili nikakvo škripanje plastike niti ikakve cvrčke.

Ekran i tipkovnica

MeanIT M920 posjeduje ekran dijagonale 9“, rezolucije 800x480 piksela. Rezolucija je niska za današnje pojmove, ali ako uzmemo u obzir povoljnu cijenu od 699 kuna te publiku kojoj manja gustoća piksela po inču neće biti najbitniji faktor pri kupnji tada taj kriterij pada u drugi plan.

 

Ekran dosta dobro reagira na dodire, no s druge strane prikaz po dnevnom svjetlu je nešto lošiji, ali ako ćete tablet koristiti u zatvorenom prostoru tada to manje dolazi do izražaja. Prilikom testa primijetili smo da je ekran najbolje gledati samo pod određenim kutovima jer su kutovi gledanja manji nego što smo naviknuti kod (ipak skuplje) konkurencije. Primijetili smo manjkavosti i kod prikaza boja te kod oštrine.

 

Uređaj ne posjeduje nikakve fizičke ili kapacitivne tipke (osim za paljenje/gašenje i home tipku), tako da su sve tipke na ekranu. Na početnom ekranu se nalaze tipke za pojačavanje/stišavanje zvuka, te home, nazad i ikona za nedavne aplikacije. A tu je i ikona za snimanje screenshota.

 

Sama virtualna tipkovnica je standardna Android tipkovnica. S obzirom na veličinu ekrana, tipke su dosta velike te postoji razmak među njima. Prvom redu slova su pridodani brojevi kojima se pristupa dugim pritiskom na odgovarajuću tipku. U postavkama je moguće postaviti automatski ispravak riječi i prikaz prijedloga riječi. Zanimljivo, tipkovnica ne posjeduje vibraciji odziv već samo zvučni.

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

MeanIT M920 dolazi s Android 4.4.2 (KitKat) operativnim sustavom koje je u potpunosti čisto. Tj. nije presvučeno nikakvim operativnim sučeljem od strane proizvođača.

Zaslon zaključavanja je poprilično jednostavan. Prikazuje se sat sa datum te pored njega ikona za otključavanje. Povlačenjem te ikone moguće je ući u kameru, Google pretraživanje ili jednostavno otključati tablet.

 

Kada otključate tablet, dolazite na početne ekrane, a ima ih ukupno 5. Srednji ekran je početni, a na svih pet možete dodavati widgete ili ikone za aplikacije. No, nije moguće brisati neke od početnih ekrana ili postaviti neki drugi ekran kao početni. S lijeve strane početnih ekrana se nalaze tipke za google pretraživanje i glasovno pretraživanje. Na desnoj strani se nalazi tipka za ulazak u izbornik s aplikacijama, a pored toga možete staviti do 6 ikona za različite aplikacije.

 

Ulaskom u izbornik aplikacija, prikazuju se sve instalirane aplikacije, dok se pritiskom na tab Widgeti dolazi do izbornika instaliranih widgeta koji se mogu postaviti na početni ekran.

Traka s obavijestima posjeduje dvije mogućnosti. Ako ju spuštate s lijeve strane, otvaraju se obavijesti, a ako ju spuštate s desne strane ekrana, otvaraju se brze postavke.

 

Sve u svemu, uređaj je dosta jednostavan i ne posjeduje puno opcija podešavanja, ali isto tako radi dosta dobro, a manje trzanje će se primijetiti prilikom pokretanja pojedinih aplikacija.

Brzina paljenja uređaja iznosi oko 7 sekundi (s uključenim Quick Bootom), tj. oko 35 sekundi s isključenim Quick Bootoom.

Imenik, pozivi i društvene mreže

MeanIT M920 posjeduje aplikaciju „Osobe“, tj. imenik u kojem se nalaze svi vaši kontakti. Imenik je poprilično jednostavan. Na lijevoj strani ekrana se nalazi popis svih kontakta, a kada stisnete na pojedini kontakt, njegove informacije se nalaze na desnoj strani.

Pošto uređaj ne posjeduje GSM modul, nije moguće s njim telefonirati niti ići na Internet putem mobilnog Interneta nego samo preko wireless mreže.

 

Po pitanju društvenih mreža, na uređaju ne dolazi predinstalirana niti jedna aplikacija za društvene mreže. Ovo nas rješenje podsjeća na Samsung. No, u Play trgovini ćete pronaći aplikacije za pojedinu društvenu mrežu.

E-mail i poruke

Kao i drugi Android uređaji, tako i M920 dolazi s predinstalirane 2 aplikacije, Gmail i E-mail aplikacijom. Obje aplikacije su jednostavne za korištenje te obje nude mogućnost rada s više korisničkih računa.

Procesor, memorija

M920 dolazi s Allwinner A23 dvojezgrenim A7 procesorom radnog takta 1,2 GHz te 512 MB RAM-a. Premda ne djeluje puno, uređaj radi dosta dobro i fluidno. Iako konkurencija danas nudi nešto bolje specifikacije, ovdje svakako trebamo uzeti u obzir i povoljnu cijenu uređaja, što je veliki plus.

 

Po pitanju memorije uređaj dolazi s 4 GB interne memorije, koja je podijeljena u 2 dijela, a korisniku je dostupno zajedno oko 2,2 GB. Nije puno, ali M920 posjeduje i utor za memorijsku karticu. Tako da vam mjesta za pohranu neće ponestati.

Benchmark test

Kako je to već običaj, i ovaj tablet smo podvrgli benchmark testiranju. Testove smo odradili s aplikacijama Quadrant standard, Vellamo i AnTuTu.

S Quadrant standardom smo ostvarili 3082 boda, što ga je smjestilo iznad Motorole Atrix 4G. S AnTuTu aplikacijom smo ostvarili 13.359 bodova, što je smjestilo ovaj tablet ispod Nexusa 4. Pomoću Vellamo aplikacije smo ostvarili 596 bodova, što je smjestilo M920 ispod Samsunga Galaxy S3 (624 boda).

Baterija i trajanje

MeanIT M920 dolazi s baterijom kapaciteta 4000 mAh, koja nije izmjenjiva. MeanIT ne navodi tvorničke podatke o trajanju baterije. Baterija se tijekom testa pokazala dosta dobrom te je uređaj prilikom testiranja izdržao duže od jednog dana, s dosta dugim višesatnim korištenjem i stalnom vezom na Internet.

Multimedija, FM radio, glazba

Po pitanju multimedije, M920 je poprilično jednostavan. U aplikaciji Galerija se nalaze sve fotografije i video zapisi. Sve je moguće sortirati prema albumu, lokaciji, vremenu, osobi ili oznaci.

 

Prilikom pregledavanja pojedine fotografije, moguće ju je rotirati ili malo urediti. Tako je moguće dodati efekt, okvir, rotirati, poravnati ili zrcaliti fotografiju ili promijeniti ekspoziciju.

U istoj aplikaciji je moguće pregledavati i filmove. A sam player je jednostavan za korištenje.

 

Za slušanje glazbe je zadužena aplikacija Glazba za play. Aplikacija nudi mogućnost razvrstavanja glazbe prema žanrovima, izvođačima, albumima i pjesmama.

Sami zvuk je nešto tiši nego kod konkurencije, ali nismo primijetili nikakve distorzije ni kada smo zvuk pojačali do kraja. Tablet M920 ne posjeduje FM radio.

Fotoaparat i video

MeanIT M920 posjeduje 2-megapikselnu kameru s fiksnim fokusom i bez bljeskalice, a kamera je spremna za korištenje za 2 sekunde. Sučelje kamere je krajnje jednostavno te nudi tek nekoliko postavki.

 

Kada pokrenete kameru, s desne strane se nalazi velika tipka za fotografiranje/snimanje videa. Iznad nje se smjestila mala ikona za postavke. U postavkama je moguće promijeniti ekspoziciju, uključiti/isključiti lokaciju i brojač, promijeniti veličinu slike (2 MPx i SVGA)  te promijeniti balans bijele boje. U postavkama je moguće birati između stražnje i prednje kamere.

Ispod tipke za fotografiranje se nalazi tipka za promjenu između fotografiranja i snimanja videa ili panoramske fotografije.

 

Kvaliteta fotografija je u skladu s ostalim MeanIT uređajima. Fotografije imaju dobar uzvrat boja, ali zbog fiksnog fokusa su mutne, pogotovo ako fotografirate u zatvorenim prostorima ili prilikom slabog osvjetljenja te je tada primjetan šum.

A isto vrijedi i za snimljeni vidio koji pati zbog nedostatka fokusa. Sam zvuk kod snimljenih videa je nešto tiši nego kod drugih uređaja.

 

Fotografirano s MeanIT Promise M920:

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1410893353.jpg http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1410893376.jpg

Povezivost i Internet pretraživač

MeanIT M920 od povezivosti posjeduje Bluetooth, Wi-Fi i USB. Na uređaju dolazi samo jedna predinstalirana aplikacija za pregledavanje Interneta – Preglednik. On omogućuje pregledavanje Internet stranica u više tabova, ali ne posjeduje opciju text-reflowa. Sam preglednik dosta brzo učitava stranice. No, ukoliko niste zadovoljni s ovom aplikacijom, u Play trgovini možete skinuti neki drugi preglednik.

Navigacija

M920 dolazi s predinstaliranim Google Kartama (Maps). Lociranje je moguće putem Wi-Fi-ja, a zbog nedostatka spajanja na mobilni Internet, tablet je pogodan za pregledavanje karti i ruta prije polaska na put.

Uredski paket

MeanIT M920 dolazi bez predinstaliranih aplikacija za pregledavanje Office dokumenata, što nas i ne čudi, jer je izostavljanjem takvih aplikacija proizvođač „ušparao“ nešto prostora na tabletu. Ukoliko su vam potrebne aplikacije za pregledavanje Office dokumenata, u play trgovini ćete naći odgovarajuću aplikaciju poput Polaris Office.

Organizator i alarm

Organizator je riješen pomoću aplikacije. Kalendar je moguće pregledavati po danu, tjednu, mjesecu ili rasporedu. U kalendar možete dodavati obaveze i događaje, a moguće ga je sinkronizirati s Google računom.

 

Aplikacija Sat je poprilično standardna za Android. Nudi mogućnost dodavanja više alarma koji se mogu ponavljati različitim danima u različito vrijeme te možemo mijenjati zvuk zvona. Pored alarma, sat nudi i mogućnost štoperice i odbrojavanja vremena.

Aplikacije i igre

MeanIT M920 dolazi sa svega nekoliko predinstaliranih aplikacija. Pored standardnih Google aplikacija (Glazba za play, Gmail, Google pretraživanje, Karte, Trgovina Play), MeanIT je instalirao jedino aplikaciju File Manager, tj. preglednik datoteka koje se nalaze na vašem uređaju i memorijskoj kartici. Aplikacija je jednostavna za korištenje i nudi nekoliko prečaca. Tako postoji tab za pregled interne memorije, memorijske kartice, svih fotografija te svih video zapisa.

 

Ukoliko su vam potrebne druge aplikacije ili igrice, u Play Trgovini ćete ih naći na pretek. Samo trebate odabrati odgovarajuću.

Cijena za MeanIT M920 Promise 9''

Cijena u slobodnoj prodaji za MeanIT M920 iznosi 699 kn (rujan 2014).

Cool faktor

Uređaj ne posjeduje neki posebni cool faktor s kojim bi se isticao od ostatka uređaja na tržištu.

Zaključak testa

Kao i kod mobitela, MeanIT na tržištu tableta traži svoje kupce prvenstveno cijenom koja je niža od konkurencije. Kako bi se postigla nešto niža cijena, jasno je da se neke stvari moraju žrtvovati. MeanIT je uspio u tome tako što je ugradio ekran manje kvalitete te nešto slabiji procesor i manje (ali dovoljno za ugodan rad) RAM-a. Dio korisnika zasigurno ne bi primijetio da uređaj koristi nešto slabiji procesor, ali ekran odaje kojoj kategoriji ovaj tablet spada.

 

No, s druge strane, manje zahtjevnim korisnicima (tj. mlađim korisnicima kojima bi tablet služio da odigraju poneku igru ili pregledavaju društvene mreže i surfaju Internetom) kojima je cijena u prvom planu, M920 bi mogao biti u užem izboru, zaključujemo naš test / review.

Ovaj uređaj pored cijene ima i još poneki „plus“. Prvenstveno trebamo pohvaliti kvalitetu izrade uređaja, USB OTG kabel, bateriju i punjač izlaza 2 A koji će vrlo brzo napuniti bateriju ovog tableta.

 

Plus

+ izrada

+ cijena

 

Minus

- ekran

- kamera

Konkurencija - Vivax TPC-9150

Vivax TPC-9150 je konkurencija M-u 920 jer nudi istu dijagonalu ekrana (9“), ali veće rezolucije (1024x600). Pored toga, Vivax nudi jači procesor (1,5 GHz) te duplo više RAM-a (1 GB) i više interne memorije (16 GB). Ipak, Vivax je skuplji za oko 125 kn

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1411031078.jpg

Konkurencija - Prestigio MultiPad PMP5870C

Prestigio PMP5870 nudi nešto manji ekran (7“) uz veću rezoluciju (1280x800), jači procesor (1,6 GHz) i više interne memorije (8 GB) te HDMI izlaz. Cijenom su podjednaki.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1410894479.jpg

 

 

 

Komentari

Trenutno nema komentara.

Odgovori