Testovi mobitela

MEANIT MG450

MG450 MG450 MG450 MG450 MG450 MG450 MG450 MG450 MG450 MG450 MG450 MG450 MG450 MG450 MG450 MG450 MG450
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Predstavljen 07-2015
Vrsta uređaja Smartphone
Dual SIM Da
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900 / 3G
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 134 x 67 x 9,3
Operativni sustav Android 4.4.2 KitKat
Chipset MediaTek MTK 6572
Procesor MTK MT6572
Frekvencija procesora 1,00 GHz
Broj jezgri procesora 4
Ekran i tipkovnica
Dijagonala ekrana (inča) 4,5
Rezolucija ekrana 854 x 480
Tehnologija ekrana IPS
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Vrsta ekrana Osjetljiv na dodir
Multitouch Da
Tipkovnica Virtualna
Memorija
Interna memorija telefona 4 GB
RAM memorija 512 MB
Utor za memorijsku karticu microSD
Memorijska kartica 32 GB
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 8 megapiksela (3264 x 2448)
Rezolucija prednje kamere 2 megapiksela (1600 x 1200)
Bljeskalica LED
Autofokus Da
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
UMTS (3G) Da
LTE (4G) Nema
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
NFC Ne
WLAN WiFi
WiFi hotspot Da
Flash Ne
HTML5 Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1600
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
Video player Da
FM radio Da
3,5 mm ulaz Da
USB microUSB 2.0
HDMI Nema
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Navigacija GPS, A-GPS
Organizator Da
Dodatno U pakiranju dolazi dodatna zadnja maska i preklopna torbica
Mobil.hr testovi
Vrijeme uključivanja uređaja (s) 36
Vrijeme uključivanja kamere (s) 4
Benchmark test Quadrant (bodova) 3903
Trajanje baterije u praksi (dana) 1
Dužina kabela punjača (cm) 100
Gdje kupiti
Cijena 649 kn
Info Intelkom


01/ 3863 888
http://meanit.hr/
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Pristupačni dualSIM smartphone
Autor: Ilija Gavrić

Novi model za osvježavanje ponude, a sve za male novce

14.10.2015.

 

S modelom MG450 MeanIT proširuje svoju MG obitelj pristupačnih dual SIM smartphonea. Omjer uloženog i dobivenog ne mora biti narušen dodatnom opremom, a MeanIT to dokazuje sa svojim modelima. Kakav se ovaj uređaj pokazao u svakodnevnom korištenju te koje su razlike u odnosu na MG430 pročitajte u nastavku testa / recenzije.

Sadržaj pakiranja

MeanIT MG450 dolazi u maloj kutiji, ali je njen sadržaj malo veći od onog na što smo naviknuli. Tako ćete u kutiji pored mobitela, baterije, slušalica, punjača i USB kabela (dužine 100 cm) pronaći dodatnu stražnju masku kao i preklopnu futrolu. Ovisno o boji uređaja ovisi i dodatna stražnja maska.

Futrola koja se dobije s uređajem će poslužiti da zaštiti ekran i stražnju stranu uređaja, no ona se treba „zalijepiti“ na stražnju stranu uređaja. Sama futrola ima otvore za slušalicu, kameru i zvučnik.

Ergonomija, dizajn i izrada

MeanIT MG450 dolazi u nekoliko kombinacija boja. Tako je uređaj dostupan u potpuno bijeloj boji s kojim ćete dobiti crvenu masku, kao i crnoj boji s kojom ćete dobiti dodatnu žutu masku. Mi smo na testu imali crni uređaj s dodatnom žutom maskom. Moramo priznati da nam je kontrast između crne prednje strane i žutog poklopca baterije ipak malo prevelik, bez obzira na srebrnu „liniju“ oko čitavog mobitela. Obadvije maske su glatke, ali se pokazalo da se žuta maska manje kliže kada mobitel držite u ruci. No bez obzira koju masku imali na uređaju neće vam iskliznuti iz ruke.

 

MG450 dimenzijama mjeri 134x67x9,3 mm, a kada ga usporedimo s konkurencijom, vidljivo je da su dimenzije možda malo veće, a tome pridonosi nešto lošija iskorištenost iznad i ispod ekrana. No bez obzira na to, uređaj lijepo leži u ruci zbog blago zaobljenih rubova. Zbog ne prevelike dijagonale ekrana uređajem se može baratati bez problema samo i s jednom rukom.

 

Na prednjoj strani se nalazi 4,5“ ekran iznad kojeg se smjestila slušalica te prednja kamera, senzori i LED za obavijesti. Ispod ekrana se nalaze 3 kapacitivne tipke koje imaju pozadinsko osvjetljenje i vibracijski odziv.

Na gornjoj strani se nalaze utor za slušalice kao i utor za USB kabel. Moramo priznati da je na prvi pogled smještaj utora malo čudan, a nekad zna biti i ne praktičan, pogotovo ako razgovarate dok se mobitel puni.

 

Na lijevoj strani uređaja se smjestila tipka za paljenje/gašenje uređaja ispod koje su tipke za pojačavane/stišavanje zvuka. Tipke su nešto tvrđe, ali nisu neudobne na pritisak. Smještaj tipke za paljenje/gašenje je tražio malo privikavanja, ali ako koristite mobitel s lijevom rukom, položaj tipke će biti jako dobar. Na donjoj strani uređaja se nalazi mali otvor za mikrofon dok se na desnoj strani ne nalazi ništa.

Na stražnjoj strani se smjestila blago izbočena 8-megapikselna kamera, a LED bljeskalica odmah iza nje. Pri dnu uređaja na desnoj strani se nalazi otvor za zvučnik.

Stražnji poklopac se jako dobro drži na mjestu s nekoliko capica, a kada ga skinete primijetit ćete izmjenjivu bateriju kapaciteta 1600 mAh te utore za 2 SIM kartice i memorijsku karticu.

Ekran i tipkovnica

MG450 posjeduje 4,5“ ekran, što je za 0,5“ veće od manjeg brata MG430, dok je rezolucija tek nešto veća, a iznosi 854 x 480 piksela. U vrijeme kada je HD rezolucija postala standard na „mini“ verzijama flagshipova, ova rezolucija je ostala namijenjena pristupačnijim modelima. Tako da od ovog uređaja ne treba očekivati preveliku oštrinu, a pikselizacija je vidljiva onima oštrijeg oka.

Kutovi gledanja ekrana su slabi ako na mobitel gledate sa strane, a i kontrast ekrana ovisi o kutu iz kojeg ga gledate. A također je primjetna i razlika u kontrastu gornjeg i donjeg dijela mobitela kada mobitel nagnete. No, ekran dosta dobro reagira na dodire.

 

Virtualna tipkovnica je standardna Android tipkovnica. Tipke su velike i malo razmaknute, a prvi red slova nudi i brojeve kojima se dolazi dugim pritiskom na pojedino slovo. Same postavke tipkovnice su jednostavne te imate mogućnost postavljanja automatskog pisanja velikog slova (nakon točke), uključiti/isključiti vibracijski odziv i zvuk tipki ili ispravak teksta i predlaganje riječi.

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

MeanIT-ovi uređaji dolaze s čistom verzijom Android operativnog sustava, a na ovom uređaju je to verzija 4.4.2. Nije najnovija verzija, ali moramo imati na umu i karakteristike ovog uređaja. S obzirom da uređaj posjeduje dvojezgreni procesor i 512 MB RAM-a sve radi dosta dobro. MeanIT nije ništa mijenjao na operativnom sustavu, a tek je dodao opciju za upravljanje dvjema SIM karticama i mogućnost odabira za planirano isključivanje i uključivanje uređaja.

 

Zaslon zaključavanja je jednostavan. Pri vrhu se nalazi sat, a ispod „klizač“ čijim se pokretanjem u desno otključava mobitel, u lijevo pokreće kamera, a prema gore pretraživanje.

Kada ste otključali mobitel, sve vam je poznato s drugih Android uređaja te možete dodavati widgete i aplikacije na početne zaslone. Ladica s aplikacijama nudi prikaz aplikacija po abecednom redoslijedu i nema mogućnosti drugačijeg rasporeda ili dodavanja mapa.

Osnove zadatke uređaj obavlja dosta brzo, a malo usporenje smo primijetili jedino nakon dužeg surfanja internetom, gledanja Youtuba i igranja igrica.

 

Vrijeme pokretanja uređaja iznosi 36 sekundi.

Imenik, pozivi i društvene mreže

Pozivi i imenik su dvije odvojene kategorije. No iz telefona je moguće pristupiti imeniku, a isto tako je moguće iz same aplikacije za pozive pretraživati kontakte pomoću smart dial opcije.

Imenik je standardan za Android uređaje te nudi mogućnost spremanja neograničenog broja kontakata, a moguće ga je sinkronizirati s Googleom ili Facebookom.

U postavkama je moguće odabrati karticu s koje želite obaviti pozive ili ostaviti da vas uređaj pita prije svakog pozivanja. Također, u listi poziva je moguće vidjeti pozive s obje SIM kartice istovremeno ili odvojeno.

 

Tijekom testa nismo imali problema sa signalom. Zvuk iz slušalice je dosta glasan, ali ponekad se znalo pojaviti krčanje u slušalici pa ne bi uvijek najbolje čuli sugovornika (što vjerojatno možemo pripisati mobilnoj mreži), ali je sugovornik dobro čuo nas. Vanjski zvučnik je nešto tiši prilikom razgovora, a i sami zvuk nam se činio bolji.

 

Na uređaju ne dolaze predinstalirane aplikacije za društvene mreže, no u Play trgovini ćete zasigurno naći aplikaciju za društvenu mrežu koju koristite. Na testu smo koristili aplikaciju za Facebook, a samo učitavanje podataka (vijesti) unutar aplikacije je bilo nešto malo sporije nego na drugim Android uređajima.

E-mail i poruke

MeanIT MG450 dolazi s predinstalirane dvije aplikacije za e-mail, što je već standardno. E-mail aplikacija i Gmail rade na istom principu. Obje imaju mogućnost dodavanja više korisničkih računa, ali je Gmail bolje optimiziran ukoliko koristite Googleov e-mail. Obje aplikacije su jednostavne za korištenje, ali je ponekad, pogotovo prilikom otvaranja dužim mailova ili mailova sa slikama, potrebna koja sekunda strpljenja.

 

Poruke su standardne za Android uređaje i tu nema puno promjena. Jedina je promjena u mogućnosti prikaza poruka odvojeno po SIM karticama ili svih poruka zajedno. Poruke se slažu kao razgovori s jednim kontaktom, kronološki od najnovije do najstarije.

Kada otvorite dopisivanje s pojedinim kontaktom, na vrhu se nalaze ikone za prikaz tog kontakta, direktan poziv te dodatne postavke.

Procesor, memorija

MG450 je jednako kao i manji brat MG430 pogonjen MediaTekovim dvojezgrenim MTK 6572 procesorom takta 1 GHz i 512 MB RAM-a. Ne djeluje puno, no u obzir treba uzeti i cjenovni rang ovog uređaja, ali i činjenicu da koristi „golu“ verziju Androida.

 

Uređaj posjeduje i 4 GB interne memorije, od čega je korisniku dostupno oko 2,6 GB za pohranu aplikacija i raznih podataka. Dobra je stvar što uređaj posjeduje i utor za microSD memorijske kartice te tako jeftino možete proširiti memoriju vašeg uređaja.

Benchmark test

Kao i sve uređaje, i ovaj smo podvrgli Benchmark testovima. Testiranje smo odradili pomoću aplikacija: Quadrant Sandard, Vellamo i AnTuTu. S Quadrant Standardom smo ostvarili 3.903 boda dok je manji brat MG430 dobio 4.195 bodova. S pomoću AnTuTu testa smo ostvarili 10.361 (MG430 – 1.0292). S Vellamo aplikacijom na Metal testu smo dobili 464 boda (MG430 – 568), a na HTML testu 849 bodova (MG430 – 983).

Baterija i trajanje

MG450 dolazi s izmjenjivom baterijom kapaciteta 1600 mAh. Tijekom testiranja smo imali nekoliko poziva u trajanju 30-ak minuta, konstantno upaljen Internet, sinkronizaciju jednog Gmail računa, dopisivali se preko WhatsAppa i Vibera te imali uparen MeanIT Smart Watch M1 preko Bluetootha na kojem smo primali obavijesti o porukama i pozivima. U takvom režimu rada baterija je izdržala nešto manje od 1 dana korištenja. S isključenim Bluetoothom trajanje se produžilo za par sati te nam je mobitel izdržao od jutra do večeri. Što je u rangu s konkurencijom.

Multimedija, FM radio, glazba

Pošto MG450 dolazi bez posebnog sučelja, galerija fotografija je standardna Android galerija koju poznamo već dulje vrijeme. Fotografije se mogu pregledavati po albumima, lokaciji ili vremenu. Fotografije u albumima se mogu pregledavati kao mreža ili „filmska vrpca“. Iz galerije, tj. pojedinog albuma je moguće pokrenuti kameru, a prilikom pregledavanja pojedine fotografije moguće ju je i malo „editirati“. Galerija radi fluidno, ali smo primijetili da se fotografije snimljene s mobitelom nešto malo duže otvaraju, tj. izoštravaju.

 

Aplikacija za glazbu također nije doživjela nikakve promjene. Glazbu možete sortirati prema pjesmi, izvođaču, albumu ili napraviti vlastiti popis pjesama. Prvo učitavanje pjesama traje nešto dulje, ali listanje pjesama nakon toga ide dosta fluidno.

Zvuk preko isporučenih slušalica je lošiji te se primijeti šum. Vanjski zvučnik je dosta glasan prilikom reprodukcije glazbe, ali je primjetno krčanje kada se malo više pojača zvuk.

 

Video player je također jednostavan i dosta dobro radi. No i ovdje postoji ograničenje. Filmove do HD rezolucije (720p) smo mogli gledati bez problema, dok smo s filmovima u HD rezoluciji imali poteškoća, što je ipak očekivano s obzirom na konfiguraciju telefona.

 

Uređaj posjeduje analogni FM radio, ali trebate priključiti slušalice kako bi ga mogli slušati.

Fotoaparat i video

MG450 dolazi s 8-megapiskelnom kamerom s auto fokusom i LED bljeskalicom, a za „selfie“ fotografije tu je prednja 2 megapikselna kamera. Rezolucija stražnje kamere je 3264 x 2448 piksela u omjeru 4:3, a snima video u rezoluciji 640 x 480 piksela dok je rezolucija prednje kamere 1200 x 1600 piksela. Mobitel ne posjeduje fizičku tipku za pokretanje kamere, a ona je postala jako rijetka na novim pametnim mobitelima. Sama kamera je spremna za korištenje za oko 4 sekunde od pritiska na ikonu kamere.

 

Sučelje kamere je dosta jednostavno te na početnom zaslonu nudi tek par ikona. Na desnoj strani se nalaze ikone za panoramski način i „obični“ način. Na desnoj strani, pri vrhu su ikone za HDR, bljeskalicu i prebacivanje između stražnje i prednje kamere, a tu su još i velike tipke za fotografiranje i snimanje video zapisa. Na dnu se smjestila tipka za postavke.

U postavkama je moguće uključiti geo lokaciju, podesiti ekspoziciju, efekt boja, način scene i balans bijele boje. Također je moguće uključiti/isključiti prepoznavanje lica, snimak osmijehom, brojač, te odabrati rezoluciju fotografija i omjer stranica. U omjeru 4:3 dostupne su rezolucije od 8, 5, 3, 2, 1,3, 1 megapiksela, VGA, QVGA, dok su u omjeru 16:9 dostupne rezolucije od 4, 3 i 1 megapiksela.

 

Kada govorimo o kvaliteti fotografija, trebamo na umu imati i cijenu ovog uređaja. Prednja je kamera 8 megapiksela, kvaliteta je nešto ispod skuplje konkurencije s istom kamerom. Fotografije snimljene na otvorenom i u zatvorenom su dobre, a na fotografijama snimljenim u mraku je vidljiv šum.

Na fotografijama je vidljivo da su one oštre na dijelu gdje smo „stisnuli“ fokus, no drugi dijelovi su znali biti van fokusa, a uzvrat boja nije baš najvjerniji jer su nam pojedine fotografije ispadale dosta ispranije. Fotografije snimljene s prednjom kamerom su dobre kada ih snimite na otvorenom, rekli bismo u rangu s konkurencijom.

No, ukoliko vam je kamera na mobitelu sporedna stvar, a snimljene fotografije gledate samo na mobitelu ili ih stavljate na društvene mreže, onda će ona dobro odraditi svoj posao.

 

Fotografirano s MeanIT MG450

Za fotografije u originalnoj veličini kliknite na link:

http://1drv.ms/1Rau98l

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1444845160.jpg http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1444845193.jpg http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1444845643.jpg

Povezivost i Internet pretraživač

MeanIT MG450 dolazi s podrškom za dvije SIM kartice, podrškom za HSPDA brzinu, a tu su još i Wi-Fi i Bluetooth. Uređaj ne posjeduje NFC niti podršku za LTE. Prva SIM kartica podržava HSPDA, dok druga SIM kartica podržava GPRS brzine.

 

Na uređaju smo našli predinstaliran samo jedan internetski preglednik s kojim smo bez problema učitavali web stranice. Učitavanje nešto kompleksnijih strana ipak traje nešto dulje. Sam preglednik nudi mogućnost rada u više tabova (kartica), ali ne podržava opciju tekst reflowa.

Navigacija

Na uređaju se nalaze predinstalirane Google Karte. Pored standardnih tekstualnih uputa te pregleda karti, od zadnjih verzija tu je i mogućnost glasovne navigacije. Aplikacija radi dosta dobro, no zbog malo RAM-a ponekad se osjeti „štucanje“. No za povremenu navigaciju i pronalazak adresa će poslužiti. Ukoliko vam se ne sviđaju Google Karte, možete isprobati i Here Maps te je potrebno skinuti kartu Hrvatske koja je veličine oko 300 MB.

Uredski paket

Aplikaciju za pregledavanje Office dokumenata, Microsoft Office možete besplatno skinuti iz Play trgovine. Aplikacija radi dosta dobro, a pomoću nje možete pregledavati i uređivati dokumente.

Na mobitelu nismo našli ni aplikaciju za bilješke, ali nam je vrlo dobro poslužila aplikacija Evernote, a možete pristupiti i njenoj web inačici pa tako na računalu možete pregledavati bilješke.

Organizator i alarm

Organizator je riješen preko Google kalendara te ga je moguće sinkronizirati s Google računom. Kalendar je jednostavan i nudi pregled po danu, tjednu, mjesecu ili rasporedu. U kalendar je moguće dodavati događaje te odabrati naziv, mjesto, datum i opis.

 

Alarm se nalazi u aplikaciji Sat. Moguće je dodati više alarma s različitim vremenima te za svaki alarm dodati vlastitu melodiju i dane ponavljanja, kao i uključiti/isključiti vibraciju.

Aplikacije i igre

MeanIT MG450 dolazi bez predinstaliranih aplikacija ili igrica. Smatramo da je ovo dobra odluka jer dodatne, a nekima i nepotrebne aplikacije samo oduzimaju prostor na internoj memoriji a mogu i usporiti uređaj. Na mobitelu nalazimo samo aplikaciju za paljenje/gašenje LED bljeskalice te upravitelj datotekama, tj. svojevrsni preglednik datoteka na mobitelu i memorijskoj kartici.

 

MG450 ima pristup Play Trgovini što znači da ćete bez problema pronaći raznorazne aplikacije i igrice, a izbor aplikacija je jako velik. No, trebamo napomenuti da se grafički zahtjevnije igrice neće moći pokrenuti, što se dogodilo i nama na testu. Jednostavnije igrice ćete moći pokrenuti bez puno problema.

Cijena za MeanIT MG450

MeanIT MG450 se prodaje po cijeni od 649 kuna (listopad 2015.)

Cool faktor

Uređaj ne posjeduje nekakav cool faktor koji bi ga izdvojio od ostatka tržišta.

Zaključak testa

MeanIT s modelom MG450 popunjava gamu svojih smartphone uređaja, pružajući pristojne karakteristike i relativno veliki ekran kao i dodatnu opremu u paketu, a sve za male novce. A ne možemo zaboraviti ni izradu uređaja koja je na dosta visokom nivou, kao što smo i navikli od meanIT uređaja. Naravno, negdje se moralo uštedjeti, a to je bilo na ekranu. No opet, obzirom na cijenu i konkurenciju u tom cjenovnom rangu, ne možemo imati previše zamjerki na ovaj uređaj.

S obzirom na karakteristike „ispod haube“ možemo zaključiti kako je ovaj mobitel namijenjen osobama koje se upoznaju s Androidom ili žele dual SIM uređaja za male novce, ali ipak žele nešto veći ekran. Kao i kod drugih MeanIT mobitela i ovdje možemo reći da ćete za malo novaca dobiti puno od mobitela (a i poneki dodatak za koji biste naknadno trebali potrošiti novce).

 

Plus

+ cijena

+ dual SIM

 

Minus

- kamera

- ekran

- slušalica prilikom razgovora

Konkurencija - NGM Dynamic Racing 2

NGM Dynamic Racing 2 je direktna konkurencija za MG450 i po karakteristikama i po cijeni. Oba mobitela imaju ekrane iste dijagonale i rezolucije, istu količinu RAM-a, interne memorije kao i kamere iste rezolucije. Oba uređaja posjeduju iste procesore, ali NGM radi na nešto višem taktu (1,3 GHz), a cjenovno je NGM neznatno jeftiniji (636 kn).

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1444847100.png

Konkurencija - Noa H44

Noa H44 posjeduje ekran iste dijagonale i rezolucije kao i MeanIT MG450 te također nudi 512 MB RAM-a. H44 ima jači 1,3 GHz osmojezgreni procesor. Kamere su im podjednake, a Noa je skuplja 50-ak kuna.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1444848022.jpg

 

 

 

Komentari

MATJAŽ

16. prosinca 2018 - 10:43 Prijavi neprimjeren komentar

ZANIMA ME DALI SE MOZE NARUCITI SAMO EKRAN ZA MEANIT MG450

Odgovori