Testovi mobitela

MEANIT Promise MG430

Promise MG430 Promise MG430 Promise MG430 Promise MG430 Promise MG430 Promise MG430 Promise MG430 Promise MG430 Promise MG430 Promise MG430 Promise MG430 Promise MG430 Promise MG430 Promise MG430 Promise MG430 Promise MG430 Promise MG430
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Predstavljen 03-2015
Vrsta uređaja Smartphone
Dual SIM Da
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900 / 3G
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 123 x 64 x 10,6
Operativni sustav Android 4.4 KitKat
Chipset MTK6572
Procesor Cortex-A7
Frekvencija procesora 1,00 GHz
Broj jezgri procesora 2
Ekran i tipkovnica
Dijagonala ekrana (inča) 4
Rezolucija ekrana 800 x 480
Tehnologija ekrana TFT LCD
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Vrsta ekrana Osjetljiv na dodir
Multitouch Da
Tipkovnica Virtualna
Memorija
Interna memorija telefona 4 GB
RAM memorija 512 MB
Utor za memorijsku karticu microSD
Memorijska kartica 32 GB
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 3,2 megapiksela (2048 x 1536)
Rezolucija prednje kamere 0,3 megapiksela (640 x 480)
Bljeskalica LED
Rezolucija video snimanja 640 x 480
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
UMTS (3G) Da
LTE (4G) Nema
Bluetooth Da
NFC Ne
WLAN WiFi
WiFi hotspot Da
DLNA Da
Flash Ne
HTML5 Da
Baterija
Kapacitet baterije (mAh) 1350
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
Video player Da
FM radio Da
3,5 mm ulaz Da
USB microUSB 2.0
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Navigacija GPS, A-GPS
Organizator Da
Dodatno Dodatna mozaik maska (crna ili bijela) + srebrna prekolopna torbica
Mobil.hr testovi
Vrijeme uključivanja uređaja (s) 41
Vrijeme uključivanja kamere (s) 4
Benchmark test Quadrant (bodova) 4195
Trajanje baterije u praksi (dana) 1
Dužina kabela punjača (cm) 100
Gdje kupiti
Cijena 499 kn
Info Intelkom


01/ 3863 888
http://meanit.hr/
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Poboljšani MG420
Autor: Ivan Luzar

Za manje od 500 kuna može dobiti sasvim respektabilan Android smartphone

01.06.2015.

 

Niska cijena prethodnika meanIT MG420 dodatno je snižena te se sada za manje od 500 kuna može dobiti sasvim respektabilan Android smartphone meanIT Promise MG430. Dobre specifikacije u odnosu na cijenu, na MeanITu MG430 popraćene su i velikim paketom opreme, kao i unaprjeđenjem dizajna spram prethodnika. Donosimo opširan test / review.

Sadržaj pakiranja

MeanIT MG430 dolazi u manjoj kutiji, no s mnogo opreme. U paketu smo uz MG430 pronašli dvije stražnje stranice, jednu bijelu i jednu crnu s posebnim efektom te dodatnu preklopnu zaštitnu masku, svijetle i sjajne sive boje. Micro USB kabel priložen uz adapter dužine je 100 cm.

Ergonomija, dizajn i izrada

4-inčni ekran meanITa Promise MG430 nosi i odličnu ergonomiju za one manjih ruku, ali i odličnu ergonomiju u jednorukom korištenju. Uređaj je kompletno izrađen od plastike, no osim nekakvih sitnijih pucketanja pri jakom pritisku, ne primjećujemo u redovnom korištenju nikakva izvijanja ili pucketanja plastike. Dobrom ležanju u ruci pridonosi i adekvatna masa MG430, koja je prikladna plastičnom mobitelu, no ipak ne prelagana da ostavlja loš dojam. Obje priložene stražnje stranice izrađene su u šari sitnih kvadratića, mekanih na dodir. Neki kvadratići su sjajniji dok su drugi pod određenim kutom matirani, čime MG430 ostavlja zanimljiv efekt, sličan onome Nexusa 4, no bez stakla.

 

Jednostavni dizajn ne nudi ništa neuobičajeno. Podno ekrana nalazimo tipke za prošireni meni, home i tipku za nazad. Na stražnjoj stranici krije se kamera s 3,2 megapiksela dok se s njene lijeve strane nalazi LED bljeskalica, a s desne zvučnik. Lijeva strana i gornja strana uređaja kompletno su prazne, dok se hardverske tipke nalaze na desnoj bočnoj strani. Pri vrhu nalazimo tipku za zaključavanje, koju je vrlo teško pritisnuti, a koja zbog toga često ne prihvaća naš pritisak. Podno nje nalaze se tipke za reguliranje glasnoće koje mnogo bolje reagiraju na naš pritisak.

Ekran i tipkovnica

TFT LCD ekran na MG430 od 4 inča nosi i skromniju rezoluciju, od 800x480 piksela, no ako se vratimo malo u prošlost, pronalazimo da je ova kombinacija dijagonale i rezolucije bila vrh ponude. Kvalitetom prikaza, također dolazimo do zaključka da nam se čini kao da gledamo na jedan od ekrana srednje kategorije koji smo viđali u doba Androida 4.0. Kontrast je idealan samo pri direktnom gledanju u ekran, kutovi gledanja su slabi, a razlike u kontrastu gornjeg spram donjeg dijela ekrana očite su i pri lakšem nagibu.

 

Standardna Androidova tipkovnica nudi i standardne funkcije. Predviđanje riječi i ispravak pogrešaka radi sve bolje uz više korištenja, a nešto češće smo i koristili ispravak. Senzor dodira inkorporiran u ekran nije najbolje kalibriran tako da traži prilagodbu naših prstiju na dio ekrana koji želimo dodirnuti.

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Za budget kategoriju, relativno nov Android 4.4 KitKat doživio je samo diskretnije promjene spram standardne, Googleove vanilla verzije. Dodani su meniji za upravljanje SIM karticama i za planirano uključivanje i isključivanje unutar postavki, a ostatak sustava je više-manje isti.

Stoga je uređaj nešto brži nego što bismo očekivali za Mediatekov Dual-Core procesor. Neki dijelovi sustava, poput launchera veoma su responzivni i brzo možemo mijenjati stranice, no često bi nam se znalo desiti usporenje koje nismo mogli pripisati ničemu specifičnom. Djelovalo nam je kao da se na nasumična vremena sustav odlučio usporiti.

 

Uređaj se pokreće za 41 sekundu.

Imenik, pozivi i društvene mreže

Imenik i pozivi su odvojeni, no imenik se može pregledavati unutar same aplikacije za pozive, ali i preko smart diala unutar kartice brojčanika. Kapacitet imenika je neograničen, a i sinkronizirati se može s cloudom i društvenim mrežama, poput Googleovog računa i Facebooka. Može se odabrati glavnu SIM karticu za pozive ili pak ostaviti mogućnost biranja s koje će se kartice zvati prije svakog poziva. Povijest poziva moguće je pregledavati za obje kartice istovremeno ili kao za ostatak poziva, odvojeno.

 

Kvalitetu poziva testirali smo na oba utora za SIM kartice, a na oba smo dobivali prosječnu kvalitetu. Predinstalirani su Google+ i Facebook, a oni kao i cijeli sustav na trenutke znaju biti vrlo spori. Učitavanje novih podataka na MG430 traje nekoliko sekundi duže nego na drugim Android modelima.

E-mail i poruke

Googleov Gmail i Androidova e-mail aplikacija jednakih su funkcija na svim Android modelima. Učitavanje e-mail poruke zahtijeva nekoliko sekundi strpljenja, a scrollanje poruke s više slika i teksta izaziva, inače rijetko viđena, međuučitavanja. Što se primitka i slanja e-mail poruka tiče, s njima nismo imali nikakvih problema.

 

SMS poruke sortiraju se prema primatelju i kronološki, a kao i pozive, moguće ih je pregledavati za svaku SIM karticu posebno. Ostatak aplikacije istovjetan je standardnoj Androidovoj, no primjećujemo dodani zasebni izbornik za umetanje emotikona.

Procesor, memorija

MeanIT MG430 pogoni jednaki Dual Core MTK 6572 1 GHz Cortex-A7 procesor s 512 MB RAM memorije kao i prethodnik. Smatramo da je to adekvatan čipset obzirom na nisku cijenu uređaja.

 

4 GB pohrambenog prostora korisniku daje 2,66 GB prostora za pohranu aplikacija i multimedijskog sadržaja. Kupnja microSD kartice gotovo da je must-have, a kartica s 8 GB memorije dostupna je već od 50 kn.

Benchmark test

Antutu benchmark MG430 daje relativno visokih 10.292 boda, obzirom na klasu uređaja. S takvim rezultatom pridružuje se HTC-u One S i Toshibi AT270 koji se nalaze na nekoliko bodova razlike.

Quadrant standard ocjenjuje MG430 s 4195 bodova, čime zauzima drugo mjesto, iza HTC One X-a, ali ispred Asus TF201. No, 4195 bodova je oko 1000 bodova više nego kod prethodnika MG420.

Vellamov detaljniji benchmark za HTML dio testa daje 983 bodova, gurajući MG430 na zadnje mjesto, iza Motorole Razr i, gotovo dvostruko manje bodova nego MG420. Multicore dio testa daje 731 bod, smještajući se ponovno na zadnje mjesto, no ovaj put iza Samsung Galaxyja S3. Jednojezgreni dio testa MG430 također smješta na zadnje mjesto, ponovno iza Galaxyja S3, s 568 bodova.

Baterija i trajanje

1350 mAh je manjak od 150 mAh spram prethodnika koji se osjeti i na autonomiji. Našim standardnim testnim korištenjem od oko 30 minuta slušanja glazbe, 30 minuta poziva i oko sat vremena pregledavanja interneta i dopisivanja Whatsappom ispraznilo bi bateriju u potpunosti, čak i nešto prije kraja dana. Nešto umjerenijim korištenjem, zaključujemo da je moguć jedan puni dan korištenja. Autonomija MG430  u rangu je s konkurencijom.

Multimedija, FM radio, glazba

Galerija je standardna Androidu od prije nekoliko godina, a scrollanje slika vrši se horizontalno. Slike se mogu sortirati prema albumu (folderu), lokaciji i vremenu slikanja. Same slike unutar galerije se nešto dulje učitavaju, oko 1 sekunde slikanjem prednjom ili stražnjom kamerom.

 

Kao i galerija, aplikacija za reprodukciju glazbe je ona koja je bila standard uz Android 4.0. Glazbene datoteke unutar nje mogu se sortirati prema pjesmi, izvođaču, albumu ili popisu za reprodukciju. Veća količina glazbe se nešto dulje učitava, no scrollanje glazbe ide glatko. Kvaliteta reprodukcije putem priloženih slušalica je lošija, s većom količinom šuma i bez izraženih bassova. Zamjenom slušalica za primjerice Sonyjeve MDR-EX10LP slušalice, kvaliteta reprodukcije se poboljšava, no manja količina šuma ostaje. Bass je s drugim slušalicama nešto izraženiji, no volumen je ukupno gledajući relativno tih. Ugrađeni zvučnik je slabije kvalitete, sa slabo izraženim bassom i prigušenim visokim i srednjim tonovima.

 

Video player instaliran na MG430 relativno dobro reproducira video datoteke ispod 720p rezolucije, no sa 720p rezolucijom bude zastajkivanja nakon nekoliko sekundi. Često smo vidjeli i ispušteni frame.

 

Analogni FM prijemnik kao i uvijek, zahtijeva priključene žičane slušalice koje se koriste kao antena. Kvaliteta reprodukcije, kao i kod lokalno pohranjene glazbe, ovisi o kvaliteti slušalica. Prijam, tj. signal radio stanica u većini je slučajeva bio veoma dobar.

Fotoaparat i video

Aplikacija kamere može fotkati slike koje broje 3,2 megapiksela, točnije 2048 x 1536 piksela. Standardna aplikacija kamere pokreće se unutar 4-5 sekundi, a sučelje kamere je jednostavno te ne skriva neke posebne napredne funkcije. Video snimanje je VGA rezolucije.

 

Fotografirano s MeanIT MG430

 

Za fotografije u originalnoj veličini kliknite na link:

http://1drv.ms/1HbNjaj

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1433192272.jpg http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1433192516.jpg http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1433192579.jpg

Povezivost i Internet pretraživač

MG430 dolazi s jednakim načinima povezivanja kao i prethodnik MG420 pa tako nalazimo HSDPA, Bluetooth i Wi-Fi. Nedostaju NFC i LTE tehnologije. Prva (i glavna) SIM kartica služi za pozive i za podatkovni promet dok je dodatnoj podatkovni promet ograničen na GSM brzine.

 

Predinstalirani Androidov browser bez problema učitava sve web stranice, pa čak i kompleksnije koje ne podržavaju mobilna sučelja. Učitavanje traje ponešto dulje, a češće vidimo i međuučitavanja, kao i šahovska polja na dijelovima stranice koji još nisu renderirani. Zbog nešto niže rezolucije češće smo morali zumirati dijelove stranice koji su sadržavali sitniji tekst.

Navigacija

Predinstalirane nalazimo samo Googleove Karte koje rade očekivano sporo. Sporo rade i Nokijine Here+ karte, čijih 300 MB karata za Hrvatsku uzima velik dio pohrambenog prostora. Navigiranje putem Here+ aplikacije također je bilo sporo, s čestim kalkulacijama rute, već nakon nekoliko stotina metara putovanja. Ali, bitno je da radi.

Uredski paket

MeanIT MG430 dolazi bez predinstaliranog uredskog paketa, no na Google Play Storeu uvijek nudi mnoštvo opcija. Testirali smo Microsoftov Office, koji je kao i većina aplikacija, patio od sporosti. Međutim, nakon nekoliko sekundi čekanja, dobili bismo otvoreni dokument, koji bi svaku stranicu morao posebno učitavati, na što nismo navikli kod drugih modela. Nakon što bi se stranice jednom učitale, mogli bismo ih nesmetano pregledavati, bez dodatnih međuučitavanja.

Organizator i alarm

Googleov kalendar je standardni te se po običaju sinkronizira s Googleovim računima. Nudi pregled po danu, tjednu, mjesecu ili po rasporedu sljedećih događaja.

 

Alarm i sat integrirani su u jednu aplikaciju te je moguće konfigurirati više alarma koji se mogu ponavljati na određene dane.

Aplikacije i igre

Očekivano, popis predinstaliranih aplikacije je malen, a osim aplikacije za paljenje LED svjetljike, ne nalazimo ništa što bismo mogli istaknuti. Međutim, MG430 ima pristup Googleovom Play Storeu na kojem je dostupno više od milijun aplikacija. Instalacija aplikacija je potrajala nešto duže nego na drugim modelima, a Play Store bi nam se u nekoliko slučajeva znao zamrznuti, nakon čega je za skidanje aplikacija jedino preostao restart uređaja.

 

Jednostavnije igre poput mozgalica MG430 pokreće bez problema, no s nekoliko sekundi duljih učitavanja, ali i zastajkivanja tijekom igranja. Pokušali smo instalirati grafički intenzivnije igre poput Real Racinga, no tijekom instalacije javila bi se greška da nemamo dovoljno prostora za instalaciju, iako bismo imali još oko 2 GB prostora.

Cijena za MeanIT MG430

MeanIT MG430 dostupan je za 499 kuna (lipanj 2015.). Smatramo da je 499 kuna fer cijena za entry-level Android model.

Cool faktor

Od prosječnosti MeanItove ponude, MG430 ističe se zanimljivim stražnjim stranicama sa šarom kvadrata.

Zaključak testa

Iako MG430 ima svojih nedostataka, iznimno niska cijena pridonosi tome da većinu tih nedostataka možemo oprostiti. MG430 dobra je opcija za nezahtjevne korisnike, ali i za one koji se tek upoznaju s pametnim uređajima ili čak općenito mobitelima. Nadamo se da će krivo očitanje rezolucije kamere biti ispravljeno softverskim updateom, za kojeg se također nadamo da će donijeti i bolju kvalitetu fotografija. Dobra kvaliteta izrade nosi i očekivano veliku dugovječnost. Kao i kod drugih MeanIt modela, zaključujemo da se za vrlo malo novaca može dobiti mnogo od smartphonea.

 

Plus

+ izrada

+ cijena

+ dual SIM

 

Minus

- kamera

- ekran

- baterija

Konkurencija - MeanIT MG420

Najveću konkurenciju MG430 vidimo u njegovom prethodniku, MG420, kojem je cijena smanjena na jednakih 499 kuna (svibanj 2015.). Jednakih ekrana i procesora, MG420 nudi nešto stariji 4.2 Android, no on je mnogo stabilniji i radi osjetno brže. MG420 također ima i veći kapacitet baterije, a time i osjetno bolju autonomiju, no MG430 je atraktivnijeg dizajna, posebice stražnje stranice.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1433192619.jpg

Konkurencija - Doogee DG110 DC Collo3

Doogie Collo3 i MG430 dijele mnogo jednakih specifikacija. Ekrani su im jednakih dijagonala i rezolucija, a dijele i jednaki dvojezgreni čipset. Doogee pak ima osjetno veću, 1800 mAh bateriju te jače kamere, stražnju od 5, a prednju od 2 megapiksela. Doogee pak pogoni nešto stariju, 4.2 verziju Androida. Doogee DG110 dostupan je po neznatno višoj cijeni od 539 kuna (svibanj 2015.).

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1433193166.jpg

 

 

 

Komentari

joe

05. ožujka 2017 - 10:06 Prijavi neprimjeren komentar

Gde kupiti delove za ovaj telefon? Baterija, maska...

Odgovori