Testovi mobitela

MEANIT Promise MG481 Dual

Promise MG481 Dual Promise MG481 Dual Promise MG481 Dual Promise MG481 Dual Promise MG481 Dual Promise MG481 Dual Promise MG481 Dual Promise MG481 Dual Promise MG481 Dual Promise MG481 Dual Promise MG481 Dual Promise MG481 Dual Promise MG481 Dual Promise MG481 Dual Promise MG481 Dual Promise MG481 Dual Promise MG481 Dual Promise MG481 Dual
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Predstavljen 09-2014
Vrsta uređaja Smartphone
Dual SIM Da
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900 / 3G
Hrvatski izbornik Da
Operativni sustav Android 4.4 KitKat
Procesor MTK MT6572
Frekvencija procesora 1,20 GHz
Broj jezgri procesora 2
Ekran i tipkovnica
Dijagonala ekrana (inča) 4
Rezolucija ekrana 800 x 480
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Multitouch Da
Tipkovnica Virtualna
Memorija
Interna memorija telefona 4 GB
RAM memorija 512 MB / 0 MB
Utor za memorijsku karticu microSD
Memorijska kartica 32 GB
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 8 megapiksela (3264 x 2448)
Rezolucija prednje kamere 0,3 megapiksela (640 x 480)
Autofokus Da
Prijenos podataka
LTE (4G) Nema
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
NFC Ne
WLAN WiFi 802.11 b/g/n
WiFi hotspot Da
DLNA Da
Flash Da
HTML5 Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1500
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
Video player Da
FM radio Da
3,5 mm ulaz Da
HDMI Nema
MHL Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Navigacija GPS
Organizator Da
Mobil.hr testovi
Vrijeme uključivanja uređaja (s) 29
Vrijeme uključivanja kamere (s) 2
Benchmark test Quadrant (bodova) 5413
Trajanje baterije u praksi (dana) 2
Dužina kabela punjača (cm) 100
Gdje kupiti
Cijena 599 kn
Info Intelkom


01/ 3863 888
http://meanit.hr/
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Best buy budget model
Autor: Ivan Luzar

Android 4.4, Dual Core, Dual SIM, 8-megapikselna kamera i odlična izrada, sve za 599 kuna!

Još jedan MeanITov povoljan model izaziva one puno skuplje. Ovaj puta uspješnije nego kod svojih prethodnika. Na test smo dobili model MeanIT Promise MG481 Dual s cijenom od 599 kuna i bogatu dodatnu opremu kakvu nismo vidjeli do sada.

Sadržaj pakiranja

MeanIT Promise MG481 dolazi kao i drugi MeanIT modeli s izdašnom opremom. U pakiranju dobivenom na recenziju smo pronašli crni, crveni i bijeli pokrov, preklopnu zaštitnu masku, USB punjač, microUSB kabel dužine 100 cm i stereo slušalice.

Ergonomija, dizajn i izrada

Promise MG481 gotovo pa idealno leži u ruci za jednoruko korištenje. Do vrha ekrana može se komotno potegnuti od dna, bez ikakvog straha da bi moglo doći do ispadanja. Iznad i ispod ekrana ima dosta prostora. Na dnu su se smjestile kapacitivne tipke za meni, home i nazad, dok su na vrhu zvučnik i 0,3 megapikselna prednja kamera. Sve 3 stražnje stranice uključene u paket jednakog su matiranog dizajna, no različite boje. Crni pokrov pokazao nam se najzahvalniijim dok su crveni i bijeli bili podložniji zaprljanju. Na sredini stražnje stranice nalazimo 8 megapikselnu kameru i LED bljeskalicu, dok na dnu nalazimo meanIT logo i zvučnik.

 

S lijeve strane nalazi se samo tipka za otključavanje priljubljena uz stražnju stranicu, no njen je odbljesak vidljiv i na prednjoj stranici pa ju je stoga vrlo lagano pronaći i pritisnuti. Tipke za volumen zvuka nalaze se s lijeve strane te su kao i tipka za zaključavanje priljubljene uz poleđinu. Pri vrhu nalazimo microUSB i 3,5 mm audio priključak dok je na dnu samo mikrofon.

 

MG481 iznimno je čvrste izrade bez ikakvih pucketanja ili deformiranja kućišta i pri jačem pritisku.

Ekran i tipkovnica

800x480 rezolucija je gotovo idealna za 4 inčnu dijagonalu test modela MG481. Pikseliziranost je očita samo pri velikoj blizini, no pri normalnom korištenju gotovo da je neprimjetna. Dok je oštrina zadovoljavajuća, kutovi gledanja baš i nisu. Već pri manjem zaoštravanju kuta gledišta, primjetan je gubitak u kontrastu koji je najočitiji pri tamnijem prikazu. Pri svjetlijem prikazu na ekranu, kutovi gledanja su zadovoljavajući, no svejedno podosta uski. Upravo zbog toga je i vidljivost pri suncu nešto lošija, no dostatna pri najvećem stupnju osvjetljenja.

 

Predinstalirana je Googleova „VanillaAOSP tipkovnica koja je zbog 4 inča prilično sitna te zahtijeva pomalo vježbe za one s većim prstima. Preciznost touchscreena bila je u većini slučajeva dobra, no s tipkovnicom smo imali nekoliko nezabilježenih dodira. Od naprednih funkcija, AOSP tipkovnica nudi provjeru pravopisa koja radi osrednje dobro.

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Pomalo atipično za budget model, na Promise MG481 nalazimo najnoviju Android verziju, 4.4.2 KitKat. Upravo zahvaljujući njoj, ugrađenih 512 MB RAM memorije nije nikakav problem te MG481 radi neočekivano brzo. Brzina rada također se može zahvaliti gotovo nepromijenjenoj verziji Android operativnog sustava.

 

Sučelje je standardno Androidu, na home screen se može smjestiti više od 20 kartica sa 16 ikona u rasteru 4x4. U dock se mogu smjestiti 4 ikone, a do popisa nedavnih aplikacija stiže se duljim pritiskom na home tipku. Na homeu se nalazi i Google pretraživanje koje nije moguće ukloniti, a ono nudi i glasnu pretragu, čak i na hrvatskom jeziku.

 

Od rijetkih promjena na softveru istaknuli bismo Audio profile koji dozvoljavaju konfiguraciju raznih stilova i glasnoću zvona, što smo rado viđali na konvencionalnim mobilnim uređajima od prije nekoliko godina. Planirano uključivanje i isključivanje također je dostupno te je instaliran i meni kojim se mogu ukinuti neka dopuštenja aplikacijama, primjerice Facebooku da motri dolazne pozive. Kao i obično, žalimo što ovih funkcija nema i na razvikanijim Android modelima.

Uređaj se uključi za 29 sekundi.

Imenik, pozivi i društvene mreže

Kapacitet imenika po običaju je neograničen te se može sinkronizirati s računima u oblaku, kao npr. s Google računom. Imenik i pozivi su odvojeni, no kontakte se može pregledavati unutar obje aplikacije ili preko smart diala na brojčaniku. Moguće je i odabrati glavnu SIM karticu za obavljanje poziva ili pak prije svakog poziva odlučiti s koje kartice će se obaviti poziv. Povijest poziva bilježi se za obje kartice unutar iste kartice.

 

Kvaliteta poziva bila je očekivano dobra dok je druga SIM kartica bila ograničena na GSM, tj. 2G frekvencije koje smo ponegdje slabije hvatali.

 

Google+ je jedina predinstalirana društvena mreža, dok se aplikacije za druge poput Facebooka i Twittera nalaze na Google Play Trgovini.

E-mail i poruke

Googleov Gmail i Email su standardni par, pa tako i ovdje. Oba rade vrlo dobro, bez ikakvih kašnjenja u prijemu i slanju. Pregledavanje kompleksnijih Email poruka s puno slika ipak je bilo nešto otežano, dijelom zbog relativno manjeg ekrana, a dijelom zbog skromnije RAM memorije. Nakon nekoliko sekundi učitavanja, Email smo mogli normalno pregledavati, bez previše zastajkivanja.

 

SMS poruke, slično kao i pozivi, sortiraju se u jednu aplikaciju. Poruke se slažu kronološki prema primatelju, neovisno s koje SIM kartice je primljena, odnosno slana poruka. Pri slanju poruke moguće je odabrati s koje SIM kartice se poruka šalje.

Procesor, memorija

MeanIT MG481 pokreće MediaTekov MT6572 na frekvenciji od 1,3 GHz na obje jezgre, a integrirani grafički podprocesor je dobro poznati Mali-400MP. 512 MB RAM memorije se na prvu možda čini malo, no budući da MG481 pogoni Android 4.4.1, 512 MB RAM sasvim je dovoljno.

 

Interna memorija podijeljena je u korisniku dvije dostupne particije. Aplikacijska particija je maksimalnog kapaciteta 1,27 GB, od kojih je korisniku dostupno oko 1 GB nakon inicijalnog paljenja. Druga particija, koja može biti iskorištena za multimediju i slike ima 1,2 GB prostora,  u potpunosti je dostupnog korisniku. Memorija se dodatno može proširiti i microSD karticom do 32 GB.

Benchmark test

Vellamo MeanIT MG481 daje visokih 1279 bodova za HTML 5 dio testa, čime je tek 30 bodova u zaostatku spram Motorole Droid Razr i. Višejezgreni dio testa polaže sa 790 bodova, 400 bodova manje nego Samsung Galaxy S3. Vellamov Metal dio testa daje MG481 586 bodova, oko 40 bodova manje nego Samsungovom Galaxyju S3. Quadrant Standard pak daje 5413 bodova, čime MG481 zauzima prvo mjesto, ispred HTC One X-a.

Baterija i trajanje

MG481 s baterijom od 1500 mAh postiže prosječnu autonomiju. S oko 30 minuta razgovora, 30 minuta surfanja i oko 30 minuta slušanja glazbe, na kraju dana imali bismo oko 40% preostalog kapaciteta. Intenzivnijim korištenjem mogli bismo bez problema isprazniti bateriju na kraju dana. Za razliku od drugih modela, standby s dvije SIM kartice gotovo da nije utjecao na autonomiju u našem testu.

Multimedija, FM radio, glazba

Standardna Android galerija odavno je poznata te je ista kao i na drugim modelima. Slike se učitavaju relativno brzo, iako one veće rezolucije ponekad sporije. Slike se mogu pregledavati prema folderima tj. albumima, lokaciji i vremenu slike. Prikaz je rasterski, a slike se sortiraju od najnovije prema najstarijoj.

 

Instaliran je glazbeni player koji nam je poznat s Androida 4.0. Pjesme se sortiraju prema izvođaču, albumu, pjesmi i popisima za reprodukciju. Zvuk preko priloženih slušalica niže je kvalitete, no ipak nešto bolji nego što smo navikli od MeanIta. Bassovi i visoki tonovi nisu baš izraženi, a na višim volumenima krčanje je prilično izraženo. Promjenom slušalica, kvaliteta zvuka osjetno je bolja. Na našim Sonyjevim MDR-EX10LP kvaliteta je bila zadovoljavajuća, s mnogo čišćim tonovima na višem volumenu zvuka.

 

Ugrađeni video player dobro reproducira snimke snimljene samim uređajem. Drugi formati i druge rezolucije podosta zastajkuju dok se neke .mkv datoteke uopće ne mogu pokrenuti. Promjenom video player aplikacije, za npr. VLC, popis podržanih video formata se povećava, a reprodukcija je uz puno manje zastoja.

 

Analogni FM prijemnik je ugrađen te po običaju zahtijeva priključene slušalice koje se koriste kao antena. Prijem je dobar, a kvaliteta reprodukcije ovisi o kvaliteti slušalica koje su priključene.

Fotoaparat i video

Iako kamera broji 8 megapiksela i posjeduje autofocus, slike s MG841 ispadaju podosta mutno. Boje i kontrast su osrednji, no ponajviše ovise o tome koliko kamera ispravno postavi ekspoziciju. Često bi slika bila presvijetla, dok u drugim situacijama pretamna. Ručnim određivanjem fokusne točke, boje i kontrast bi bili mnogo bolji.

 

Aplikacija kamere pali se relativno brzo, ispod 2 sekunde, no slika se unutar aplikacije prikaže nakon dodatnih 1,5 sekundi. Dodatnih funkcija ima, no one su po običaju skrivene u menijima. Prepoznavanje lica i snimak osmjeha nisu uvijek radili, no to bismo pripisali ipak lošijoj kvaliteti kamere, zbog koje softver nije mogao prepoznati lica i osmijeh. HDR snimanje je također dostupno, no ono zahtijeva mirno držanje ruke duže od 5 sekundi, što je vrlo teško moguće.

 

Video je moguće snimati u VGA rezoluciji. Kvaliteta, osim niske rezolucije, pati također od jednakih problema kao i fotografije, krive ekspozicije i mutne slike. Izduživanja su također primjetna i pri sporijim pokretima.

 

Fotografirano s MeanIT MG481:

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1410865860.jpg http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1410865949.jpg http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1410865966.jpg

Povezivost i Internet pretraživač

MG481 dolazi s uobičajenim standardima povezivanja poput HSDPA, Bluetootha i WiFija, no nedostaju NFC i LTE. Prva tj. glavna SIM kartica služi za pozive i za podatkovni promet, dok je dodatnoj konekcija ograničena na GSM brzine.

 

Predinstaliran nalazimo standardan Androidov pretraživač koji radi podosta dobro, no ipak nije na razini Googleovog Chromea. Chrome se naravno može instalirati putem Googleove Play Trgovine. Nakon neznatno duljeg paljenja, Chrome nešto brže učitava kompleksnije web stranice, no pregledavanje tih stranica malo je sporije i uz poneko zastajkivanje. Pregledavanje mobilnih web stranica na 4 inča nije nikakav problem dok je za one neprilagođene potrebno ponekad zumirati kako bi se pročitao sitniji tekst.

Navigacija

Googleove Karte su jedine predinstalirane. Podržavaju i glasovnu navigaciju za područje Hrvatske. Alternative postoje na Google Play Trgovini, od kojih su MapFactor i NavFree besplatne alternative.

Uredski paket

MeanIT MG481 dolazi bez predinstaliranih uredskih paketa, no na Google Play Storeu uvijek postoje alternative. Googleovi Docsi i QuickOffice rade gotovo jednako dobro, bez nekih problema u otvaranju datoteka. Nakon ponekad duljeg učitavanja kompleksnijih datoteka, pregledavanje je relativno brzo. Pregledavanje sitnijeg teksta kao i kod pregledavanja Interneta zahtijeva ponekad zumiranje.

Organizator i alarm

Googleov kalendar se po običaju sinkronizira s Googleovim računom i nudi pregled po danu, tjednu, mjesecu i prema rasporedu unosa u kalendar.

 

Alarm integriran u aplikaciju sata nudi konfiguriranje više alarma koji se mogu ponavljati na određene dane u tjednu.

Aplikacije i igre

Popis predinstaliranih aplikacija je skroman te uz standardne Googleove i već spomenute aplikacije nalazimo Arhiviranje i vraćanje koje služi za pohranu osobnih podataka i aplikacija na SD karticu.

 

Kompleksnije (i veće) igre neće se moći odigrati na MeanIt MG481, no jednostavnije igre poput White Tiles 4 i Temple Runa rade bez ikakvih problema, s tek ponekim zastajkivanjem kod učitavanja.

Cijena za MeanIT MG481

Testirani MeanIT MG481 dostupan je putem MeanITovog webshopa po iznimno niskoj cijeni od 599 kuna (rujan 2014.). Cijena je odlična te se za iznimno malo novaca dobiva sasvim solidan uređaj koji pogoni trenutno najnoviju verziju Androida i hrpa dodatne opreme.

Cool faktor

MeanIT Promise MG481 od prosječnosti ističe veoma bogat sadržaj paketa u kojem nalazimo 3 maskice i pomodnu preklopnu zaštitnu masku.

Zaključak

MeanIT MG481 sasvim je solidan Android uređaj, zaključujemo naš test / review. Uzmemo li u obzir i cijenu od 599 kuna, ponuda je zaista odlična. Za vrlo malo novaca dobije se u potpunosti sposoban Android uređaj koji radi gotovo jednako kao i drugi mnogo skuplji modeli. Iako nije bez mana kao što su lošiji ekran i kamera, kvaliteta izrade i brz rad su ono što drugi gotovo dvostruko skuplji modeli, ne mogu postići.

 

Plus

+ Cijena

+ Izrada

+ Dual SIM

+ Dual Core procesor

 

Minus

- Ekran

- Kamera

Konkurencija - Alcatel OT-4015 POP C1

Za identičnu cijenu od 599 kuna može se dobiti POP C1 koji ima manju bateriju (1300 mAh), manji ekran niže rezolucije (3,5 inča 480x320 px), te kameru s 2 megapiksela. U fizički manje kućište, Alcatel je smjestio procesor otprilike jednake snage s dvije jezgre te 512 MB RAM i 4 GB EMMC memorije. Alcatel pogoni već pomalo zastarjeli Android 4.2 Jelly Bean.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1410865991.jpg

Konkurencija - Gigabyte GSmart Tuku T2

Gotovo jednakih specifikacija, ekran 4.0 inča i 800x480 piksela, 4 GB interne memorije i 1500 mAh baterije, MeanIT MG481 nudi 8 megapikselnu kameru spram 5 megapiksela na Tuku T2. Razlika također leži i u čipsetu, MeanItov Mediatek nešto je jači od pomalo zastarjelog Snapdragona u Gigabyteu. RAM i ROM memorija im je jednaka. Gigabyte GSmart Tuku T2  dostupan je po cijeni od 749 kuna (rujan 2014.) što je 150 kuna više nego za MeanIt MG481.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1410866005.jpg

 

 

 

Komentari

nobody

25. rujna 2015 - 20:24 Prijavi neprimjeren komentar

Taj mobitel je užas. Nakon par mjeseci uz pažljivo korištenje, utor za punjenje je izgubio kontakt. U servisu to ne priznaju pod jamstvo, već traže za popravak 300kn. Kamera je shit. Nema teorije da snimite kvalitetnu fotografiju. Na svakih 5-6 jedna će biti koliko-toliko upotrebljiva. Stari Sony Ericssoni s 2mp rade daleko kvalitetnije fotografije.Prednja kamera toliko je loša da bolje da je i nema. Ekran užas. Uglavnom pretaman, dok na dijelovima probija pozadinsko osvjetljenje... Za par stotina kuna više dobije se neki Alcatel ili Sony Xperia iz donje cijenovne ponude, ali svaki je neuporedivo kvalitetniji od ovoga. Izbjegavati svakako.

fcjan

04. siječnja 2015 - 11:06 Prijavi neprimjeren komentar

kupio sam ocu taj mobitel i moram reći da sam oduševljen koliko je dobar za te novce, i još jedna stvar u vezi baterije, pošto mom ocu treba samo za pozive, s ugašenim internetom, lokacijama, ažuriranjima itd itd baterija traje i PREKO 10 DANA!!

Hido

16. studenog 2014 - 18:18 Prijavi neprimjeren komentar

muguli kod vas kupitii samo touch od telefona

Odgovori