Testovi mobitela

MEANIT Promise MG921

Promise MG921 Promise MG921 Promise MG921 Promise MG921 Promise MG921 Promise MG921 Promise MG921 Promise MG921 Promise MG921 Promise MG921 Promise MG921 Promise MG921 Promise MG921 Promise MG921 Promise MG921 Promise MG921 Promise MG921 Promise MG921
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Predstavljen 12-2013
Vrsta uređaja Smartphone
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900 / HSDPA
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 132 x 67 x 11
Masa uređaja (g) 145
Operativni sustav Android 4.2 Jelly Bean
Frekvencija procesora 1,00 GHz
Broj jezgri procesora 2
Ekran i tipkovnica
Dijagonala ekrana (inča) 4,5
Rezolucija ekrana 480 x 854
Tehnologija ekrana TFT
Vrsta ekrana Osjetljiv na dodir
Tipkovnica Virtualna
Memorija
Interna memorija telefona 2 GB
RAM memorija 0 MB / 512 MB
Utor za memorijsku karticu microSD
Memorijska kartica 32 GB
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 5 megapiksela (2048 x 1536)
Rezolucija prednje kamere 0,3 megapiksela (640 x 480)
Autofokus Da
Stabilizacija slike Da
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
UMTS (3G) Da
HSDPA / HSUPA 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100
LTE (4G) Nema
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da (3.0)
NFC Ne
WLAN WiFi 802.11 b/g/n
WiFi hotspot Da
DLNA Da
Flash Da
HTML5 Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
Video player Da
FM radio Da
3,5 mm ulaz Da
USB microUSB 2.0
HDMI Nema
MHL Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Navigacija A-GPS
Organizator Da
Mobil.hr testovi
Vrijeme uključivanja uređaja (s) 15
Vrijeme uključivanja kamere (s) 2
Benchmark test Quadrant (bodova) 3444
Trajanje baterije u praksi (dana) 2
Dužina kabela punjača (cm) 100
Gdje kupiti
Cijena 899 kuna
Info Intelkom


01/ 3863 888
http://meanit.hr/
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Povoljan, s kvalitetnim kućištem
Autor: Ilija Gavrić

Veliki ekran, dual SIM, mala cijena i kvalitetna izrada karakteristike su pametnog telefona MeanIT

U zadnje vrijeme tržište mobitela se jako proširilo, a otvorenost Androida je pridonijela tome. Tako su se i na našem tržištu pojavili razni proizvođači mobitela, bazniranih na Android operativnom sustavu. Jedan od njih je i MeanIT. Nedavno smo na testu imali model MG940A, a sada nam je na test došao „manji“, ili bolje rečeno jeftiniji model, naziva MG921. Kakav se ovaj mobitel pokazao na testu, pročitajte u nastavku testa.

Sadržaj pakiranja

Uređaj je na test došao u povećoj kutiji, u kojoj smo dobili USB kabel (dužine 100cm), punjač, slušalice, ali i memorijsku karticu kapaciteta 2 GB.

Ergonomija, dizajn i izrada

MeanIT MG921 je dostupan u dvije boje, bijeloj i crnoj, a mi smo na testu imali bijeli uređaj. Uređaj je u potpunosti bijel dok je obrub u imitaciji aluminija. Cjelokupni dizajn mobitela nas pomalo podsjeća na Samsungove mobitele.

 

Dimenzijama MG921 mjeri 131,5x66,7x10,7 mm i teži 145 grama. S obzirom na 4,5-inčni ekran, dimenzije nisu pretjerane te su u rangu s konkurencijom. Jedino što je masa nešto veća, ali nije pretjerana. Rubovi uređaja su zaobljeni i uređaj lijepo leži u ruci te se s jednom rukom može doći do svih dijelova ekrana i s jednom rukom se mogu izvršiti sve funkcije. Sam stražnji poklopac je skroz gladak, ali uređaj nije pretjerano sklizak. Moramo pohvaliti izradu jer nema nigdje nikakvog škripanja i sve djeluje jako čvrsto.

 

Na prednjoj stani se nalazi 4,5-inčni ekran iznad kojeg je smješten zvučnik te lijevo prednja kamera i senzori. Ispod ekrana su smještene tri kapacitivne tipke (izbornik, home i nazad) koje imaju vibracijski odziv, ali nisu osvijetljene. Tipke su dovoljno velike, ali i dosta razmaknute te dobro reagiraju na dodir. Fizičke tipke su smještene s desne strane. Pri vrhu je tipka za paljenje/gašenje mobitela dok su ispod smještene tipke za pojačavanje/stišavanje zvuka. Na gornjoj strani uređaja se nalazi utor za slušalice te utor za USB kabel. Moramo priznati, pomalo je neobičan položaj utora za USB kabel. S donje stane se nalazi mikrofon.

Na stražnjoj strani, pri vrhu se nalazi kamera te pored nje LED bljeskalica. Pri dnu ekrana se smjestio logo MeanITa te otvor zvučnika. Otprilike u visini kamere, na lijevoj strani uređaja se nalazi mali prorez za skidanje stražnjeg poklopca.

Poklopac se relativno lagano skida. Ispod poklopca se nalaze izmjenjiva baterija, utor za dvije SIM kartice te utor za microSD karticu.

Ekran i tipkovnica

Ranije smo spomenuli da MG921 ima 4,5-inčni ekran, a rezolucija mu je 854x480 piksela. Ekran nas nije oduševio. Na testnom modelu smo imali problema s odzivom, tj. točnošću jer ekran nije baš uvijek otvorio aplikaciju ili postavku koju bi stisnuli, a nekad je potrebno malo jače stisnuti ekran. Dok bi nekad odreagirao s podosta zakašnjenja. Također, kutovi gledanja su nešto slabiji te je slika iz određenih kutova puno bljeđa.

 

Sama virtualna tipkovnica je podosta standardna, za Android uređaj. Slovima u prvom redu su pridodani brojevi, do kojih se dolazi dugim pritiskom na određeno slovo. Tipke su dovoljno velike te je između slova mali razmak. Tipkovnica je ugodna za korištenje i nećete se morati dugo privikavati na nju. Tipkovnica ima i vibiracijski i zvučni odziv.

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

MeanIT Promise MG921 dolazi s Android 4.2.2 Jelly Bean operativnom sustavom, koji nije mijenjan, tj. nije presvučen dodatnim sučeljem. Činjenica da mobitel nije opterećen zahtjevnim sučeljima znači da mobitel radi dosta dobro i nema puno trzanja prilikom rada. A i sve aplikacije se dosta brzo pokreću.

 

Lockscreen je poprilično jednostavan, tj. nudi prikaz vremena i datuma te obavijesti. Iz lockscreena je moguće pokrenuti kameru ili otključati mobitel. Na dnu lockscreena su nazivi mreža koje koristite.

Kada otključate uređaj imate na raspolaganju 5 početnih ekrana, no nemate mogućnost odabira koji će od njih biti početni već je to uvijek srednji ekran. Zanimljivo, MG921 nema „helicopter view“ početnih ekrana te isto tako ne možete brisati početne ekrane ili ih opet dodavati.

 

Dugim pritiskom na neki od početnih ekrana otvara se izbornik gdje možete odabrati pozadinsku sliku (statičku ili „živu“ sliku). Za dodavanje widgeta na početni ekran potrebno je ući u App Drawer te odbrati tab Widgeti i tamo odabrati widget koji želite staviti na početni zaslon.

Traka s obavijestima je standardna za Android, a pošto se radi o verziji 4.2.2, posjeduje i „brze postavke“ do kojih se dolazi povlačenjem obavijesne trake s dva prsta prema dolje ili pritiskom na ikonu na vrhu obavijesne trake (kada ju spustite s jednim prstom).

Brze postavke imaju 12 prečaca, ali se njihov raspored ne može mijenjati. Trebamo spomenuti da je dio sustava preveden na hrvatski jezik, ali su neki nazivi ostali ne prevedeni.

 

MeanIT MG921 posjeduje opciju brzog paljenja pa je tako uređaj spreman za korištenje za svega 15-ak sekundi.

Imenik, pozivi i društvene mreže

Aplikacija telefon je standardna za Android uređaje. Kada ju pokrenete, prikazuju vam se zadnji potpisi te numerička tipkovnica. Lijepa je stvar što podržava pametno biranje pa možete lako pronaći kontakte. Drugi tab prikazuje povijest poziva, dok se u trećem tabu nalaze kontakti. Na vrhu su omiljeni kontakti, ispod najčešće pozivani kontakti, a ispod njih je imenik.

 

MeanIT MG921 dolazi s dva utora za SIM kartice pa je tako moguće birati koja će se SIM kartica koristiti za pozive, Internet, slanje SMS poruka i video pozive. U postavkama je moguće odabrati jednu od kartica ili da vas telefon pita s koje SIM kartice želite uputiti poziv.
 

Mobitel bez problema radi s obje kartice, ali prilikom poziva nisu aktivne obje SIM kartice. Naime, ako razgovarate putem primarnog broja (SIM kartice), kada vas netko na zove na sekundarni broj, neće vas moći dobiti. Mobitel u tom slučaju niti ne zvoni niti zabilježava taj poziv.

Po samom pitanju razgovora nismo imali problema. Signal je na obje kartice bio dobar. Sugovornik nas je dobro čuo, jedino što smo prilikom testa imali osjećaj kao da je naš sugovornik u „jami“, jer je zvuk nešto dublji i tiši.

 

Aplikacija Imenik je prilično standardna za sve Android uređaje što znači da kontakte može grupirati u grupe, dodavati im razne informacije, melodije zvona, te ih sinkronizirati sa Googleom ili društvenim mrežama.

 

Što se društvenih mreža tiče, MG921 dolazi bez predinstalirane ijedne aplikacije za društvene mreže. No to i nije nekakav problem jer iz Play Trgovine možete besplatno skinuti aplikaciju za odgovarajuću društvenu mrežu.

E-mail i poruke

Testni MeanIT MG921 dolazi s predinstaliranom samo jednom aplikacijom za mailove, E-mail aplikacijom. U toj je aplikaciji moguće podesiti razne mail korisničke račune. Sama aplikacija je jednostavna za korištenje. No, navikli smo da uređaji dolaze i s Gmail aplikacijom koja je vezana za Gmail račun.

 

Aplikacija Poruke služi za SMS i MMS poruke, a sve poruke su posložene kao razgovori s pojedinim kontaktom. Poruke se sortiraju kronološki.

Procesor, memorija

MeanIT MG921 dolazi s dvojezgrenim procesorom (MTK6572) radnog takta 1 GHz i sa samo 256 MB RAM-a. Bez obzira na malu količinu RAM-a, uređaj radi dosta dobro, ali smo mišljenja da bi stvari puno bolje funkcionirale da je ugrađeno 512 MB RAM-a. Time bi MG921 bio konkurentniji na tržištu. Iako je i 512 MB danas na granici, uz uređaje koji nudi 2-3 GB RAM-a.

 

Druga stvar koja je minimalna kod ovog uređaja je količina slobodne interne memorije. Naime, korisnik na raspolaganju ima nešto više od 60 MB slobodno, što je u današnje vrijeme stvarno malo. Stvar donekle spašava utor za microSD karticu te činjenica da se u paketu s uređajem dobiva dodatna kartica kapaciteta 2GB.

Benchmark test

MeanIT MG921, kao i sve druge uređaje na testu, smo podvrgli Benchmarkt testiranjima.

Pomoću AnTuTu aplikacije smo ostavili solidnih 6752 boda. Pomoću Quadrant Standart aplikacije smo ostavili 3444 boda, što je MG921 svrstalo između Motorole Atrix 4G, a također je ostvario više bodova i od nedavnog testiranog HTC-a Desire 300 (koji ima jači procesor i više duplo više RAM-a), a čak je dobio više bodova i od većeg brata MG940A. Pomoću Vellamo aplikacije smo na metal testu ostvarili 494 boda, te je na ljestvici bio iznad HTC-a One X, a ispod Samsunga Galaxy S3 te je opet ostvario više bodova od jačeg MG940A modela. HTML test nismo mogli odraditi do kraja, pa nemamo referentni podatak o njemu.

Baterija i trajanje

MeanIT MG921 posjeduje izmjenjivu bateriju kapaciteta 1650 mAh. Prilikom testiranja imali smo konstantnu konekciju na Internet, stalnu sinkronizaciju dvaju e-mail računa te smo imali umetnute dvije SIM kartice u uređaju. Tijekom dana smo ostvarili nekoliko poziva, poslali i primili par SMS poruka, nekoliko puta pročitali mail na mobitelu, malo bili na Internetu te snimili nekoliko fotografija. Na kraju dana, baterija nije bila na izdisaju, što je pozitivno.
 

MeanIT je ubacio zgodnu opciju u kojoj možete odabrati kada da se mobitel automatski gasi, a kada da se pali. Time će te dodatno uštedjeti na bateriji, ali i izbjeći neželjeno zvonjenje mobitela u odabranom dijelu dana.

Multimedija, FM radio, glazba

Galerija fotografija po ničemu ne odskače od konkurencije. Slike se mogu razvrstati po albumima, lokacijama i vremenu. Prilikom pregledavanja pojedinačne slike moguće ju je dodatno „urediti“, tj. dodavati efekte ili rotirati.

MG921 otvara .avi, .mkv i.mp4 formate filmova, ali ne i 1080p. Za to je ipak malo preslab uređaj, a i pitanje je koliko bi to imalo smisla s obzirom na rezoluciju ekrana.

Kako i samo ime kaže, aplikacija „Muzika“ je zadužena za slušanje pjesama. Pjesme se mogu sortirati prema izvođaču, albumu, pjesmi ili prema popisu za reprodukciju. Sama aplikacija posjeduje i Equalizator. No, bez obzira na njega, zvuk je tih, bilo da glazbu slušate putem zvučnika na stražnjoj strani, bilo pomoću priloženih slušalice.
 

Trebamo napomenuti kako ovaj mobitel posjeduje i FM radio, koji radi s uključenim slušalicama.

Fotoaparat i video

Već smo spomenuli da MeanIT MG921 dolazi s 5-megapikselnom kamerom i LED bljeskalicom. Sučelje kamere je jednostavno te na početnom ekranu nudi tek par postavki: bljeskalica (uključena, isključena, automatski) i pokretanje prednje kamere. U dodatnom izborniku je moguće odabrati još neke dodatne funkcije: GPS lokaciju, ekspoziciju, odabrati neki od efekata, balans bijele boje, detekciju lica, veličinu fotografije (5 MP, 1,3 MP, VGA, QVGA).

Po pitanju postavki za snimanje videa, može se uključiti/isključiti zvuk te odabrati kvaliteta videa (do najvećih 1280x720 piksela).
 

Sama kamera je spremna za fotografiranje i snimanje videa za oko 2 sekunde.

 

Po pitanju kvalitete fotografija, vidljiva je razlika između fotografija snimljenih vani te onih snimljenih po noći ili u kući. Fotke napravljene po noći imaju primjetan šum te su malo tamnije. Fotke po danu izgledaju dobro, a i uzvrat boja je dobar. Jedino što se treba priviknuti na činjenicu da autofokus radi nešto sporije te je potrebno malo više vremena dok mobitel fokusira objekt.
 

Mobitel može snimati video do maksimalne rezolucije 1280x720 piksela, video je prosječne kvalitete, a snimljeni zvuk je dosta glasan prilikom reprodukcije videa.

Fotografirano s MeanIT Promise MG921:
 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1387562217.jpg http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1387562248.jpg

Povezivost i Internet pretraživač

MG921 nudi standardne načine povezivanja putem WI-FI i 3G tehnologija. Po pitanju povezivosti putem WI-FI-ja nismo imali nikakvih problema, jedino smo primijetili da je u nekim slučajevima signal nešto slabiji, ali veza nije pucala.

Po pitanju spajanja na Internet putem mobilnih mreža nije bilo nikakvih problema. Prilikom testa nam je trebalo malo vremena da uspostavimo konekciju na Internet, ali kada smo jednom uspjeli poslije je radilo sve kako treba te nismo imali problema sa signalom.

Zanimljivo, uređaj dolazi samo s jednim predinstaliranim internetskim pretraživačem koji radi dosta dobra te nudi mogućnost otvaranja više tabova. No, ukoliko vam se taj pretraživač ne sviđa, iz Play trgovine možete skinuti neki drugi program, poput Chromea ili Opere mini i slično.

Navigacija

Kao što je standardno, MeanIT MG921 dolazi s GPS modulom. No opet, zanimljivo je da na uređaju ne dolazi predinstalirana aplikacija Google Maps. Njih možete skinuti iz Play trgovine, kao i druge aplikacije koje nude i glasovnu navigaciju.

Uredski paket

Kao i veći brat MG940A, kojeg smo testirali, tako i MG921 dolazi bez ikakvih aplikacija za pregled i/ili editiranje office dokumenata. Isto tako, na uređaju nema predinstalirane aplikacije za bilješke. U Play trgovini možete naći aplikacije i za jednu i drugu namjenu te će raditi bez puno problema.

Organizator i alarm

Po pitanju organizatora, ovaj uređaj ne zaostaje za konkurencijom. Organizator je riješen u vidu Kalendara kojeg je moguće pregledavati po mjesecima, tjednu, danu ili kao rokovnik. U kalendar je moguće dodavati podsjetnike, naziv događaja, opis i slično.
 

Aplikacija Sat je vrlo jednostavna. Kada ju pokrenete prikazuje se samo veliki sat s datumom te ikone za štopericu, odbrojavanje i alarm. Po pitanju alarma moguće je dodavati nekoliko alarma koje možete podesiti kojim danom da se ponavljaju, te odabrati različite melodije.

Aplikacije i igre

MeanIT nije htio nakrcati MG921 raznim aplikacijama, već je broj aplikacija sveo na minimum. Pored ranije navedenih aplikacija za Internet, e-mail, kalendar i sat, MeanIT je instalirao samo jednu aplikaciju: File Manager, koja služi za pretraživanje datoteka na memorijskoj kartici. Malo nas je začudilo da nema bar standardnih Google aplikacija (Chrome, Hangouts, Google Maps), koje viđamo na svim Android uređajima te aplikacija za društvene mreže.
 

Svaki korisnik može iz Play trgovine skinuti aplikacije koje su mu potrebne te tako personalizirati svoj uređaj.

MeanIT Promise MG921 cijena

MeanIT Promise MG921 se prodaje po cijeni od svega 899 kn u slobodnoj prodaji (prosinac 2013.).

Cool faktor

Uređaj ne posjeduje nekakv cool detalj po kojem bi se isticao u konkurenciji DualSIM uređaja.

Zaključak

MeanIT s modelom MG921 povećava svoju ponudu Dual SIM mobitela po povoljnoj cijeni. Premda su specifikacije na papiru slabe, u praksi se mobitel pokazao dobrim, zaključujemo naš review / recenziju. Dobro je optimiziran, jako je dobro napravljen i jako je čvrst uređaj, a i baterija se dobro držala tijekom testa. No, da bi se uštedjelo na cijeni, negdje su se morali smanjiti troškovi. U slučaju ovog mobitela to je ekran koji ne reagira najbolje na dodire, jako mala interna memorija koju ćete vrlo brzo popuniti sa samo par aplikacija te nepotpuna funkcionalnost Dual SIM-a.
 

Bez obzira na nisku cijenu mobitela, mišljenja smo da je ekran trebao biti puno kvalitetniji, jer je ipak on centralni dio ovog mobitela. Ali, upravo niska cijena, mogućnost korištenja dviju SIM kartica te razmjerno veliki ekran (4,5“) će privući kupce koji želi jeftini Android mobitel.

 

Plus

+ izrada

+ baterija

 

Minus

- ekran (odziv, kutovi gledanja)

- jako mala interna memorija

- nepotpuna funkcionalnost DualSIM-a

Konkurencija - ZTE Blade G

ZTE Blade G posjeduje ekran jednake dijagonale i rezolucije te kameru rezolucije 5 megapiksela, ali ima jači procesor (1,2 GHz), te duplo više RAM-a (512 MB), veću internu memoriju (4 GB) i nešto jaču bateriju. Ali, ne posjeduje dva utora za SIM kartice i skuplji je za 300 kn.
 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1387562068.jpg

Konkurencija - Alcatel OT-5020D MPop Dual SIM

Alcatel Mpop Dual SIM ima nešto manji ekran (4“) s nešto manjom rezolucijom, procesor s jednom jezgrom (1 GHz), ali ima više RAM-a (512 MB), 4 GB interne memorije te nešto slabiju bateriju. Cijenom je Alcatel 50-ak kuna jeftiniji.
 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1387562123.png

 

 

 

Komentari

Mery

20. svibnja 2016 - 15:55 Prijavi neprimjeren komentar

U potpunosti nov mobitel od kad ga imam jako steka
na otvaranju stranica na internetu i dosta je spor??
Druga stvar- umetnem novu mem.karticu-ocita je,ali nista ne sprema na njoj!kako da to rijesim?

miki

27. listopada 2014 - 20:21 Prijavi neprimjeren komentar

zašto mi se uređaj gasi kad igram igrice ili slušam muziku to je tako od kada sam ga kupila

Vedrana

20. rujna 2014 - 17:45 Prijavi neprimjeren komentar

Odjednom mi je prestala raditi prednja kamera. I jos k tome, sam otvara aplikacije, sam poziva neke brojeve i jednostavno nema kontrolu sam nad sobom.
Koji je razlog tome?

ivana volarevic

12. svibnja 2014 - 00:48 Prijavi neprimjeren komentar

Kada ce izaci maska za ovaj mobitel

Saša

02. travnja 2014 - 16:10 Prijavi neprimjeren komentar

Želio sam smanjiti svijetlo na mobitelu i potpunosti mi se zamračio ekran,zašto je to tako i kako da to riješim?!

1 2

Odgovori