Testovi mobitela

MEANIT Promise MQ55

Promise MQ55 Promise MQ55 Promise MQ55 Promise MQ55 Promise MQ55 Promise MQ55 Promise MQ55 Promise MQ55 Promise MQ55 Promise MQ55 Promise MQ55 Promise MQ55 Promise MQ55 Promise MQ55 Promise MQ55 Promise MQ55 Promise MQ55 Promise MQ55
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Predstavljen 03-2015
Vrsta uređaja Smartphone
Dual SIM Da
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900 / 3G
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 152 x 75 x 8,3
Operativni sustav Android 4.4.2 KitKat
Chipset MTK MT6582
Procesor Cortex-A7
Frekvencija procesora 1,30 GHz
Broj jezgri procesora 4
Ekran i tipkovnica
Dijagonala ekrana (inča) 5,5
Rezolucija ekrana 960 x 540
Vrsta ekrana Osjetljiv na dodir
Pikseli po inču (ppi) 240
Multitouch Da
Tipkovnica Virtualna
Memorija
Interna memorija telefona 8 GB
RAM memorija 1 GB
Utor za memorijsku karticu microSD
Memorijska kartica 32 GB
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 13 megapiksela (4160 x 3120)
Rezolucija prednje kamere 2 megapiksela (1600 x 1200)
Bljeskalica LED
Autofokus Da
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
UMTS (3G) Da
HSDPA / HSUPA 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100
Bluetooth Da
NFC Ne
WLAN WiFi 802.11 b/g/n
WiFi hotspot Da
Flash Da
HTML5 Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 2700
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Glazbeni player Da
Video player Da
FM radio Da
3,5 mm ulaz Da
USB microUSB 2.0
Dodatne funkcionalnosti
MMS Da
Java Da
Navigacija GPS, A-GPS
Organizator Da
Dodatno bijela i žuta maska + preklopna torbica u pakiranju
Mobil.hr testovi
Vrijeme uključivanja uređaja (s) 12
Vrijeme uključivanja kamere (s) 2
Benchmark test Quadrant (bodova) 7138
Trajanje baterije u praksi (dana) 1
Dužina kabela punjača (cm) 100
Gdje kupiti
Cijena 1199 kn
Info Intelkom


01/ 3863 888
http://meanit.hr/
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Puno za malo novaca
Autor: Ilija Gavrić

Phableti su sve poželjnija i traženija kategorija telefona, a meanIT ima povoljan odgovor

11.04.2015.

 

Nakon nekoliko smartphone uređaja te nekoliko običnih mobitela, iz tvrtke MeanIT na test nam je stigao njihov najveći smartphone koji kuca na vrata phableta.

 

MeanIT se već neko vrijeme nalazi na tržištu mobitela te smo u posljednje vrijeme imali priliku testirati razne modele. Na test smo uzeli meanIT-ov najveći model oznake Promise MQ55 s kojim meanIT kuca na vrata phableta, ali i dalje zadržava nisku cijenu i dual SIM podršku. Kakav se ovaj uređaj pokazao u svakodnevnom korištenju, pročitajte u nastavku testa.

Sadržaj pakiranja

MeanIT MQ55 dolazi u malo povećoj kutiji koja standardno na prednjoj strani ima print kako uređaj izgleda. Kada otvorite kutiju, prvo ćete primijetiti sami uređaj, ali ono što se nalazi ispod uređaja nas je pozitivno iznenadilo. Tako ćete u kutiji naći punjač s USB kabelom (dužine 100 cm), stereo slušalice te kratke upute i garanciju, a tu su još dvije dodatne maske (stražnje) te preklopna futrola. Svakako pohvaljujemo ovu dodatnu opremu jer bi sve to kod drugih proizvođača platili dodatnih nekoliko stotina kuna.

Futrola na prednjoj strani ima otvor kako bi se mogle pogledati obavijesti, a futrolu je potrebno zalijepiti za stražnju masku uređaja, s tim da nema otvore za tipku za paljenje/gašenje uređaja i za tipke za glasnoću.

Ergonomija, dizajn i izrada

Ovaj uređaj dolazi s tri stražnja poklopca tako da možete birati između crnog, bijelog i žutog dok je prednja strana crna. Dizajn uređaja je jednostavan, s tek blago zaobljenim rubovima i imitacijom metala na mjestu obruba ekrana.

 

Na desnoj strani uređaja se nalazi mali otvor za skidanje stražnjeg poklopca, a na vrhu utor za USB kabel i slušalice. Na desnoj strani uređaja su smještene tipke za glasnoću, ispod kojih se smjestila tipka za paljenje/gašenje uređaja dok na donjoj strani nema ničega. Na prednjoj strani se smjestio 5,5“ ekran iznad kojeg se smjestila prednja kamera, LED za obavijesti i slušalice dok su se ispod ekrana smjestile 3 kapacitivne tipke. Trebamo napomenuti da su kapacitivne tipke dosta velike te imaju vibracijski odziv, ali nemaju pozadinsko osvjetljenje. Stražnja strana uređaja je dosta jednostavna. Pri vrhu se nalazi 13-megapikselna kamera ispod koje se smjestila LED bljeskalica. Pri dnu uređaja se nalaze rupice zvučnika, ali je on smješten samo na lijevoj stani uređaja. Ispod stražnjeg poklopca se nalazi izmjenjiva baterija kapaciteta 2700 mAh, utori za dvije SIM kartice te za microSD memorijsku karticu.

 

MeanIT MQ55 dimenzijama mjeri 152x75x8,3 mm, što je podjednako kao i kod konkurencije s istom dijagonalom ekrana. No, zbog same veličine ekrana te shodno tome i veličine uređaja, malo ga je teže koristiti samo s jednom rukom. Puno je lakše i bolje kada uređaj koristite s dvije ruke, a zbog zaobljenih rubova nije ga naporno držati i samo u jednoj ruci. Bez obzira koji od stražnjih poklopaca stavite, uređaj nije sklizak, no primijetili smo da je crni poklopac nekako manje sklizak od ostalih, a ujedno s njim uređaj izgleda malo profinjenije.

Kvaliteta izrade samog uređaja je dosta dobra i nismo primijetili nikakvo škripanje.

Ekran i tipkovnica

Ovaj uređaj dolazi s 5,5“ ekranom rezolucije 960x540 piksela (~240 ppi). Kutovi gledanja su dobri, prikaz slike na ekranu je dobar, bilo da se nalazite na otvorenom ili u zatvorenom, a oštrije oko će primijetiti blagu pikselizaciju. Ekran je potrebno kalibrirati kako bi bio precizniji pri dodiru.

 

Virtualna tipkovnica je standardna Google tipkovnica s relativno velikim slovima te brojevima dodijeljenim prvom redu slova. Postavke tipkovnice su dosta jednostavne te je moguće postaviti automatsko pisanje velikog slova (nakon točke), uključiti/isključiti vibracijski odziv i zvuk tipki ili pak ispravak teksta i predlaganje riječi.

Pisanje poruka s velikim tipkama je relativno lagano pogotovo ako pišete s dvije ruke, ali već spomenuti problem s nepreciznim ekranom donekle kvari dojam jer je potrebno ispravljati krivo unesena slova.

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

MeanIT MQ55 dolazi s Android operativnim sustavom (verzija 4.4.2), a ostao je u „čistom“ obliku te nije preko njega dodavano nikakvo dodatno teško sučelje. Ovo je dobar potez jer uređaj dolazi s 1 GB RAM-a pa dosta dobro i fluidno vrti čisti Android.

Samo sučelje je od prije poznato Android sučelje te je na početne ekrane moguće dodavati widgete i aplikacije, a na jedan ekran je moguće postaviti do 16 aplikacija. No veliki ekran se mogao iskoristiti za još jedan red aplikacija, jer ovako ima dosta „lufta“ između statusne trake i prvog reda aplikacija/widgeta. Nedostatak koji smo primijetili na testnom mobitelu se odnosi na widgete za prognozu vremena. Naime, kada smo htjeli unijeti grad, aplikacija nije mogla pronaći niti jedan grad koji smo unijeli (bilo da se odnosi na grad u Hrvatskoj, bilo u nekoj drugoj državi).

 

Ne postoji lap view, odnosno pregled svih početnih ekrana od jednom već je potrebno listati svaki ekran kako bi se došlo do određenog ekrana. Početni ekrani se brišu tako da s njih maknete sve widgete ili aplikacije. Widgeti se na početne ekrane dodaju pritiskom na kapacitvnu tipku (postavke).

Ladica s aplikacijama (app drawer) sadrži sve instalirane aplikacije koje su poredane abecednim redom. Njihov redoslijed nije moguće mijenjati niti ih posložiti u mape.

Traka s obavijestima također nije doživjela nikakve izmjene. Povlačenjem s jednim prstom prikazuje se vrijeme i datum te obavijesti (ako ih imate). Povlačenjem trake s dva prsta prikazuju se prečaci za paljenje/gašenje pojedinih opcija, ali ni njih nije moguće mijenjati ili razmještati.

 

Zaslon zaključavanja također ne nudi puno izmjena. Povlačenjem lokota prema gore pokreće se pretraživanje, prema desno se otključava uređaj, a prema lijevo pokreće kamera. Također, kameru je moguće pokrenuti povlačenjem zaslona od desno prema lijevo.

 

MQ55 radi dosta dobro, bez puno zastajkivanja, ali smo primijetili da se gornji dio uređaj malo zagrije prilikom intenzivnijeg korištenja. Brzina paljenja uređaja iznosi 12 sekundi (do pronalaska mreže) s uključenom opcijom brzog paljenja, a ako se ona isključi onda treba pričekati 29 sekundi.

Imenik, pozivi i društvene mreže

Standardno za Androide, telefoniranje se obavlja pomoću aplikacije Telefon. Pokretanjem aplikacije prikazuje se velika numerička tipkovnica te na vrhu zadnji pozivani broj/kontakt. Ako spustite tipkovnicu prikazuju se favoriti i najčešće kontaktirani brojevi. Ovdje je prisutno i pametno biranje pa je olakšano traženje kontakata i bez potrebe za ulazak u imenik.

Ispod tipkovnice je tipka za popis svih poziva, a onda je moguće posebno vidjeti dolazne, odlazne ili propuštene pozive. Na desnoj strani, ispod tipkovnice se nalazi mali izbornik u kojem je moguće vidjeti i dodati kontakte u brzo biranje i vidjeti imenik.

 

Imenik je sam po sebi poprilično jednostavan. Podijeljen je tri taba. Prvi dio su favoriti (omiljeni kontakti), ispod kojih su se smjestili često kontaktirani brojevi. Drugi tab su svi kontakti, tj. imenik, u kojem su svi kontakti poredani abecednim redom, s dodijeljenim slikama na lijevoj strani. Kontakte je moguće uvesti s Googlea, Facebooka ili ih kopirati sa SIM kartice. Treći tab su grupe u koje ste ubacili pojedine kontakte.

 

Tijekom testa nismo imali nikakvih problema sa signalom, a slušalica je dovoljno glasna i sugovornika smo čuli bez problema. Vanjski zvučnik je također glasan kada ga koristite kao speakerphone.

 

Od aplikacija za društvene mreže, na MQ55 dolazi predinstalirana aplikacija za Facebook. Sama aplikacija se otvara dosta brzo i radi bez zastajkivanja, a moguće je odabrati da li da se pokazuje „najnovije obavijesti“ ili „top stories“.

E-mail i poruke

MeanIT MQ55 dolazi s dvije predinstalirane aplikacije za e-mail. Jedna aplikacija je Gmail dok je druga e-pošta namijenjena exchange, yahoo i drugim servisima. Obje aplikacije rade dosta glatko i lagane su za korištenje.

 

SMS aplikacija (Poruke) je također jednostavna za korištenje. Poslane i primljene poruke prema nekom kontaktu se sortiraju kao razgovori i nalaze se na jednom mjestu i posloženi su kronološki. U postavkama je moguće odabrati fotografiju i postaviti ju kao pozadinu (umjesto standardne bijele). Kada otvorite razgovor s pojedinim kontaktom, na vrhu je ikona slušalice te kada ju stisnete moguće je odmah nazvati taj kontakt.

Procesor, memorija

MQ55 je pokretan čipsetom MTK MT6582 i četverojezgrenim procesorom Cortex-A7 radnog takta 1,3 GHz, uz 1 GB RAM-a.

Po pitanju memorije, ovaj uređaj dolazi s 8 GB interne memorije od čega je korisniku dostupno oko 6 GB. Za razliku od drugih sličnih uređaja, kod ovog modela interna memorija nije podijeljena na dva dijela već je kompletnu internu memoriju moguće koristiti za instaliranje aplikacija ili pohranu podataka. Pored interne memorije tu je i utor za microSD memorijske kartice. Kako bi mogli postaviti memorijsku karticu, potrebno je izvaditi bateriju.

Benchmark test

MeanIT MQ55 smo testirali i pomoću aplikacija za benchmark testiranja. Testove smo odradili pomoću tri besplatne aplikacije: Quadrant Sandard, Vellamo i AnTuTu.

 

S Quadrant Standardom smo imali 7138 bodova, što je nešto više od npr. S4 mini (7062).

S AnTuTu testom smo ostvarili 20.092 boda, što je opet nešto više od S4 mini (19.537).

Zadnji test smo odradili s aplikacijom Vellamo te smo na Metal testu imali 889 bodova, što je uređaj svrstalo malo ispod HTC-a One (929) a malo iznad Nexusa 7 (884).

Baterija i trajanje

Ovaj uređaj dolazi s izmjenjivom baterijom kapaciteta 2700 mAh, a proizvođač nije deklarirao koliko bi baterija mogla izdržati. Tijekom testa, s konstantom sinkronizacijom jednog g-mail računa, dopisivanjem preko Vibera i WhatsAppa te nekoliko SMS poruka, nešto poziva i snimanjem nekoliko fotografija te malo surfanja internetom,baterija nam je izdržala jedan dan. Tako da ćete vjerojatno svaki dan puniti mobitel. Nekako i očekivano s obzirom na veličinu ekrana.

Multimedija, FM radio, glazba

Galerija za pregledavanje fotografija nije doživjela nikakve preinake. Fotografije su podijeljene po albumima, a fotografije je moguće podijeliti po albumima, lokaciji ili vremenu. U galeriji postoji i prečac za direktno pokretanje kamere. Kada otvorite jednu fotografiju, moguće ju još malo urediti, tj. rotirati, obrezati, dodati efekt, okvir, poravnati ili zrcaliti te podesiti balans bijele boje. Galerija dosta brzo otvara sve fotografije, ali smo primijetili kada se otvaraju fotografije snimljene s mobitelom da je potrebno malo vremena dok se izoštre, a ista je stvar i kada zumirate pojedinu fotografiju.

 

Pregledavanje videa nije nikakav problem na ovom mobitelu, pogotovo zbog veličine ekrana. Bez poteškoća smo vrtjeli film u HD rezoluciji.

 

Za slušanje glazbe služi aplikacija Glazba. U aplikaciji je moguće vidjeti glazbu podijeljenu po izvođaču, albumu ili vidjeti svu glazbu ili playliste koje možete sami napraviti dok se na dnu ekrana nalazi naziv pjesme koju trenutno slušate. Glazbu možete slušati i u pozadini, a kontrole s prebacivanjem na sljedeću pjesmu se nalaze u statusnoj traci (tj. vide se kad ju spustite).

 

Kod slušanja glazbe ili gledanja filmova, zvuk je glasan, ali smo primijetili distorziju kada zvuk pojačate na najjače. No ukoliko malo stišate, zvuk je dobar.

Uređaj posjeduje i FM radio, ali je za slušanje potrebno uštekati slušalice u mobitel.

Fotoaparat i video

MeanIT MQ55 dolazi s 13-megapikselnom kamerom s autofokusom i LED bljeskalicom te 2 megapikselnom kamerom na prednjoj strani. Kao i većina drugih Androida, tako ni MQ55 nema posebnu fizičku tipku za pokretanje kamere. Kameru je moguće pokrenuti i s lock screena. Kamera je spremna za korištenje za oko 2 sekunde.

Sučelje kamere je jednostavno, ali nudi i dosta postavki. Pri vrhu ekrana se nalaze prečaci za nekoliko načina fotografiranja (panorama, estetika lica, fotografija uživo, normalno). Pri dnu, na desnoj strani se nalaze prečaci za HDR, bljeskalicu i promjenu između stražnje i prednje kamere. Na dnu ekrana se nalaze tipke za fotografiranje i snimanje videa. U lijevom kutu se nalazi tipka za dodatne postavke, u desnom je zadnja fotografija te se pritiskom na nju ulazi u galeriju.

U dodatnim postavkama je moguće podesiti Geo tagging, ekspoziciju, efekt boje, način scene, balans bijele bolje te oštrinu, ton i zasićenost fotografije. U postavkama fotoaparata je moguće postaviti i otkrivanje lica, snimak osmijeha, timer, veličinu fotografije (13 MPx, 8 MPx, 5 MPx, 3 MPx, 2 MPx, 1,3 MPx, 1 MPx, VGA i QVGA) te način pregleda (4:3 ili cijeli zaslon) te ISO vrijednost.

U postavkama video snimanja je moguće uključiti/isključiti mikrofon, audio način te video kvalitetu (precizno, visoko, srednje, nisko).

 

Fotografije snimljene s MQ55 su dosta dobre i oštre, bilo da ste fotografirali u zatvorenom ili na otvorenom. Mali šum je primjetan jedino kod fotografija snimljenih u mraku, ali sve u granicama normalnog. Uzvrat boja i kontrast su dobri, a autofokus dobro radi svoj posao. Fotografije snimljene s prednjom kamerom nisu ispadale tako oštre, ali opet, zadovoljavajuće.

Video snimljen s kamerom je također dosta oštar s dobrim uzvratom boja, zvuk je nešto glasniji, a LED bljeskalica dobro radi svoj posao, tj. dobro osvjetljava.

 

Moramo priznati da nas je kvaliteta fotografija ugodno iznenadila, pogotovo kada uzmemo u obzir cijenu uređaja.

 

Fotografirano s MeanIT Promise MQ55

 

Za fotografije u originalnoj veličini kliknite na link:

http://1drv.ms/1Hb40UH

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1428698139.jpg http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1428698210.jpg http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1428698257.jpg

Povezivost i Internet pretraživač

MeanIT MQ55 dolazi s podrškom za dvije SIM kartice te s podrškom za 3G i HSPDA brzine, a tu su već i standardni Wi-Fi i Bluetooth. S obzirom na cjenovni razred, očekivano nema podršku za LTE.

 

Na uređaju dolazi predinstaliran samo jedan internetski preglednik koji radi dosta dobro i brzo, ali ne podržava opciju tekst reflowa. No, zato nudi mogućnost rada u više kartica (tabova), a prijelaz između njih je dosta brz.

Navigacija

Za navigaciju se na ovom uređaju brine Google Maps aplikacija koja nudi tekstualne upute i pregled mapa, ali u zadnjim izdanjima nudi i glasovnu navigaciju. No trebamo napomenuti da je za njeno korištenje potrebna konekcija na internet. S ugrađenim GPS-om lociranje je precizno, a veliki ekran olakšava pregledavanje karti.

Uredski paket

Na modelu MQ55 se ne nalazi nikakva predinstalirana aplikacija za pregledavanje Office dokumenata, kao ni aplikacija za bilješke. Ali opet, tu je Trgovina Play u kojoj možete naći aplikacije za te namjere. Tako ćete moći naći besplatno i Microsoft Office mobile za pregledavanje office dokumenata. A za bilješke bi preporučili aplikaciju Evernote jer ju možete sinkronizirati sa svojim računalom te onda preko njihove web stranice pregledavati i editirati svoje bilješke.

Organizator i alarm

Već standardno, organizator je riješen pomoću kalendara. Kalendar je moguće pregledavati po danu, tjednu, mjesecu ili rasporedu. U kalendar je moguće dodavati događaje i sinkronizirati ga s Googleom. Kada dodajete događaj, možete odabrati njegov naziv, mjesto, datum, opis te postaviti ponavljanje (samo jednom, dnevno, tjedno, mjesečno ili godišnje).

 

Aplikacija Sat je podijeljena u 4 taba, gdje je prvi tab standardno alarm. Moguće je dodavati više alarma s različitim vremenima, a za svaki alarm je moguće postaviti dane ponavljanja te dodati im oznaku, drugačiju melodiju i uključiti vibraciju. Mala promjena je vidljiva prilikom odabira vremena alarma jer se prikazuje okrugli sat za odabir vremena.

Drugi tab je sat i prikazuje vrijeme za odabrani grad, a na dnu se nalazi ikona za svjetski sat, gdje su izlistani gradovi abecednim redom i trenutno vrijeme u tom gradu. Treći tab je odbrojavanje te je moguće postaviti i da odbrojava i samo nekoliko sekundi, a zadnji tab je štoperica.

Aplikacije i igre

MeanIT ne stavlja puno aplikacija na svoje uređaje, jer one znaju često usporiti rad mobitela, a njihova korisnost je upitna. Tako i MQ55 dolazi s tek nekoliko predinstaliranih aplikacija te ćete pored prije navedenih Google Karti, Gmail i Facebook aplikacija pronaći upravitelj datoteka. Ova aplikacija je korisna ukoliko vam treba mogućnost pregledavanja mapa i datoteka na vašem uređaju i na memorijskoj kartici.

Ukoliko su vam potrebne dodatne aplikacije, u Trgovini Play imate veliki izbor besplatnih aplikacija i igrica te ćete svakako pronaći nešto za sebe.

Cijena za MeanIT MQ55

MeanIT MQ55 se prodaje po cijeni od 1.199 kuna (travanj 2015.)

Cool faktor

Cool faktor ovog uređaja je veliki ekran i dodatna oprema koja dolazi s njim.

Zaključak testa

MeanIT je s modelom MQ55 predstavio svoj najveći smartphone, a istovremeno je učio na svojim greškama te su pojedine segmente popravili. Također su ostali vjerni svojoj politici da ponude „puno mobitela“ za malo novaca te se tako izbore za dio tržišnog kolača. Svakako moramo pohvaliti dobru kameru, puno bolje kutove gledanja u odnosu na prijašnje modele te svakako dodatnu opremu koja se nalazi u prodajnom paketu. Treba uzeti u obzir i nisku cijenu ovog uređaja te kada se pogleda čitav paket (mobitel-oprema-cijena) i ako imate malo strpljenja (tj. malo sporije tipkate po ekranu) i želite dualSIM mogućnost u kombinaciji s velikim ekranom, ovaj uređaj bi vam se mogao svidjeti.

 

Plus

+ cijena

+ dodatna oprema u paketu

+ kamera

 

Minus

- nepreciznost ekrana

- kapacitivne tipke bez pozadinskog osvjetljenja

Konkurencija - Prestigio PSP5505 DUO

Prestigio Multiphone PSP5505 DUO nudi jednaki procesor i jednaku količinu RAM-a i interne memorije kao i MQ55, nudi nešto manji ekran (5“), ali s boljom rezolucijom (1280 x 720), a po pitanju kamera oba imaju 13 megapiksela glavnu i 2 megapiksela prednju kameru. Cijena im je identična.

 

©Mobil.hr, 04/2015.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1428698542.jpg

 

 

 

Komentari

Trenutno nema komentara.

Odgovori