Testovi mobitela

MEANIT Q4

Q4 Q4 Q4 Q4 Q4 Q4 Q4 Q4 Q4 Q4 Q4 Q4 Q4 Q4 Q4
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Predstavljen 08-2015
Vrsta uređaja Smartphone
Dual SIM Da
Frekvencija 900 / 1800 / 3G
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 125 x 65 x 10
Operativni sustav Android 4.4.2 KitKat
Procesor Cortex-A7
Frekvencija procesora 1,30 GHz
Broj jezgri procesora 4
Grafički procesor Mali-400
Ekran i tipkovnica
Dijagonala ekrana (inča) 4
Rezolucija ekrana 480 x 800
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Vrsta ekrana Osjetljiv na dodir
Multitouch Da
Tipkovnica Virtualna
Memorija
Interna memorija telefona 4 GB
RAM memorija 512 MB
Utor za memorijsku karticu microSD
Memorijska kartica 32 GB
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 3,2 megapiksela (2048 x 1536)
Rezolucija prednje kamere 0,3 megapiksela (640 x 480)
Bljeskalica LED
Rezolucija video snimanja 1920 x 1080
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
UMTS (3G) Da
LTE (4G) Nema
Bluetooth Da
NFC Ne
DLNA Da
Flash Ne
HTML5 Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1500
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Da
3,5 mm ulaz Da
USB microUSB 2.0
HDMI Nema
MHL Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Navigacija GPS, A-GPS
Organizator Da
Mobil.hr testovi
Vrijeme uključivanja uređaja (s) 20
Vrijeme uključivanja kamere (s) 2
Benchmark test Quadrant (bodova) 3637
Trajanje baterije u praksi (dana) 1
Dužina kabela punjača (cm) 80
Gdje kupiti
Cijena 499 kn
Info Intelkom


01/ 3863 888
http://meanit.hr/
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

4 jezgre po pristupačnoj cijeni
Autor: Ilija Gavrić

Četverojezgreni procesor u najmanjem modelu i s izrazito pristupačnom cijenom.

30.10.2015.

 

Novi mobitel, novi način označavanja. MeanIT nastavlja s izbacivanjem pristupačnih mobitela, a ovaj put su u svoj najmanji smartphone model ugradili i 4-jezgreni procesor kakav smo vidjeli do sad jedino na njihovom najskupljem modelu  MQ55. Pored procesora, tu je i novi način označavanja mobitela. Do sada su mobiteli iz meanIT-a imali dugačke nazive poput meanIT Promise MQ55 ili MG450, a sada su sve sveli samo na 2 znaka. Model koji smo dobili na test ima oznaku Q4, a nasljednik je modela MG430. Kakvim se ovaj uređaj pokazao u svakodnevnom korištenju, pročitajte u nastavku našeg opširnog testa / recenzije.

Sadržaj pakiranja

MeanIT Q4 dolazi u nešto većoj kutiji (s obzirom na veličinu mobitela), a sadržaj je sličan kao i kod prijašnjih modela. Tako ćete u kutiji naći mobitel, bateriju, stereo slušalice, punjač i USB kabel (dužine 80cm). Q4 se isporučuje i s gumenom zaštitnom maskom koja će zaštititi vaš mobitel.

Ergonomija, dizajn i izrada

MeanIT Q4 dimenzijama mjeri 125 x 65 x 10 mm što otprilike odgovara prijašnjem modelu MG430. Premda se radi o 4“ ekranu, dimenzije uređaja su možda malo veće nego kod nekih drugih modela, a to je prvenstveno zbog neiskorištenog prostora iznad i ispod ekrana. No bez obzira na to, uređajem se lako barata s jednom rukom, bilo da imate manje ili veće ruke. Rubovi uređaja su blago zaobljeni pa držanje uređaja u ruci ne predstavlja problem.

Testni uređaj je u potpunosti crni i u potpunosti je napravljen od plastike. Plastika na prednjoj i stražnjoj strani je glatka i dosta skliska tako da će vam gumena maska koja se isporučuje s uređajem dobro doći kako mobitel ne bi iskliznuo iz ruke. Premda je uređaj napravljen od plastike, na kvalitetu izrade nemamo puno prigovora. Sve je jako čvrsto spojeno i nema nikakvih „cvrčaka“.

 

Na prednjoj strani se nalazi 4“ ekran iznad kojeg se smjestila prednja kamera te slušalica, a ispod su tri kapacitivne tipke koje nemaju pozadinsko osvjetljenje nego samo vibracijski odziv. Na desnoj strani se nalaze fizičke tipke za paljenje/gašenje uređaja kao i za pojačavanje/stišavanje zvuka. Tipke su dosta tanke ali dugačke, a hod im je dobar. Sve tipke su glatke, a tipka za paljenje/gašenje je postavljena blizu tipke za pojačavanje zvuka pa ćete u početku možda stisnuti krivu tipku. No nakon nekog vremena ćete se prilagoditi ovakvom rasporedu tipki. Na gornjoj strani uređaja se nalazi utor za USB kabel i slušalice. Na desnoj strani nema ničega dok se na donjoj strani nalazi samo mikrofon.

 

Stražnji poklopac je napravljen od glatke plastike s izrezbarenim crtama na vrhu i dnu uređaja. Pri vrhu se nalazi izbočeni obrub kamere pored kojeg se smjestila mala LED bljeskalica. Pri dnu uređaja se nalazi otvor za zvučnik. Ispod poklopca se nalaze izmjenjiva baterija te utori za dvije SIM kartice i jednu microSD memorijsku karticu.

Ekran i tipkovnica

Q4 dolazi s 4“ ekranom rezolucije 480 x 800 piksela, što je istovjetno modelu MG430. Kutovi gledanja na ekran su slabi, a kontrast ekrana ovisi o kutu gledanja na ekran. Vidljivost po suncu je također nešto slabija, a također je vidljiva i pikselizacija. Preciznost ekrana je relativno dobra. Ako malo brže tipkate, tada će nekad doći od krivog unosa.

 

Virtualna tipkovnica je standardna Android tipkovnica, bez ikakvih promjena. Tipke su relativno velike s malim razmakom, a prvi red tipki nudi i brojeve (dugi pritisak na određeno slovo). Postavke tipkovnice su jednostavne i nude tek nekoliko postavki poput automatskog pisanja velikog slova na početku rečenice, vibracijski i zvučni odziv, automatski ispravak riječi i predlaganje riječi.

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Kako smo već naviknuli od uređaja MeanIT, tako i Q4 dolazi s čistim Android operativnim sustavom, a na ovom uređaju je to verzija 4.4.2. S obzirom na procesor i RAM, čisti Android, bez ikakvih teških dodataka je racionalan izbor. Sve osnovne funkcije na uređaju rade dosta dobro i fluidno te bez „štekanja“ ili rušenja aplikacija. Pošto se radi o uređaju s dvije SIM kartice, u postavkama ćete naći dio za upravljanje SIM karticama.

 

Zaslon zaključavanja je jednostavan, a iz njega je moguće pokrenuti kameru, otključati mobitel ili pokrenuti pretraživanje. Kad otključate mobitel, dočekat će vas poznato sučelje s početnim ekranima na koje možete dodavati widgete i aplikacije. Ladica s aplikacijama je krajnje jednostavna i nudi prikaz svih instaliranih aplikacija po abecednom redu, bez mogućnosti drugačijeg slaganja ili slaganja aplikacija u mape.

Traka s obavijestima je također vrlo jednostavna i na prvom zaslonu nudi samo obavijesti dok se pritiskom na ikonu u gornjem desnom kutu dolazi do brzih postavki. Tako možete uključiti/isključiti Wi-Fi, Bluetooth, podatkovnu vezu, odabrati profil zvona, svjetlinu ekrana te uključiti/isključiti zrakoplovni način rada i rotaciju ekrana.

Vrijeme uključivanja uređaja iznosi 20 sekundi.

Imenik, pozivi i društvene mreže

Imenik je riješen pomoću aplikacije Osobe. Imenik je poprilično jednostavan, a nudi mogućnost spremanja kontakta na telefon, Gmail račun ili drugi odgovarajući račun. U imeniku je moguće pregledavati i kontakte po grupama ili omiljene kontakte (Favoriti) ispod kojih se nalaze često kontaktirane osobe.

 

Aplikacija telefon služi za uspostavljanje poziva, kada otvorite aplikaciju, na vrhu se nalazi zadnji kontakt s kojim se razgovarali, a ispod su smješteni Favoriti i najčešće kontaktirane osobe. Da bi se prikazala numerička tipkovnica, potrebno je stisnuti ikonu na dnu ekrana. Tipkovnica posjeduje smart dial opciju koja pretražuje sve kontakte tako da utipkavate slova kontakta. Pritiskom na ikonu u donjem lijevom kutu ekrana dolazi se do prikaza svih poziva, a moguće ih je dodatno sortirati na propuštene, dolazne i odlazne.

 

Tijekom testa nismo imali problema s prijemom signala. No zvuk u slušalici je nešto tiši i relativno dubok tako da smo se u pojedinim situacijama morali potruditi da čujemo sugovornika. Zvuk na vanjskom zvučniku je glasniji.

 

Na uređaju ne dolaze instalirane aplikacije za društvene mreže, ali ukoliko vam je potrebna aplikacija za društvenu mrežu koju koristite naći ćete odgovarajuću aplikaciju u Play trgovini.

E-mail i poruke

MeanIT Q4 dolazi samo s jednom aplikacijom za e-mail. Aplikacija podržava rad s više mail računa, ali aplikacija nije toliko optimizirana za rad s Gmail računom kao nativna Gmail aplikacija. No, bez obzira na to, aplikacija je jednostavna za korištenje i mailove otvara dosta brzo.

 

Poruke također nisu doživjele nikakve preinake u odnosu na čisti Android. Poruke se slažu kao razgovori s pojedinim kontaktom, kronološkim redoslijedom. Otvaranjem razgovora s pojedinim kontaktom pri vrhu se nalazi ikona za direktno pozivanje tog kontakta.

Procesor, memorija

Q4 je prvi model nižeg cjenovnog ranga ovog proizvođača koji posjeduje 4-jezgreni procesor. Tako ispod poklopca ovog mališana kuca ARM Cortex A7 procesor s 4 jezgre takta 1,3 GHz, dok je za grafiku zadužen Mali-400 MP GPU, a sve je to upareno s 512 MB RAM-a.

Na prvu, specifikacije su malo pomiješane zbog male količine RAM-a, ali trebamo uzeti u obzir da uređaj koristi goli Android.

 

Kao i na prethodnom modelu (MG430), u uređaju se nalaze 4 GB interne memorije od čega je korisniku dostupno 2,8 GB. S obzirom na količinu interne memorije preporuči bi kupnju dodatne microSD kartice jer za 50-ak kuna može proširiti memoriju za 8 GB.

Benchmark test

Q4 smo podvrgli Benchmark testiranju pomoću aplikacija Quadrant Sandard, Vellamo i AnTuTu. S Quadrant Standardom smo ostvarili 3.637 boda dok je prethodnik MG430 dobio 4.195 bodova. S pomoću AnTuTu testa smo ostvarili 19.595 (MG430 – 10.292). S Vellamo aplikacijom na Metal testu smo dobili 725 boda (MG430 – 568), a na HTML testu 1202 bodova (MG430 – 983).

Baterija i trajanje

Q4 dolazi s izmjenjivom baterijom kapaciteta 1500 mAh. Tijekom testa smo obavili nekoliko poziva u ukupnom trajanju 20-30 minuta, konstantno bili spojeni na internet, imali uključenu sinkronizaciju jednog Gmail računa, dopisivali se preko Vibera i snimili par fotografija s mobitelom. Takvim režimom rada baterija je izdržala jedan dan korištenja. No nešto intenzivnijim korištenjem bateriju ćete morati puniti još tijekom dana. Autonomija baterije je u rangu s konkurencijom.

Multimedija, FM radio, glazba

Galerija fotografija je također standardna Android galerija koja nudi mogućnost pregledavanja po albumu, lokaciji ili vremenu. Kod pojedinačnog pregledavanja fotografija iste je moguće dodatno urediti (dodavati efekte, okvire, izrezati fotografiju i promijeniti ekspoziciju, kontrast i sl.).

 

Aplikacija za slušanje glazbe je također jednostavna za korištenje, a nudi pregled glazbe po pjesmi, izvođaču, albumu ili možete napraviti vlastiti popis. Tijekom testa nismo imali puno problema s aplikacijom a jedino nam je prvo učitavanje trajalo nešto duže. Zvuk preko vanjskog zvučnika je glasan, ali su primjetne distorzije, pogotovo kada se pojača na najjače (čak i malo ispod najjačeg). Zvuk preko isporučenih slušalica pati od istog problema.

 

Video player je isto jednostavna aplikacija koja radi poprilično dobro. Filmove do HD rezolucije je moguće gledati bez puno poteškoća, ali HD rezolucija već predstavlja probleme.

MeanIT Q4 posjeduje i FM radio s jednostavnim sučeljem, ali je za slušanje potrebno priključiti slušalice.

Fotoaparat i video

Q4 dolazi s 3,2-megapikselnom kamerom s autofokusom i LED bljeskalicom dok se na prednjoj strani nalazi 0,3-megapikselna kamera. Rezolucija stražnje kamere je 1536 x 2048 piksela, a rezolucija videa je 1080p. Uređaj ne posjeduje fizičku tipku za pokretanje kamere već je moguće pokretanje ili sa zaslona zaključavanja ili pritiskom na ikonu, a tada je kamera spremna za korištenje za 1,5 sekundu.

 

Sučelje kamere je jako jednostavno te na desnoj strani uređaja nudi ikonu za mijenjanje između prednje i stražnje kamere, ikonu za HDR te za uključivanje/isključivanje bljeskalice. Zanimljivo je da nismo našli način da bljeskalica radi automatski. Na desnoj strani se nalazi izbornik za obično fotografiranje, panorama ili video snimanje. Pri vrhu se nalazi ikona za dodatne postavke, ikona za fotografiranje, a pri dnu zadnja fotografija.

 

U dodatnim postavkama je moguće podesiti omjer 16:9 ili 4:3, veličinu fotografije (3,2, 2, 1,3, VGA), kvalitetu fotografije, način scene, uključiti timer, balans bijele boje, efekt boje, te geološko lociranje. U postavkama video snimanja je moguće podesiti kvalitetu video zapisa (1080p, 720p, 480p, CIF, QCIF). Kvalitetu fotografija i video zapisa moramo gledati kroz cijenu ovog uređaja. Fotografije su u rangu konkurencije istog cjenovnog razreda. Same fotografije su malo mutne, tj. kao da su malo van fokusa, a same boje su pomalo isprane. Fotografije snimljene u mraku su dosta pikselizirane.

 

Fotografirano s MeanIT Q4

 

Za fotografije u originalnoj veličini kliknite na link:

http://1drv.ms/1KIaAiG

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1446214841.jpg http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1446214880.jpg http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1446214905.jpg

Povezivost i Internet pretraživač

MeanIT Q4  dolazi s dva utora za SIM kartice, od čega je prvi utor za microSIM te s podrškom za internet. Mobitel ima podršku za HSPDA brzinu, a tu su još i Bluetooth i Wi-Fi, kao i GPS. Uređaj ne posjeduje NFC, što je i očekivano za ovaj cjenovni razred.

Tijekom korištenja mobitela ugodno nas je iznenadila brzina ugrađenog Wi-Fi-ja jer smo bez poteškoća postignuli 27,7 Mbps download i 34 Mbps upload.

 

Na uređaju dolazi instaliran jedan internetski preglednik. Učitavanje stranica je relativno, a preglednik nudi i mogućnost pregleda stranica u više tabova.

Navigacija

MeanIT Q4 dolazi bez instalirane aplikacije Google karte, no istu aplikaciju smo skinuli iz Play trgovine. Aplikacija radi nešto sporije nego što bismo očekivali, ali nudi tekstualne i glasovne upute.

Ukoliko vam treba offline karta (bez potrebe spajanja na internet), možete skinuti Here Maps aplikaciju s kartom Hrvatske. Sama karta je velika oko 300 MB čime će vam pojesti dosta interne memorije. I ova aplikacija radi nešto sporije, ali će vas dovesti do cilja.

Uredski paket

Na ovom uređaju ne dolazi instalirana aplikacija za pregledavanje Office dokumenata. Zahvaljujući Play trgovini možete naći aplikaciju koja vam odgovara. Na testu smo isprobali Microsoft Office aplikaciju. Učitavanje dokumenata je trajalo koji trenutak duže, ali osim toga nismo imali nikakvih problema. S ovom aplikacijom je moguće i pregledavati i uređivati office dokumente.

Organizator i alarm

Organizator je već standardno riješen pomoću Google kalendara kojeg je moguće sinkronizirati s Google računom. Kalendar nudi mogućnost pregleda po danu, tjednu, mjesecu ili rasporedu. Kod dodavanja novog događaja u kalendar moguće je odabrati naziv događaja, mjesto, datum, vrijeme i odabrati ponavljanje događaja.

Alarm je standardno riješen aplikacijom Sat. Kako je već poznato, moguće je dodavati više alarma s različitim vremenima i danima ponavljanja. Za svaki alarm je moguće odabrati melodiju te uključiti ili isključiti vibraciju.

Aplikacije i igre

MenaIT Q4 dolazi s tek osnovnim instaliranim aplikacijama. Tako na uređaju nećete pronaći niti aplikacije za Gmail, Youtube, Google maps aplikacije. No zato je tu Play trgovina jer sve potrebne aplikacije možete skinuti besplatno. Na mobitelu ćete naći instalirane aplikacije za bljeskalicu, File explorer (preglednik datoteka na mobitelu), kalkulator, video player i Note aplikaciju.

U Play trgovini ćete pronaći i igrice, zahtjevnije igrice se neće moći pokrenuti, ali ćete jednostavnije igrice moći igrati bez problema.

Cijena za MeanIT Q4

MeanIT Q4 se prodaje po cijeni od 499 kuna (listopad 2015.)

Cool faktor

Uređaj ne posjeduje cool faktor koji bi ga izdvojio od konkurencije.

Zaključak testa

MeanIT Q4 je još jedan pristupačni model namijenjen mlađoj publici i nezahtjevnim korisnicima, a koji bi htjeli ostati „u koraku s vremenom“, tj. da mogu komunicirati putem društvenih mreža ili raznih aplikacija (Viber, Skype, WhatsApp i sl). Q4 nudi i 4-jezgreni procesor, što odgovara rastućem trendu povećanja broja jezgri kod mobitela radi bržeg i boljeg rada Android uređaja.

Kada u obzir uzmete cijenu i karakteristike ovog uređaja moramo reći da je omjer uloženog i dobivenog jako dobar, tim više jer Q4 radi dosta dobro.

 

Plus

+ cijena

+ dual SIM

 

Minus

- kamera

- ekran

- slušalica prilikom razgovora

Konkurencija - Noa C25SE

NOA C25SE je konkurencija modelu Q4 jer nude ekran iste dijagonale i iste rezolucije. NOA ima 2 jezgreni procesor takta 1,2 GHZ (Q4 4 jezgreni takata 1,3 GHz), ali oba nude 512 MB RAM-a i 4 GB interne memorije. NOA C25SE nudim bolje kamere (stražnja 5 Mpx, prednja 2 Mpx), te dolazi sa novijom verzijom Androida (5.0). NOA C25ES košta 449 kn, odnosno 50kn manje od Q4.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1446214941.jpg

Konkurencija - MeanIT MG430

MQ430 je konkurencija iz vlastite kuće, a i direktni je prethodnik modela Q4. Jedina razlika između dva uređaja je u procesoru (MQ430 ima procesor sa 2 jezgre, a Q4 sa 4 jezgre), te u bateriji koja je nešto slabija kod MQ430 (1350 mAh). Cijena za oba uređaja je jednaka.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1446214965.jpg

 

 

 

Komentari

matt

12. srpnja 2016 - 20:34 Prijavi neprimjeren komentar

Ovako da ne porusim sve svece s neba..... Dakle pozivcanio sam jer nemam gps a treba mi za igricu Pokemon go, znam,znam... Dakle da nebude sve pospisku uspio sam se smiriti i pitat cu normalno za pomoc..... Molim pomoc oko gps dok nekaj jos nisam napravio....

matt

12. srpnja 2016 - 20:27 Prijavi neprimjeren komentar

Ovako da ne porusim sve svece s neba..... Dakle pozivcanio sam jer nemam gps a treba mi za igricu Pikemon go, znam,znam... Dakle da nebuse sve pospisku uspuo sam se smiriti i pitat cu normalno za pomoc..... Molim pomoc oko gps doke nekaj jos nisam napravio....

Odgovori