Testovi mobitela

MEANIT Q5

Q5 Q5 Q5 Q5 Q5 Q5 Q5 Q5 Q5 Q5 Q5 Q5 Q5 Q5
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Predstavljen 10-2015
Vrsta uređaja Smartphone
Dual SIM Da
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 142 x 71 x 8,3
Operativni sustav Android 4.4 KitKat
Frekvencija procesora 1,20 GHz
Broj jezgri procesora 4
Grafički procesor Mali-400 MP GPU
Ekran i tipkovnica
Dijagonala ekrana (inča) 5
Rezolucija ekrana 960 x 540
Tehnologija ekrana IPS
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Vrsta ekrana Osjetljiv na dodir
Multitouch Da
Tipkovnica Virtualna
Memorija
Interna memorija telefona 2 GB
RAM memorija 512 MB
Utor za memorijsku karticu microSD
Memorijska kartica 32 GB
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 8 megapiksela (3200 x 2400)
Rezolucija prednje kamere 0,3 megapiksela (640 x 480)
Bljeskalica LED
Autofokus Ne
Stabilizacija slike Ne
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
UMTS (3G) Da
Bluetooth Da
WLAN WiFi
WiFi hotspot Da
Flash Da
HTML5 Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1700
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
Video player Da
FM radio Da
3,5 mm ulaz Da
USB microUSB 2.0
MHL Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Navigacija GPS, A-GPS
Organizator Da
Mobil.hr testovi
Vrijeme uključivanja uređaja (s) 36
Vrijeme uključivanja kamere (s) 3
Benchmark test Quadrant (bodova) 3302
Trajanje baterije u praksi (dana) 1
Dužina kabela punjača (cm) 100
Gdje kupiti
Cijena 799 kn
Info Intelkom


01/ 3863 888
http://meanit.hr/
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Pucanj u višu klasu
Autor: Ivan Luzar

Kvaliteta izrade je u prvom planu, uz odličnu cijenu

30.09.2015.
 

Model meanIT Q5 spaja tipičnu MeanITovu nisku cijenu s visokom kvalitetom izrade. Ovdje se radi o modelu koji puca debelo iznad svoje cjenovne klase. I donosi jednostavniji način označavanja novih modela iz ove hrvatske tvrtke mobitela.

Sadržaj pakiranja

Jednostavna kutija tipična za MeanITove modele uz mobitel skriva i USB adapter, micro-USB kabel duljine 100 cm, bijele slušalice i dodatnu zaštitnu silikonsku maskicu. Zaštitna folija za ekran je već aplicirana na mobitel.

Ergonomija, dizajn i izrada

Bez mnogo uvoda, MeanIT Q5 je do sad najbolje izrađeni MeanIT model s kojim smo se susreli. Kvaliteta izrade je toliko dobra da izaziva i neke skuplje modele iz stepenicu više kategorije. Uređaj je iznimno solidne izrade, bez kakvih škriputanja kućišta. Obrub je izrađen od metala koji je laganije matiran, a odvojiva stražnja stranica je izrađena od iznimno čvrste, sjajnije plastike. Kada bismo Q5 morali usporediti s nekim modelom kojeg smo već imali na testu, najbolja usporedba bi bila s iPhoneom 4 i 4s, no s dodatnih 1,5 inča ekranske dijagonale. Q5 također ostavlja i dobar dojam mase. Dovoljno je težak da ostavi dojam čvrstine, a opet ne previše kako bi se doimao preteškim. Tipka za otključavanje je postavljena na gotovo idealnu visinu za naše prste, s desne strane uređaja. Iznad nje se nalaze tipke za reguliranje glasnoće, no one su dovoljno odvojene pa smo uvijek po osjećaju bez problema mogli pronaći željenu tipku. Lijeva i donja stranica uređaja su kompletno prazne, dok se s gornje stranice nalaze microUSB utor i 3,5 mm audio priključak.

 

Prednjom stranom dominira 5-inčni IPS zaslon oko kojeg su pak ostavljeni nešto veći obrubi. Podno ekrana nalazimo tri neosvijetljene kapacitivne tipke, po jednu za meni, home i povratak. Stražnja stranica pri vrhu udomljuje 8-megapikselnu kameru te podno nje relativno snažnu LED diodu. Na dnu nalazimo izraženiji MeanITov logotip sa zvučnikom neposredno ispod njega. Dizajn bismo mogli ocijeniti i kao minimalistički-elegantan, nešto što ne možemo reći često za ovaj dio ponude Android smartphoneova. 5 inča je i gotovo pa gornja granica upotrebljivosti uređaja jednom rukom pa smo tako i s Q5 mogli lagano baratati jednom rukom. Zbog odlične izrade i dobre mase Q5 veoma dobro leži u ruci pa palac s velikom dozom sigurnosti možemo protezati po svim krajevima ekrana.

Ekran i tipkovnica

IPS zaslon ugrađen u Q5 broji 960 x 540 piksela koji su razvučeni na pomalo prevelikih 5 inča za rezoluciju. Iako pikselizacija nije toliko očita, primjećujemo da je prikaz pomalo zamućen spram 720p ekrana jednake dijagonale. Unatoč tome, IPS matrica osigurava nešto bolje boje od očekivanih, no u usporedbi s drugim IPS panelima boje su pomalo blijede. Unatoč tome, vidljivost pri suncu je vrlo dobra, a ekran raspolaže s velikim rasponom osvijetljenosti. Stoga ekran može biti dovoljno prigušen da nas ne zasljepljuje u mraku, a opet dovoljno svijetao da se može čitati po direktnom osvjetljenju sunca.

 

Iako je 5 inča ekranske dijagonale odlično za softversku tipkovnicu, ponekad bi nam se dodiri na tipkovnici krivo registrirali, ali sporijim tipkanjem nego što smo navikli preciznost bi se znatnije popravila. Isprobali smo i postaviti drugu tipkovnicu s Play Storea pa smo instalirali Googleovu vlastitu tipkovnicu. Ona je popravila iskustvo. Dodiri su se brže registrirali, uz bolju  preciznost. Unatoč tome, s ponešto više pažnje pri tipkanju, uspjeli smo ispisati ono što želimo.

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Android 4.4 KitKat instaliran na MeanIT Q5 nije doživio neke znatnije promjene od svoje vanilla verzije. Jedine promjene koje možemo primijetiti su dodatni MeanITovi widgeti za sat i brze postavke. Uz widget za brze postavke, promijenjeni su i prečaci za brze postavke unutar notifikacijskog panela, no zahvati su više kozmetički nego funkcionalni. Launcher je također ostao standardni, s mogućnosti postavljanja 16 ikona na homescreen u raster 4x4, s dodatne 4 ikone u docku. Broj stranica za ikone nije ograničen.

 

Nešto što nas je pomalo zbunilo je bio nedostatak mogućnosti otvaranja multitasking izbornika. Niti duljim pritiskom na kapacitivne tipke podno ekrana nismo mogli doći do popisa otvorenih aplikacija. Duljim pritiskom na Home tipku dobivali bismo samo Google Now, a duljim pritiskom na tipke menija i nazad ne bismo dobili ništa. Iako za funkcioniranje Androida i nije toliko presudno „gasiti“ aplikacije, rado bismo imali mogućnost pregleda otvorenih aplikacija kako bi smo brže navigirali Androidom.

Brzina rada je bila zadovoljavajuća, tj. očekivana za ovu klasu uređaja. Nekih drastičnijih usporenja koja ne bismo mogli tolerirati nismo susreli, no Q5 je očekivano ipak nešto sporiji od skuplje konkurencije.

 

MeanIT Q5 se pokreće za 36 sekundi.

Imenik, pozivi i društvene mreže

Kao i kod drugih Android modela, Imenik na MeanIT Q5 se može sinkronizirati s cloud računima, primjerice s kontaktima u Gmailu, LinkedInu i Facebooku. Njihov kapacitet nije ograničen, a kontakti se mogu sortirati u favorite i grupe. Aplikacija za pozive i imenik su odvojeni, ali kontaktima se može pristupiti iz aplikacije za pozive, pomoću Androidovih speed dial sposobnosti. Budući da Q5 posjeduje Dual SIM mogućnosti, ako su umetnute dvije SIM kartice, prije svakog poziva je moguće odabrati s koje se SIM kartice obavlja poziv. Kvaliteta razgovora s obje kartice je bila dobra, no sugovornike smo ipak nešto jasnije razumjeli s prve SIM kartice. Pretpostavljamo da je prvi utor za SIM moguće koristiti i na 2G i 3G mrežama dok je drugi ograničen na 2G.

 

Aplikacije društvenih mreža rade ispravno, no nešto sporije zbog skromnijeg hardvera. Učitavanje feeda na Facebooku traje par sekundi dulje, no scrollanje sadržajem je glatko. Tu i tamo smo primijetili neka međuučitavanja, no ne toliko da ih ne možemo tolerirati.

E-mail i poruke

Androidova e-mail aplikacija i Gmal su standardni par te rade očekivano dobro. Gmail dozvoljava i konfiguraciju drugih e-mail poslužitelja, stoga standardnu aplikaciju za e-mail nismo imali potrebe koristiti. Sve e-mail poruke su se slale i primale bez nekih problema, dok je pregledavanje nešto većih HTML e-mailova zahtijevalo pomalo dulje učitavanje.

 

SMS poruke, kao i pozivi se mogu upućivati i primati s obje SIM kartice. Prilikom slanja poruke, moguće je odabrati s koje SIM kartice se šalje poruka, a poruke se s obje SIM kartice slažu u razgovore sortirane prema pošiljatelju.

Procesor i memorija

Četverojezgreni čipset sadrži A7 jezgre koje kucaju frekvencijom od 1,2 GHz. Uz procesor nalazimo i dobar Mali-400 MP GPU, no pomalo tanašnih 512 MB RAM memorije. Pretpostavljamo da bi brzina rada bila ponešto bolja kada bi se u mobitelu nalazilo dodatnih 512 MB, za ukupnih 1 GB RAM memorije. Jasno, to bi automatski povećalo i cijenu telefona.

 

Pohrana je inicijalno nešto slabija te od 4 GB deklariranog kapaciteta, kada se odbije prostor za operativni sistem i pripadajuće aplikacije, korisniku ostavlja nešto malo iznad 2 GB pohrane. 2 GB će biti dosta za skromniji popis aplikacija, no srećom, memorija je proširiva microSD karticama kapaciteta do 32 GB koje su dostupne već od 150 kuna.

Baterija i trajanje

Baterija od 1700 mAh je slabija točka MeanIT-a Q5. Laganijim korištenjem Q5 bi nam mogao izdržati cijeli dan. No kada bismo ostavili osvjetljenje ekrana na automatskim postavkama, uključili sve sinkronizacije e-mail računa, već na polovici dana bismo morali priključiti punjač. Pritom smo oko sat vremena slušali glazbu i oko sat vremena pretraživali Internet i dopisivali se putem Instant Messaging aplikacija.

Multimedija, FM radio, glazba

U skladu s minimalnim promjenama na Android operativnom sustavu, na MeanIT Q5 nalazimo standardne Androidove aplikacije za Glazbu i Galeriju. Glazbeni player je dobri stari znanac još sa starijih verzija Androida, a po funkcionalnosti je prosječan. Instalirali smo i Google Play Music, s kojim smo slušali glazbu koju smo pohranili u cloudu. Jedan i drugi imaju jednaku osrednju kvalitetu reprodukcije, što više možemo pripisati priloženim slušalicama. Bassovi nisu previše izraženi, no srednji i viši tonovi su zadovoljavajuće čistoće. Google Play Music je bio nešto sporiji u navigiranju u bufferingu glazbe, no reprodukcija je tekla bez problema. Ugrađeni zvučnik se hvali 3D brandingom, no od mono zvučnika se ne može očekivati nikakav 3D doživljaj. On je unatoč tome relativno glasan, no na višem volumenu zvuka osjetnije su distorzije.

 

Galerija, kao i Glazbeni reproduktor je stari znanac, no ipak nešto moderniji, s Android 4.0 Ice Cream Sandwicha. Relativno je brza, s tek kraćim međučitavanjem slika u maksimalnoj rezoluciji kamere.

 

FM radio je ugrađen te kao i svaki drugi hardverski FM radio zahtijeva spojene slušalice koje se koriste kao antena.

Fotoaparat i video

Stražnja kamera od 8 megapiksela je relativno dobra za kategoriju u kojoj se Q5 nalazi. Relativno brzo fokusira i pohranjuje slike, no prikaz scene je nešto sporiji. Boje slika su pomalo blijede, sa slabijim kontrastom, no po dobrom svijetlu oštrina je dobra. Izduživanja objekata u pokretu su prisutna, no ne pretjerano. Kamera na Q5 zahtijeva mirnu scenu, mirnu ruku i dobro osvjetljenje. Prednja VGA kamera je fiksiranog fokusa te iznimno tamna, čak i pri dobrom osvjetljenju. Poslužit će za poneki video poziv, no za seflie slike je ipak preslaba. Kamera se pokreće za 3 sekunde.

 

Kao i fotografiranje, video snimanje pati od jednake zamućenosti i slabijeg kontrasta. Moguće je snimati u Full HD rezoluciji, a kamera reagira dobro na promjene u osvjetljenju. Objekti u pokretu i dalje znaju biti izduženi, no osjetno manje nego na drugim MeanIT modelima.

 

Fotografirano s MeanIT Q5

 

Za fotografije u originalnoj veličini kliknite na link:

http://1drv.ms/1M45L4B

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1443799855.jpg http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1443799871.jpg http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1443799893.jpg

Povezivost i Internet pretraživač

Q5 dozvoljava dual standby, tj. obje SIM kartice mogu biti uključene istovremeno. Dostupne su i brzine prijenosa do HSDPA, a dostupan je i Wi-Fi te Bluetooth 3.0. Za ovu klasu uređaja povezivost je veoma dobra, makar nedostaje 4G.

 

Pregledavanje interneta smo testirali putem standardnog Androidovog browsera i Googleovog Chromea. Oba su odmah sinkronizirali naše bookmarkove, a i performanse su im bile gotovo pa identične. Nismo imali problema s otvaranjem niti jedne web stranice. Stranice koje nemaju posebni mobilni dizajn bile su pomalo mukotrpne za navigiranje, zbog slabije rezolucije. S ponešto češćim zumiranjem stranice ipak smo mogli normalno navigirati.

Benchmark test

Brzinu MeanIT-a Q5 smo testirali s uobičajenim alatima, Quadrantom, Vellamom i AnTuTuom.

U Quadrant Standard benchmarku, Q5 osvaja 3302 boda te se tim rezultatom gura između Asusa TF201 i Motoroline Atrix 4G. Vellamo je po običaju nešto precizniji, pa ima 3 odvojena testa. U web-browser testu, Q5 osvaja 1404 boda, smjestivši se između Samsungovog Galaxy Nexusa i Lenovo A7000. Singlecore dio testa mu daje 680 bodova, ponovno u društvu Galaxy Nexusa, no mjesto ispod Meizu MX4. Multicore dio testa nije mnogo drugačji, pa Q5 dobiva 1018 bodova, te je ponovno u društvu Galaxy Nexusa pri dnu ljestvice, s Asusovim Zenfoneom 2 iznad oba modela. AnTuTu benchmark Q5 mu daje 16670 bodova, ispod Xiaomia Mi2.

Navigacija

Predinstalirane smo pronašli samo Googleove karte, koje GPS lock nalaze relativno brzo, unutar 10 sekundi. Googleove karte su u prvom planu online prirode pa se za offline navigaciju treba potražiti neka druga opcija. Mi smo testirali i Here karte koje dozvoljavaju i pohranu karata na eksternu memoriju, što je i više nego poželjno kod slabijeg kapaciteta na Q5. Karte Hrvatske iznose oko 300 MB, a GPS lock unutar Here karata smo dobili jednako brzo kao i unutar Googleovih.

Uredski paket

Nismo pronašli nikakve aplikacije koje bi se iskoristile za otvaranje tekstualni, proračunskih i prezentacijskih datoteka pa smo s Play Storea skinuli Polaris Office. Unutar njega smo bez problema otvarali sve datoteke, no one nešto zahtjevnije, primjerice prezentacije s više od 100 slideova su se nešto dulje otvarale. Čitanje tekstualnih datoteka, kao i pregledavanje interneta, zahtijevalo je ponešto zumiranja zbog skromnije rezolucije.

Organizator i alarm

Predinstalirani kalendar je skromnijih mogućnosti, no posjeduje onu najbitniju, sinkronizaciju kalendara s cloudom. Unose u kalendaru je moguće pregledati po danu, tjednu i mjesecu, a dostupan je i popis nadolazećih kalendarskih unosa.

 

Sat i kalendar su integrirani u jednu aplikaciju pa se uz mogućnost postavljanja više ponavljajućih kalendara nudi i mogućnost pregledavanja svjetskog vremena te, standardno, štoperice i odbrojavanja.

Aplikacije i igre

Popis predinstaliranih aplikacija je skroman pa uz one standardne Androidove nalazimo samo notes i skromniji file manager. No na Play Storeu je dostupno više od milijun aplikacija, a s niti jednom našom uobičajenom aplikacijom nismo imali problema.

 

Zbog skromnijeg procesora i interne memorije nismo baš uspjeli instalirati neke od zahtjevnijih igara poput World of Tanksa. Jednostavnije igre poput Crossy Roada i 2048 su radile bez ikakvih problema, no s malo duljim učitavanjem.

Cijena za MeanIT Q5

MeanIT Q5 u MeanITovom webshopu stoji iznimno atraktivnih 799 kuna (listopad 2015.). To je cijena bez ikakvih ugovora, samo za otključani uređaj. Unatoč nekim nedostacima, kvaliteta izrade samo doprinosi odličnom odnosu uloženog i dobivenog.

Cool faktor

Iako sam po sebi nema nikakvih cool faktora, vidjeti ovako dobru kvalitetu izrade po ovako niskoj cijeni, Q5 sigurno nosi određenu težinu cool faktora.

Zaključak testa

Iznenadio nas je ovako kvalitetno izrađen mobitel od MeanITa. Iako i njihovi drugi modeli imaju odličan odnos uloženog i dobivenog, Q5 taj odnos diže na sasvim novu razinu. Iako ima par mušica u vidu softvera, a baterija i brzina rada ostavljaju prostora za poboljšanje, možemo se samo nadati da će ovo biti ljestvica za sljedeće MeanITove modele.

 

Plus

+ Kvaliteta izrade

+ Cijena

 

Minus

- Baterija

Konkurencija - Microsoft Lumia 535

Microsoftova Lumia 535 i Q5 imaju ekrane jednake dijagonale i jednake rezolucije te oba imaju zadovoljavajući kontrast zahvaljujući IPS matrici ekrana. Lumia ima slabiju kameru od 5 megapiksela, a Snapdragon 200 čipset s četiri jezgre je uparen s gigabajtom RAM memorije koji bi uz Windows Phone trebao osigurati nešto fluidnije iskustvo korištenja. Lumia ima i nešto jaču bateriju od 1900 mAh, no nešto lošiju kvalitetu izrade, bez ikakvog traga metala na kućištu. Lumia 535 je dostupna po dvostruko višoj cijeni, 1.498 kuna (listopad 2015.).

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1443799908.jpg

Konkurencija - Noa H40

Noa H40 i MeanIT Q5 imaju mnogo zajedničkih specifikacija. Oba imaju 5-inčne ekrane rezolucije 960 x 540 piksela, imaju procesore u istom rangu te oba pogone Android 4.4. Noa ima nešto jaču bateriju (2000 mAh) te jaču kameru (13 megapiksela) i dodatnih 512 MB memorije, za ukupnih 1 GB. No H40 stoji 200 kuna više, 999 kuna (listopad 2015.), a ima osjetno slabiju kvalitetu izrade.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1443799921.jpg

 

 

 

Komentari

milan

27. ožujka 2019 - 08:25 Prijavi neprimjeren komentar

Dali postoji mogućnost kupovine baterije za ovaj telefon i gdje?
hvala !

mate

10. studenog 2016 - 16:23 Prijavi neprimjeren komentar

Samo pukao mi je displej kako mogu da narucim novi?

mate

10. studenog 2016 - 16:22 Prijavi neprimjeren komentar

Pukao mi je displej kako mogu da narucim novi?

mate

10. studenog 2016 - 16:22 Prijavi neprimjeren komentar

Pukao mi je displej kako mogu da narucim novi?

Neno

05. svibnja 2016 - 13:41 Prijavi neprimjeren komentar

Da se osvrnem na karakteristike, kamera IMA autofokus, memorije ima 4GB (interne), korisniku je dostupno oko 2.5 i stražnja kamera je 5 megapiksela i softverski je pojačana na 8. Baterija nemre izdržat 1 dan ako se bilo što radi na njemu. Kad je mobitel u mirovanju, procesor radi na 700MHz i jede bateriju za ništa.

1 2

Odgovori