Testovi mobitela

MEANIT Q6

Q6 Q6 Q6 Q6 Q6 Q6 Q6 Q6 Q6 Q6 Q6 Q6 Q6 Q6 Q6 Q6
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Vrsta uređaja Smartphone
Dual SIM Da
Frekvencija 900 / 1800 / 1900 / 3G / 4G Cat4
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 140 x 70 x 8
Masa uređaja (g) 165
Operativni sustav Android
Chipset MediaTekov MT6735M
Frekvencija procesora 1,00 GHz
Broj jezgri procesora 4
Grafički procesor Mali-T720
Ekran i tipkovnica
Dijagonala ekrana (inča) 5
Rezolucija ekrana 540 x 960
Tehnologija ekrana IPS
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Vrsta ekrana Osjetljiv na dodir
Pikseli po inču (ppi) 220
Multitouch Da
Tipkovnica Virtualna
Memorija
Interna memorija telefona 8 GB
RAM memorija 1 GB
Utor za memorijsku karticu microSD
Memorijska kartica 32 GB
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 13 megapiksela (4160 x 3120)
Rezolucija prednje kamere 5 megapiksela (2560 x 1920)
Bljeskalica LED
Autofokus Da
Rezolucija video snimanja 1280 x 720
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
UMTS (3G) Da
HSDPA / HSUPA 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100
LTE (4G) Ima
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
NFC Ne
WLAN WiFi 802.11 b/g/n
WiFi hotspot Da
DLNA Da
Flash Da
HTML5 Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 2050
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
Video player Da
FM radio Da
3,5 mm ulaz Da
USB microUSB 2.0
HDMI Nema
MHL Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Navigacija GPS, GLONASS
Organizator Da
Dodatno GRATIS zaštitna folia za ekran, silikonska zaštita u pakiranju
Mobil.hr testovi
Vrijeme uključivanja uređaja (s) 30
Benchmark test Quadrant (bodova) 9136
Trajanje baterije u praksi (dana) 1
Dužina kabela punjača (cm) 100
Gdje kupiti
Cijena 999 kn
Info Intelkom


01/ 3863 888
http://meanit.hr/
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Ciljanje na višu kategoriju
Autor: Ilija Gavrić

Novi model osim novog naziva donosi i određena poboljšanja

13.02.2016.

 

MeanIT mobiteli su rangirani u niži cjenovni rang, ali sa svojim novim modelima ciljaju na višu klasu uz zadržavanje pristupačne cijene. MeanIT je također promijenio i način označavanja mobitel te su umjesto oznake MG uveli samo jedno Q. Nakon što su nam na testu bili modeli Q4 i Q5, došao je red i na model Q6. Kakav se pokazao u svakodnevnom korištenju, pročitajte u nastavku recenzije

Sadržaj pakiranja

MeanIT Q6 dolazi u kutiji unutar koje se nalaze baterija, stereo slušalice, punjač, USB kabel (dužine 100 cm), a tu je još i plastična maskica za stražnju stranu uređaja te dodatna zaštitna folija za ekran (jedna dolazi već postavljenja na prednjoj strani uređaja).

Ergonomija, dizajn i izrada

Uređaj dimenzijama mjeri 140 x 70 x 8 mm i teži 165 grama (s baterijom i jednom SIM karticom). Kada pogledate same dimenzije, uređaj je nešto deblji i teži dok je visina u razini s konkurencijom. Na prvi pogled uređaj djeluje nešto viši zbog malo lošije iskorištenosti iznad i ispod ekrana. Malo veću masu ćete također primijetiti kada uređaj primite u ruku, ali ta veća masa ostavlja dojam čvrstog i kvalitetnog uređaja. Sama izrada je na razini i nešto skupljih uređaja te prilikom testiranja nismo primijetili nikakvo škripanje ili cvrčke, bez obzira što je stražnji poklopac odvojiv. Bez obzira na nešto veće dimenzije i masu, zbog blago zakrivljenih rubova uređaj dobro leži u ruci te se može bez problema koristiti samo s jednom rukom. MeanIT je s ovim modelom također malo promijenio i dizajn. Tako nas ovaj uređaj pomalo podsjeća na Sony Xperia Z modele.

 

Obrub uređaja je izrađen od metala zlatne boje koji je blago izdignut i zakrivljen od bočnih strana uređaja. Prednja i stražnja strana su izrađene od glatke bijele plastike, no bez obzira na to uređaj nije sklizak.

Na prednjoj strani uređaja dominira 5“ IPS ekran, iznad koje se nalaze slušalica, senzori i prednja kamera dok se ispod ekrana nalaze tri kapacitivne tipke (postavke, home, nazad) koje imaju vibracijski odziv, ali nemaju pozadinsko osvjetljenje. Na desnoj strani se nalazi tipka za paljenje/gašenje mobitela, dok se na lijevoj strani nalazi tipka za pojačavanje/stišavanje glasnoće. Tipke su blago izdignute te se mogu bez puno problema „naći“ bez gledanja. Tipka za paljenje/gašenje je postavljena malo više, ali se na to brzo priviknuti. Na gornjoj strani uređaja se nalaze utori za USB i slušalice, dok se na donjoj strani nalazi samo mikrofon.

 

Stražnja strana je jednostavno izvedena, nešto slično smo viđali na Sonyjevim modelima. Na vrhu se nalazi 13-megapikselna kamera pored koje se nalazi LED bljeskalica. Pri dnu se smjestio logo i otvor za zvučnik.

Kada se skine stražnji poklopac dolazi se do izmjenjive baterije kapaciteta 2050 mAh te utora za dvije SIM kartice i 1 microSD karticu.

Ekran i tipkovnica

Q6 posjeduje 5“ IPS ekran s rezolucijom 540 x 960 piksela (~220 ppi). Rezolucija je nešto manja te je pikselizacija primjetna, ali kutovi gledanja su dobri te je ekran dosta precizan na dodir. Kutovi gledanja nisu kao kod skuplje konkurencije, ali trebamo uzeti u obzir cijenu uređaja. Prikaz na ekranu je malo bljeđi u odnosu na druge modele, a vidljivost po suncu je dosta dobra.

 

Na mobitelu dolazi instalirana samo Android (AOSP) tipkovnica koju poznajemo i s drugih Android uređaja. Tipkovnica je vrlo jednostavna te su samo slovima u prvom redu dodani brojevi do kojih se dolazi dugim pritiskom na određeno slovo. U postavkama tipkovnice je moguće birati između Material i Holo teme (za obje je moguće odabrati tamnu ili svijetlu), kao i mogućnost automatskog ispravka riječi i prijedloga riječi.

Sama tipkovnica je nešto niža, ali s obzirom na precizniji ekran nego kod prijašnjih modela, tipkanje dužih poruka ne predstavlja problem, kao ni brže tipkanje.

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

MeanIT Q6 vrti čistu verziju Android operativnog sustava, verziju 5.1. Izmjene na operativnom sustavu su zadržane na minimumu, što je i dobro s obzirom na hardver ispod kućišta.

Zaslon zaključavanja nudi veliki sat sa datumom ispod, te na dnu 3 ikone. Za telefon, otključavanje i pokretanje kamere.

 

Kada otključate mobitel, primjećuje se standardno Android sučelje. Početni ekran na koji je moguće dodavati widgete i aplikacije. Moguće je dodavati više početnih ekrana, a glavni će uvijek biti onaj na krajnje lijevoj strani. Na početni ekran je moguće postaviti do 16 ikona (raster 4x4). Na dnu ekrana se nalaze 4 ikone za aplikacije, možete postaviti koje god aplikacije želite, a u sredini se uvijek nalazi ikona za ulazak u „ladicu s aplikacijama“. Ladica s aplikacijama nudi prikaz svih instaliranih aplikacija. Sve aplikacije su poredane abecednim redoslijedom, a na jednom ekranu je prikazano 20 aplikacija. Nažalost, na uređaju nema mogućnosti uređivanja rasporeda aplikacija ili dodavanja mapa u koje bi se stavile pojedine aplikacije.

 

Traka za obavijesti je također poprilično standardna za Android 5.1. Povlačenjem trake s jednim prstom se prikazuju obavijesti, dok se dodatnim povlačenjem ili povlačenjem trake s dva prsta prikazuju brze postavke. U brzim postavkama se nalazi klizač za jačinu osvijetljenosti ekrana, a ispod su ikone za Wi-Fi, Bluetooth, mobilne podatke, zrakoplovni način, automatsku rotaciju, hotKnot i profil zvona. Nažalost, nismo našli mogućnost promjene rasporeda ili dodavanja drugih postavki.

 

Multitasking izborniku, tj. popisu zadnjih aplikacija se pristupa dugačkim pritiskom na home tipku. Ovaj izbornik je izmijenjen te se umjesto malih kartica zadnjih aplikacija prikazuju samo male ikonice koje su poredane horizontalno.

S obzirom da se radi o „golom“ Androidu bez da je nakrcan dodatnim aplikacijama, mobitel radi dosta dobro i bez štekanja. Uređaj zna malo „štucnuti“ kada ga se nakrca s aplikacijama ili kad se prebacuje između zahtjevnijih aplikacija.

 

Brzina paljenje uređaja iznosi 30 sekundi.

Imenik, pozivi i društvene mreže

Imenik je riješen pomoću aplikacije Kontakti. Nudi jednostavan pregled svih kontakta ili favorita. U favoritima se na vrhu nalaze omiljeni kontakti, dok su ispod prikazani često kontaktirani. Imenik je standardno moguće sinkronizirati s mail računom. Dodavanje novog kontakta se vrši pomoću male ikonice na dnu ekrana, prilikom dodavanja novog kontakta je moguće odabrati mjesto spremanja (mail, SIM kartica ili telefon) a također je moguće dodati i fotografiju, mail, adresu, datum rođenja ili nekakvu bilješku.

 

Aplikacija Telefon služi za pozivanje. Kada otvorite aplikaciju na vrhu se nalazi zadnji birani broj/kontakt dok se ispod nalaze tri izbornika. Prvi je brzo biranje te su u njemu prikazani favoriti i često kontaktirani kontakti. Drugi izbornik su najnoviji kontakti, a tu su prikazani kontakti po kronološkom rasporedu poziva dok je treći izbornik zapravo imenik. Na dnu ekrana se nalazi mala ikonica za numeričku tipkovnicu za unos broja. Tipkovnica podržava i „pametno biranje“ tako da unosom prvih slova imena ili unosom broja možete pretražiti imenik i pozvati određeni kontakt.

Tijekom testa nismo imali nikakvih problema po pitanju signala, premda smo uočili da je u pojedinim situacijama razina signala malo pala. Zvuk u slušalici je dovoljno glasan, premda malo dubok. Zvuk preko zvučnika je nešto tiši nego kod nekih drugih modela sličnog cjenovnog razreda. No sugovornika smo uvijek dobro čuli, kao i on nas.

 

Na uređaju ne dolaze instalirane aplikacije za društvene mreže. Ali u Play Trgovini možete pronaći aplikaciju za društvenu mrežu koju koristite. Tijekom testa smo isprobali Facebook aplikaciju i ona je radila standardno kao i kod drugih Android uređaja. Učitavanje novih postova je radilo dosta brzo.

E-mail i poruke

Q6 dolazi s instalirane dvije mail aplikacije. E-mail aplikacija podržava rad s više mail računa, ali nije toliko optimiziran za rad s Gmail računom kao nativna Gmail aplikacija. Obje aplikacije rade dosta dobro i brzo otvaraju mailove.

 

SMS poruke nisu doživjele nikakve preinake. Poruke se slažu kao razgovori s pojedinim kontaktom, po kronološkom rasporedu. Otvaranjem razgovora s pojedinim kontaktom je moguće vidjeti pojedinosti tog kontakta ili ga nazvati pritiskom na ikonu.

Procesor, memorija

Kako bi se i očekivalo, ovaj uređaj pogoni MediaTekov MT6735M procesor s 4 jezgre takta 1 GHz, a tu je Mali-T720 GPU i 1 GB RAM-a. Ne djeluje puno, ali treba uzeti u obzir cijenu uređaja i gotovo čisti Android.

Uređaj posjeduje 8 GB interne memorije od čega je korisniku dostupno 5 GB. Ukoliko vam to nije dosta, uređaj posjeduje i utor za microSD memorijske kartice.

Benchmark test

Kao i svaki uređaj, tako smo i ovaj podvrgli benchmark testiranju koje smo odradili pomoću aplikacija Quadrant Sandard, Vellamo i AnTuTu.

 

Sa Quadrant Standardom smo ostvarili 9.136 bodova. Pomoću AnTuTu testa smo ostvarili 23.513 bodova (Coolplad Modena 17.582 bodova).

S Vellamo aplikacijom na Metal testu smo dobili 689 bodova (Coolapad Modena 791 bod).

Baterija i trajanje

MeanIT Q6 dolazi s izmjenjivom baterijom kapaciteta 2050 mAh. Premda bi kombinacija kapaciteta baterija i ekrana sa ovom rezolucijom trebala biti dobra, trajanje baterije je oko jedan dan. Uređaj je tijekom testa bio čitavo vrijeme spojen na Internet, imali smo uključenu sinkronizaciju jednog maila, obavili desetak minuta poziva, malo surfali internetom, dopisivali se preko Vibera i WhatsAppa, te snimili nekoliko fotografija. Takvim korištenjem nam je baterija bila na 25% već oko 19h. Nešto slabijim korištenjem bi se autonomija mogla produljiti, ali punjenje svaku noć je neizbježno.

Multimedija, FM radio, glazba

Aplikacija Galerija služi za pregledavanje fotografija i video zapisa. Sama galerija je vrlo jednostavna i nudi mogućnost pregledavanja po albumu, lokaciji ili vremenu. Kada otvorite pojedini album, fotografije je moguće prikazati u horizontalnom rasporedu (prikaz filmske vrpce) ili kao rešetku. Kada otvorite pojedinu fotografiju, moguće ju je malo i urediti, tj. dodati efekt, obrub, izrezati, poravnati, zakrenuti, zrcaliti  ili podesiti ekspoziciju.

Pregledavanje video zapisa je također vrlo jednostavno, ali nudi mogućnost izrezivanja video zapisa.

Sama galerija dosta brzo otvara fotografije i video zapise.

 

Za audio zapise služi aplikacija Glazba, koja nam je poznata i s drugih Android uređaja. Muziku je moguće razvrstavati po izvođaču, albumu, sve pjesme ili po play listama.

Zvuk na mobitelu je glasan, ali mu fali basa. Kada smo zvuk pojačali do kraja nismo primijetili nikakve distorzije.

 

MeanIT Q6 posjeduje i FM radio, ali ja za njegovo slušanje potrebno koristiti slušalice koje služe kao antena.

Fotoaparat i video

MeanIT Q6 dolazi s 13-megapikselnom kamerom s autofokusom i LED bljeskalicom dok se na prednjoj strani smjestila 5-megapikselna kamera. Rezolucija stražnje kamere je 4160 x 3120 piksela (omjer stranica 4:3), rezolucija video zapisa je 1280 x 720, dok je najveća rezolucija prednje kamere 2560 x 1920 piksela.

 

Sučelje kamere nam je poznato s drugih MeanIT modela. Na lijevoj strani se nalaze ikone za odabir načina fotografiranja (normalno, lijepo lice, fotografija uživo, praćenje pokreta, panorama, više kutova). Pri vrhu se nalaze ikone za HDR, bljeskalicu i prebacivanje između stražnje i prednje kamere dok su na desnoj strani tipke za fotografiranje i snimanje video zapisa. Na dnu se nalazi ikona za dodatne postavke. U postavkama je moguće podesiti geo lociranje, ekspoziciju, efekt boje, način scene, balans bijele boje, otkrivanje lica, zvuk okidača, automatsko otkrivanje prizora, tajmer, ISO, te rezoluciju fotografije, dok je u postavkama video zapisa moguće uključiti/isključiti mikrofon ili odabrati kvalitetu video zapisa.

 

Premda uređaj ima kameru od 13 megapiksela, kvaliteta fotografija nije baš na razini „najjačih“ modela na tržištu s 13 ili 8-megapikselnom kamerom, no u rangu je s konkurencijom.

Kod fotografija je primjetan šum, pogotovo kada malo zumirate fotografije, bilo da su one snimane na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, a boje su bile malo isprane te su objekti znali biti malo van fokusa. No zato smo manje šuma i bolju oštrinu primijetili kod makro fotografija.

Prednja kamera ima fiksni fokus, a fotografije ispadaju dobro ukoliko imate dosta svijetla.

 

Fotografirano s MeanIT Q6

 

Za fotografije u originalnoj veličini kliknite na link:

http://1drv.ms/1o6GMZN

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1455801159.jpg http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1455801180.jpg http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1455801205.jpg

Povezivost i Internet pretraživač

MeanIT Q6 dolazi s dva utora za SIM kartice, prva kartica podržava i mobilne podatke, a podržava i 4G (LTE) brzine, što nas je pozitivno iznenadilo s obzirom na cijenu uređaja. Pored toga su tu još i standardni Bluetooth, Wi-Fi i GPS.

 

Na uređaju dolazi instaliran samo jedan Internet preglednik, koji je dosta jednostavan i nudi mogućnost pregledavanja više web stranica. Otvaranje web stranica je možda za mrvicu sporije nego kod konkurencije. Zahvaljujući Trgovini Play možete skinuti i koristiti neki drugi Internet preglednik.

Navigacija

Standardno, za navigaciju su zadužene Google karte. Aplikacija nudi tekstualne i audio upute te je predviđena za online i offline navigiranje. Sama aplikacija se otvara relativno brzo, a lociranje je također brzo, pogotovo uz potporu mobilnih podataka.

Uredski paket

Na ovom mobitelu ne dolazi instaliran nikakav uredski paket tako da smo iz Play trgovine skinuli Microsoft Office aplikaciju. Otvaranje nešto većih aplikacija je trajalo koji trenutak duže, ali u rangu sa konkurencijom.

Organizator i alarm

Organizator je klasično riješen pomoću Google kalendara kojeg je moguće sinkronizirati s Gmail računom. Kalendar je moguće pregledavati po danu, tjednu, mjesecu ili rasporedu. U postavkama možete odabrati koje događaje s Gmail računa želite sinkronizirati (prikazati u kalendaru). Kada dodajete novi događaj, možete odabrati naziv, mjesto, datum i vrijeme te ponavljanje događaja.

 

Alarm je riješen u aplikaciji Sat. Za svaki alarm je moguće odabrati vrijeme, dane ponavljanja, zvuk, vibraciju i naziv alarma. Alarm nije funkcionalan dok je mobitel ugašen.

Aplikacije i igre

Standardno za MeanITove uređaje, neće naći puno instaliranih aplikacija. Tako ćete pored Google aplikacija (Gmail, Google+, Youtube i Trgovina Play) pronaći tek poneku aplikaciju. Na uređaju dolaze instalirane aplikacije Upravitelj datoteka za pregledavanje datoteka na mobitelu i microSD kartici.

Ukoliko su vam potrebne druge aplikacije, u Trgovini play ćete zasigurno naći aplikaciju koja vam je potrebna, a izbor aplikacija i igrica je zaista velik.

 

Na uređaju ne dolaze instalirane nikakve igrice. Tijekom testa smo bez poteškoća igrali manje zahtjevne igrice.

Cijena za MeanIT Q6

Cijena za MeanIT Q6 iznosi 999 kn (veljača 2016).

Cool faktor

Metalni obrub zlatne boje je baš cool na ovom telefonu.

Zaključak testa

Q6 je još jedan pristupačni model tvrtke MeanIT s kojim se pokušavaju boriti protiv konkurencije. Također, s ovim modelom su donekle ispravili nedostatke nekih prijašnjih modela, a pogotovo u segmentu ekrana koji je sada bolji nego kod prijašnjih modela. No, zbog niske cijene i dalje je ostala niska rezolucija ekrana, kao i nešto slabiji kutovi gledanja. Na ovom modelu je kamera malo podbacila, pogotovo ako fotografije usporedimo s modelom MQ55.

 

No, ovaj uređaj ima pozitivne strane koje moramo spomenuti. U prvom planu je naravno cijena, a tu su još i jako dobra kvaliteta izrade i dizajn samog uređaja koji podsjeća na neke druge (premium) proizvođače. Također je tu i dualSIM mogućnost i utor za microSD karticu.
Ukoliko tražite pristupačni uređaj s dvije SIM kartice, veliki ekran i kvalitetnu izradu, a kamera vam nije na prvom mjestu, Q6 bi svakako trebali pogledati i uzeti u obzir za kupnju.

 

Plus

+ cijena

+ dual SIM i utor za microSD

+ kvaliteta izrade i izgled uređaja

 

Minus

- kapacitivne tipke bez osvjetljenja

- baterija

- niža rezolucija ekrana

Konkurencija - Zopo ZP320

Zopo ZP320 je sličan modelu Q6. Oba posjeduju ekrane iste dijagonale i rezolucije, te imaju 1 GB RAM-a i 8 GB interne memorije. Oba uređaja imaju MediaTekov procesor s 4 jezgre, ali ZP320 ima nešto veći radni takt (1,3 GHz). Također Zopo ima i kameru s 14 megapiksela (Q6 ima 13 megapiksela), te nešto jaču bateriju (2300 mAh). Cijena za Zopo ZP320 iznosi 1.099 kn.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1455801219.jpg

Konkurencija - Noa H40

Noa H40 također ima ekran jednake dijagonale i rezolucije kao i Q6, ista im je i količina RAM-a i interne memorije te imaju iste rezolucije kamera. H40 ima također 4-jezgreni procesor, ali nešto većeg radnog takta (1,3 GHz). Noa H40 ima neznatno slabiju bateriju (2000 mAh). Cijena za Noa H40 iznosi 799 kn.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1455801232.jpg

 

 

 

Komentari

Trenutno nema komentara.

Odgovori