Testovi mobitela

MEANIT Smart Watch M1

Smart Watch M1 Smart Watch M1 Smart Watch M1 Smart Watch M1 Smart Watch M1 Smart Watch M1 Smart Watch M1 Smart Watch M1 Smart Watch M1 Smart Watch M1 Smart Watch M1 Smart Watch M1 Smart Watch M1 Smart Watch M1 Smart Watch M1 Smart Watch M1 Smart Watch M1 Smart Watch M1 Smart Watch M1 Smart Watch M1
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Predstavljen 06-2015
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 55,5 x 42 x 12
Broj jezgri procesora 1
Ekran i tipkovnica
Dijagonala ekrana (inča) 1,54
Rezolucija ekrana 240 x 240
Tehnologija ekrana LCD
Vrsta ekrana Osjetljiv na dodir
Tipkovnica Virtualna
Memorija
Interna memorija telefona 8 MB
RAM memorija 16 MB
Utor za memorijsku karticu TF
Memorijska kartica 32 GB
Telefonski imenik 500
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 0,3 megapiksela (640 x 480)
Autofokus Ne
Stabilizacija slike Ne
Prijenos podataka
GPRS Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da (3.0)
NFC Ne
WiFi hotspot Ne
Flash Ne
HTML5 Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 300
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
Video player Da
FM radio Da
3,5 mm ulaz Ne
USB microUSB 2.0
HDMI Nema
MHL Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Ne
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Dodatno Pedometar, monitor praćenja spavanja, kalkulator udaljenosti, izračun potrošenih kalorija
Mobil.hr testovi
Trajanje baterije u praksi (dana) 2
Dužina kabela punjača (cm) 85
Gdje kupiti
Cijena 449 kn
Info Intelkom


01/ 3863 888
http://meanit.hr/
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Sat i mobitel u jednom
Autor: Ilija Gavrić

Prvi mačić koji nećete baciti u vodu. Mobitel-sat za sve u pokretu

14.10.2015.

 

Tvrtka MeanIT je poznata po cjenovno pristupačnim mobitelima i smartphone uređajima sa solidnim specifikacijama, a interesantan je i njihov pametni sat SmartWatch M1. Na test nam je stigao križanac sata i mobitela po pristupačnoj cijeni za proboj na tržište, a kakav se uređaj pokazao u svakodnevici pročitajte u nastavku testa / recenzije.

Sadržaj pakiranja

MeanIT Smart Watch M1 dolazi u maloj kutijici nalik na kutijicu za mobitel. Kada otvorite gornji poklopac kutije unutra ćete odmah vidjeti pametni sat, a ispod se nalaze upute te USB kabel (dužine 85 cm).

Ergonomija, dizajn i izrada

Dizajn M1 pametnog sata ne odskače puno od konkurencije, tj. od ostalih pametnih satova. Sat je pravokutnog dizajna, a dimenzijama mjeri 55,5 x 43 x 12 mm. Kada ga usporedimo s klasičnim satovima, ne odskače puno dimenzijama, a čak je i malo lakši. Razlog nešto manjoj masi ovog sata su materijali izrade. Samo kućište je izrađeno od metala (ili jako dobre imitacije istoga) dok je remen gumeni. Sat je dostupan u dvije boje remena – crna i crvena, a mi smo na testu imali sat s crvenim remenom. Sam remen se ne čini izmjenjiv, bar ne bez odlaska u servis.

 

Na prednjoj strani dominira LCD zaslon dijagonale 1,54“ dok se na lijevoj strani nalaze zvučnik te pri dnu mikrofon. Na lijevoj strani se smjestila jedina fizička tipka, utor za USB kabel (koji je zaštićen s poklopcem) te kamera. Stražnja strana djeluje poprilično jednostavno s velikim MeanIT logom, no ispod tog poklopca se nalaze „sitnice“ koje ovaj sat razlikuju od drugih pametnih satova.

Stražnji poklopac se skida te otkriva izmjenjivu bateriju kapaciteta 300 mAh, a ispod nje se nalaze utori za microSD memorijske kartice i utor za micro SIM karticu.

Po pitanju same izrade nemamo nikakvih prigovora. Sve je dobro složeno i sve djeluje jako čvrsto.

Ekran i tipkovnica

MeanIT M1 posjeduje LCD IPS ekran dijagonale 1,54“ s rezolucijom 240 x 240 piksela. Oštrije oko će primijetiti pikselizaciju na ekranu, no rezolucija je sasvim dovoljna za pregled vremena i notifikacija. Kutovi gledanja kao i prikaz na ekranu je jako dobar, a vidljivost i na dnevnom svjetlu je također jako dobra. Moramo priznati da su nas kutovi gledanja pozitivno iznenadili.

Osjetljivost ekrana je dobra te dobro reagira na dodire. No, zbog veličine ekrana mali je problem uvijek stisnuti točno ono što ste htjeli, pogotovo ukoliko imate malo veće (deblje) prste.

 

Pošto ovaj sat ima mogućnost umetanja SIM kartice, s njega ćete moći telefonirati te poslati i SMS poruku. S obzirom na malu dijagonalu ekrana i sama tipkovnica je dosta mala te je pisanje poruke zahtjevno. Tipkovnica je klasična qwerty tipkovnica, nalik na one na Android mobitelima. No dobro je da se može odabrati „alfanumerička“ tipkovnica, tj. tipkovnica kakvu poznajemo s klasičnih mobitela te su tipke tada dosta veće pa je lakše i pisati poruke.

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

MeanIT M1 ima operativni sustav koji nas pomalo podsjeća na Android, no nigdje se na navodi koji je to točno sustav. Kada stisnete tipku za paljenje/gašenje prikazuje se sat, a možete birati između 3 prikaza sata. Sami prikaz možete mijenjati tako da jednostavno pritisnete prstom na ekran.

Kada sat pomaknete ulijevo ili udesno dočekat će vas početni zaslon na kojem se prikazuje digitalni sat s datumom te dvije velike ikone za popis poziva i SMS poruke. Ove ikone je moguće zamijeniti s drugim ikonama koje ćete možda češće koristiti.

 

Na dnu se nalaze tipke za dva izbornika. Na lijevoj je strani izbornik s popisom aplikacija, ikone su posložene u mrežu 2x2, a listanje između svih aplikacija je dosta brzo. U postavkama možete birati između nekoliko vrsta animacija kada „listate“ aplikacije.

Na desnoj strani se nalazi tipka za brzo pokretanje nekoliko aplikacija kao što su radio ili glazba. Tu je također i traka s obavijestima koju je moguće spustiti povlačenjem prostom od vrha ekrana prema dnu. Traka obavijesti je podijeljena u dva dijela: obavijesti i postavke. Tako u postavkama možete uključiti/isključiti Bluetooth, vibraciju, zrakoplovni način rada te regulirati osvijetljenost.

 

Specifičnost ovog sata je činjenica da ga možete koristiti kao i druge pametne satove, tj. upariti ga s mobitelom te na sat dobivati obavijesti ili obavljati razgovore i slično ili ga možete koristiti samostalno. Samo je potrebno staviti micro SIM karticu u sat.

Ukoliko želite upariti mobitel i sat te na njemu primati obavijesti od aplikacija, na mobitelu je potrebno instalirati aplikaciju (QR code za aplikaciju se nalazi u uputama od sata). Sa samom aplikacijom dolaze i pomalo iritantne reklame za dodatne aplikacije, na što smo već naviknuti od Googlea.

Imenik, pozivi i društvene mreže

Imenik je poprilično jednostavan te imate mogućnost pregledavanja svih kontakata na uređaju (možete ih spremiti maksimalno 500) i SIM kartici ili onih na vašem mobitelu (ukoliko ste spojili sat i mobitel) te je moguće dodavati grupe. Kontakti su složeni abecednim redoslijedom, a postoji i traka za pretraživanje te je moguće pojedinom kontaktu iz imenika poslati SMS poruku ili ga nazvati.

Pozivi su također vrlo jednostavni. Relativno velike numeričke tipke ispod koji su se smjestile tipke za imenik, poziv i brisanje. Pritiskom na ikonu Poziva unutar samog „birača“ se otvara popis zadnjih pozivanih brojeva.

 

No, popis poziva je izdvojen u posebnu aplikaciju. U njoj je moguće vidjeti pozive po kategorijama: propušteni pozivi, nazvani brojevi, primljeni pozivi, svi pozivi.

Kada smo sat koristili samostalno, nismo imali nikakvih problema sa signalom. Sugovornika samo dosta glasno čuli, a oni su se znali tek tu i tamo potužiti da nas malo slabije čuju ili da nešto „šumi“.

Na uređaju ne dolaze predinstalirane aplikacije za društvene mreže, no ukoliko ga spojite s mobitelom možete odabrati da vam dolaze obavijesti. Također, ne postoji ni mogućnost  instaliranja dodatnih aplikacija na sat.

E-mail i poruke

Uređaj posjeduje SMS aplikaciju pomoću koje je moguće slati i primati SMS poruke (ukoliko stavite SIM karticu u sat), a samim konceptom nas podsjeća na starije mobitele jer su primljene i poslane poruke posebno razvrstane.

Zbog malog ekrana pisanje SMS poruka je ponešto zamorno i traži podosta privikavanja. Ali za prvu ruku ili kraći SMS može poslužiti.

 

Pošto uređaj ne posjeduje aplikacije za e-mail, na sat možemo dobivati samo obavijesti ukoliko je sat povezan za mobitelom te ukoliko smo podesili da na sat dobivamo obavijesti od e-mail aplikacija.

Procesor, memorija

M1 posjeduje jednojezgreni MTK 6260A procesor takta 533 MHz i 16 MB RAM-a. Ne zvuči puno, ali za sve funkcije ovog sata neće vam niti trebati više. Interna memorija ovog sata je malih 8 MB od čega je korisniku dostupno oko 0,5 MB. Ali sat posjeduje i utor za microSD memorijske kartice kapaciteta do 32 GB te tako možete jeftino proširiti memoriju.

Baterija i trajanje

MeanIT M1 dolazi s izmjenjivom baterijom kapaciteta 300 mAh. Uz normalno korištenje sat izdrži između jednog i pol i dva dana. Ukoliko koristite sat samostalno, trebate računati s otprilike jednim danom korištenja, pogotovo ako malo više razgovarate.

Multimedija, FM radio, glazba

Pošto se M1 može koristiti kao samostalni uređaj, tako ovaj sat posjeduje poprilično jednostavnu aplikaciju za pregled fotografija. Fotografije je moguće pregledavati kao listu ili kao mrežu od 3x3 ikone, a fotografije je moguće poslati putem Bluetootha ili postaviti kao pozadinu.

 

Audio player je jednostavan za korištenje te se sastoji od osnovnih funkcija. Moguće je pojačati ili stišati zvuk i premotati glazbu naprijed/nazad. To su osnovne funkcije, no za jedan sat sasvim su dostatne.

Uređaj posjeduje i FM radio, a za korištenje su potrebne slušalice.

Fotoaparat i video

M1 posjeduje kameru rezolucije 0,3 megapiksela, točnije, fotografije su rezolucije 640 x 480 piksela. Kamera ne posjeduje ni autofokus ni bljeskalicu. No zato je u postavkama moguće podesiti balans bijele boje ili odabrati neki od efekata. Smještaj kamere pati zbog smještaja na desnom boku. Ako sat nosite na desnoj ruci, nećete moći ništa fotografirati jer će vam smetati ruka.

Prilikom testa smo primijetili da smještaj kamere traži dosta navikavanja kako bi snimili fotografiju a da ispadne ravna. Ali, fotkanje je moguće.

Sučelje kamere je jednostavno. Pri vrhu su dvije ikone za zumiranje, a pri dnu ikona na postavke, nazad i u sredini ikona za fotografiranje. Kamera također ima mogućnost snimanja i video zapisa, ali će vam za njih biti potrebna memorijska kartica.

 

Fotografije nisu ništa posebno. Mogu poslužiti ako ćete ih pogledati na satu, ali kada ih pogledate na računalu, primjetan je šum kao i nedostatak detalja. No opet, ovdje se radi više o dodatku nego o kameri za stalno fotografiranje.

 

Fotografirano s MeanIT MG450:

Za fotografije u originalnoj veličini kliknite na link:

http://1drv.ms/1OvNvat

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1444850254.jpg http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1444850270.jpg http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1444850288.jpg

Povezivost i Internet pretraživač

Sat dolazi s podrškom za GPRS i s Bluetooth 3.0 za povezivanje s mobitelom ili slušalicama. Sat posjeduje i internetski (WAP) preglednik, ali zbog malog ekrana i sporih brzina za pregledavanje je potrebno strpljenje. Međutim, dobro dođe ako navečer nosite samo ovaj sat, a ne da vam se nositi veliki pametni telefon.

Organizator i alarm

M1 posjeduje vrlo jednostavni kalendar koji omogućava pregled kalendara po mjesecu, a možete birati koji mjesec i koju godinu želite vidjeti. Ovaj sat također posjeduje i aplikaciju za alarme. Tako je moguće odabrati do 5 različitih alarma te za svaki podesiti različito vrijeme, dane ponavljanja te odabrati način „alarmiranja“ (zvuk i vibracija, vibracija, samo zvuk).

Aplikacije i igre

Ovaj pametni sat dolazi s tek nekoliko aplikacija. Tako ćete na satu pronaći aplikaciju Pedometer koja mjeri vaše korake, Sleep monitor koji mjeri koliko ste spavali i određuje kvalitetu vašeg sna, a tu je još i jednostavni kalkulator i File manager za pregledavanje svega na memoriji telefona i memorijskoj kartici. Na sat nije moguće instalirati dodatne aplikacije.

Cijena za MeanIT MG450

MeanIT Smart Watch M1 se prodaje po cijeni od 449 kuna (listopad 2015.)

Cool faktor

Činjenica da se radi o „pametnom satu“ je cool faktor sam po sebi, a tu je još i dodatak da se sat može koristiti bez povezivanja s mobitelom.

Zaključak testa

MeanIT je sa svojim pametnim satom M1 stupio na tržište koje je još uvijek relativno malo, ali se postepeno povećava. Politiku s mobitela, ponuditi mobitel za pristupačnu cijenu i proširiti tržište na one koji ne žele puno potrošiti na tehniku, MeanIT je prenio i na svoj sat.

Ono što svakako ističe ovaj uređaj je mogućnost samostalnog korištenja sata, bez potrebe da sa sobom nosite mobitel, jer preko sata možete primiti i poslati SMS poruku ili uspostaviti poziv, a preko bluetooth slušalica možete slušati i glazbu jer je tu audio player i utor za microSD karticu koja je na ovom uređaju neizbježan dodatak.

Kao mane bi eventualno spomenuli malu internu memoriju (koja je ipak proširiva karticama, pa u suštini i nije nedostatak) i kameru koja je tu više dodatak te malo teži način otvaranja utora za USB kabel. No, to i nisu nekakvi presudni nedostatci, pogotovo kada uzmemo u obzir cijenu Smart Watcha M1. Smart Watch M1 je prvi „mačić“ proizvođača MeanIT, no nikako nije za odbaciti, zaključujemo našu recenziju / review.

 

Plus

+ cijena

+ utor za SIM karticu

+ izrada

+ telefoniranje bez spojenog mobitela

 

Minus

- nemogućnost dodavanja aplikacija

- mala interna memorija

 

 

 

Komentari

Kristinaa

10. lipnja 2018 - 11:05 Prijavi neprimjeren komentar

Mene zanima video snimanje, dal se da skroz zatamniti ekran a da kamera samostalno snima? Ako sam dobro objasnila..

Zoran

18. prosinca 2015 - 21:32 Prijavi neprimjeren komentar

Sve u svemu, sat je odlican. Mala zamjerka, na pomanjkanju 3.5mm utora - za radio, te sto se ne mogu dodavati teme satova. Inace, zadovoljan i kvalitetom i ostalim mogucnostima. Btw, OS je Nucleus RTOS.

Odgovori