Testovi mobitela

MEANIT Smartphone Promise MG480

Smartphone Promise MG480 Smartphone Promise MG480 Smartphone Promise MG480 Smartphone Promise MG480 Smartphone Promise MG480 Smartphone Promise MG480 Smartphone Promise MG480 Smartphone Promise MG480 Smartphone Promise MG480 Smartphone Promise MG480 Smartphone Promise MG480 Smartphone Promise MG480 Smartphone Promise MG480 Smartphone Promise MG480 Smartphone Promise MG480 Smartphone Promise MG480 Smartphone Promise MG480 Smartphone Promise MG480
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Predstavljen 08-2014
Vrsta uređaja Smartphone
Dual SIM Da
Frekvencija 900 / 1800 / 1900 / 2100
Hrvatski izbornik Da
Operativni sustav Android 4.2 Jelly Bean
Procesor MTK
Frekvencija procesora 1,00 GHz
Broj jezgri procesora 2
Ekran i tipkovnica
Dijagonala ekrana (inča) 4
Rezolucija ekrana 800 x 480
Memorija
Interna memorija telefona 4 GB
RAM memorija 512 MB / 0 MB
Utor za memorijsku karticu microSD
Memorijska kartica 32 GB
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 8 megapiksela (3280 x 2460)
Rezolucija prednje kamere 0,3 megapiksela (640 x 480)
Bljeskalica LED
Autofokus Da
Rezolucija video snimanja 640 x 480
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
UMTS (3G) Da
HSDPA / HSUPA 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100
LTE (4G) Nema
Infracrveni port (IrDA) Ne
NFC Ne
WLAN WiFi 802.11 b/g/n
WiFi hotspot Da
DLNA Da
Flash Da
HTML5 Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1400
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
Video player Da
FM radio Da
3,5 mm ulaz Da
USB microUSB 2.0
HDMI Nema
MHL Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Mobil.hr testovi
Vrijeme uključivanja uređaja (s) 40
Vrijeme uključivanja kamere (s) 3
Benchmark test Quadrant (bodova) 3586
Trajanje baterije u praksi (dana) 2
Dužina kabela punjača (cm) 110
Gdje kupiti
Cijena 599 kn
Info Intelkom


01/ 3863 888
http://meanit.hr/
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Dobar uvod u Android
Autor: Ivan Luzar

Idealan prvi Android za one koji nisu sigurni u smartphoneove, a trebaju i dual SIM telefon

U tipičnoj MeanITovoj maniri, Promise MG480 dolazi s bogatim paketom opreme te dobrim specifikacijama za cijenu. Testirali smo pametni telefon čija je cijena samo 599 kuna. Donosimo opširan test / review Android telefona MeanIT Promise MG480.

Sadržaj pakiranja

MeanIT Promise MG480 kao i drugi MeanITovi modeli dolazi s bogatim paketom opreme. U kutiji smo pronašli dodatni narančasti pokrov baterije, preklopnu torbicu, USB kabel duljine 100 cm, USB punjač te slušalice.

Ergonomija, dizajn i izrada

Zbog 4-inčne rezolucije ekrana, MeanIT MG480 gotovo pa idealno leži u ruci. S lakoćom je moguće dohvatiti gornji rub ekrana, čak i jednom rukom. Tipka za otključavanje pozicionirana je s desne strane, gotovo idealno za dodir dok su se ispod nje smjestile tipke za promjenu volumena zvuka. S gornje strane nalazimo 3,5 mm audio priključak, s lijeve strane microUSB priključak, a s donje nalazimo samo otvor za mikrofon.

 

Iako su sve površine na Promise MG480 iznimno glatke, on veoma stabilno leži u ruci, a prst s lakoćom klizi po ekranu. Relativno debelo kućište omogućuje i čvrsto držanje u bilo kojoj orijentaciji. Iako je kućište izrađeno od plastike, ni pri jačem pritisku na njega nismo primijetili nikakva pucketanja niti deformacije.

 

Podno ekrana nalaze se tipke za prošireni meni, home i nazad koje nisu osvijetljene već su označene reflektivnom sivo-srebrnom bojom.

Ekran i tipkovnica

Rezolucijom od 800x480 piksela razvučenom na 4 inča, MG480 nema preoštar ekran, no ipak pri normalnoj udaljenosti pikseli nisu primjetni. Tek pri bližem posmatranju vidljiva je pikselizacija. Međutim, kutovi gledanja su podosta loši. Čak i pri maloj promjeni kuta gledanja promjene boje su očite, no pri direktnom gledanju na ekran boje su zadovoljavajuće. Vidljivost pri suncu je dobra samo pri najvišem stupnju osvjetljenja kojeg je potrebno ručno podesiti budući da MG480 ne posjeduje senzor za osvjetljenje.

 

Tipkovnica je standardna Androidova s predviđanjem unosa i ispravcima teksta te podržava i hrvatski jezik. Iako je ekran manje dijagonale, tipkanje je relativno ugodno zbog dobre preciznosti ekrana, no ipak pomalo skučeno. Nakon kraćeg vremena privikavanja mogli smo tipkati uobičajenom brzinom.

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Android 4.2.2 i nije doživio previše promjena. Tek neke promjene učinjene su na nekim ikonicama unutar postavki te je dodano tipično planirano uključivanje i isključivanje, poznato i s drugih Dual SIM modela. Home screen standardno može primiti 16 ikona u 4x4 rasteru i još 4 dodatne ikone u dock.

 

Budući da se radi o gotovo nepromijenjenoj verziji Androida, brzina sustava je dobra, iako se radi o skromnijem hardveru. Neka smo zastajkivanja primijetili čak i kod uobičajenih aplikacija poput Whatsappa. Kompleksnije aplikacije poput Facebooka zahtijevaju koju sekundu učitavanja s ponekim zastajkivanjima, no većih problema s aplikacijama i njihovim radom nismo imali.

Uređaj se uključuje za 32 sekunde.

Imenik, pozivi i društvene mreže

Imenik je po običaju neograničen te se sinkronizira s računima u oblaku, kao npr. s Google računom. Pozivi i imenik su odvojeni, no kontakte se može pregledavati unutar obje aplikacije. Moguće je i odabrati glavnu SIM karticu za obavljanje poziva ili pak prije svakog poziva odlučiti s koje će se kartice obaviti poziv. Povijest poziva prikazuje se za obje SIM kartice putem jedne liste.

 

Kvaliteta poziva bila je očekivano dobra. Prva SIM kartica služi za prijenos podataka pri 3G brzinama dok je druga SIM kartica bila ograničena na GSM, tj. 2G frekvencije koje smo ponegdje slabije hvatali. Dakle, samo za razgovor.

 

Predinstaliran je samo Facebook dok su druge aplikacije za društvene mreže dostupne na Google Play Storeu.

E-mail i poruke

Standardni Googleov Gmail i Androidov e-mail za konfiguriranje ostalih poslužitelja rade dobro, kao i na svim ostalim Android modelima. Učitavanje nekih većih e-mail poruka baziranih na HTML-u podosta je sporo i s ponekim zastajkivanjima, no ipak je moguće. Problema sa slanjem i primanjem e-mail poruka nismo imali.

 

SMS poruke klasično se sortiraju prema primatelju i vremenu, neovisno o tome s kojeg SIM-a se šalje, tj. prima SMS poruka. Također, prije slanja, moguće je odabrati s koje će se SIM kartice poruka poslati.

Procesor, memorija

MeanIT MG480 pokreće MediaTekov Dual Core procesor takta 1.0 GHz uparen s 512 MB RAM memorije. Od 4 GB interne memorije, korisniku je dostupno 1,27 GB za internu pohranu i aplikacije i 1,13 GB kao eksterna pohrana, primjerice za slike i glazbu. Memorija je proširiva karticama do 32 GB.

Benchmark test

Vellamo MeanIT MG480 daje dobrih 1438 bodova za HTML 5 dio testa, čime je par bodova u zaostatku spram LG Nexus 4. Višejezgreni dio testa polaže sa 650 bodova, 530 bodova manje nego Samsung Galaxy S3. Vellamov Metal dio testa daje MG480 536 bodova, oko 80 bodova manje nego Samsungovom Galaxyju S3. Quadrant Standard pak daje 2855 bodova, čime MG480 zauzima treće mjesto, između Motorole Atrix 4G i Asus Transformer Primea TF201.

Baterija i trajanje

1400 mAh na MG480 uparenih sa skromnijim hardverom i manjim ekranom daje dobru autonomiju. Jedan dan korištenja nije nikakav problem, uz 30 minuta poziva, 30 minuta slušanja glazbe i oko 30 minuta dopisivanja putem Whatsappa. Intenzivnijim korištenjem, bateriju je moguće isprazniti i ranije.

Multimedija, FM radio, glazba

Glazbeni player poznat nam je s Androida 4.0. Pjesme se sortiraju prema izvođaču, albumu, pjesmi i popisima za reprodukciju. Zvuk preko priloženih slušalica niže je kvalitete. Basovi i visoki tonovi nisu baš izraženi, a na višim volumenima krčenje je prilično izraženo. Koristeći Sonyjeve MDR-EX10LP kvaliteta se popravila te je bila zadovoljavajuća, s mnogo čišćim tonovima na višem volumenu zvuka.

 

Standardna Android galerija ista je kao i na drugim modelima. Slike se učitavaju relativno brzo, iako one veće rezolucije, ili učitavanje više slika uzastopno, ponekad je sporije. Slike se mogu pregledavati prema albumima, lokaciji i vremenu slike. Prikaz je klasičan rasterski, a slike se sortiraju od najnovije prema najstarijoj.

 

Ugrađeni video player neke formate reproducira dobro, dok s nekima u 720p rezoluciji ima problema. Full HD rezoluciju gotovo je nemoguće pregledavati. S .mp4 i .avi datotekama u 480p rezoluciji nismo imali nikakvih problema, dok .mkv datoteke nismo uspjeli ni pokrenuti. Nakon kraćeg zastajkivanja u početku, neke 720p .mp4 datoteke mogle su se pokrenuti.

 

Ugrađeni FM radio koristi slušalice kao antenu te od naprednijih funkcija posjeduje RDS. Kvaliteta zvuka ovisi naravno o prijemu i slušalicama koje su spojene, slično kao i kod glazbenog playera.

 

Fotoaparat i video

Iako kamera ima 8 megapiksela i autofokus, slike s MG840 djeluju podosta tamno i mutno. Fokus loše fokusira predmete koje želimo slikati, makar pritisnuli na određeni dio kadra kojeg želimo fokusirati. Slike također imaju plavičastu nijansu. Iako se aplikacija kamere pali relativno brzo, za oko 1,5 sekundu, slikati se ne može još dodatnih 1 sekundu. Nakon svake slike je potrebno još pričekati oko sekundu ili dvije, dok se slika ne pohrani u memoriju kako bi se moglo dalje slikati. Aplikacija kamere također posjeduje i HDR i prepoznavanje lica, no te funkcije ne rade baš najbolje. Kamera gotovo niti jednom nije ispravno prepoznala lice, a za slikanje HDR-a mobitel je potrebno držati mirnim i duže od 5 sekundi. Video se snima samo u VGA rezoluciji, a njegova je kvaliteta također prilično loša. Izduživanja i ispadanje frameova je primjetno, a snimke su često mutne i tamne, kao i slike.

 

Fotografirano s MeanIT Promise MG480:

 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1414763472.jpg http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1414763520.jpg http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1414763556.jpg

Povezivost i Internet pretraživač

MG480 dolazi s uobičajenim načinima povezivanja poput HSDPA, Bluetootha i WiFija, no nedostaju LTE i NFC koji su ipak rezervirani za skuplje uređaje. Po običaju, za Dual SIM modele jedna tj. glavna SIM kartica služi za pozive i za podatkovni promet dok je dodatna ograničena na GSM brzine.

 

Androidov browser radi relativno dobro te se pali brže od Googleovog Chromea koji je imao i poneko zastajkivanje. Kompleksnije stranice mogu se bez problema učitati, no sporije nego na drugim modelima. Također, njihovo pregledavanje nije moguće bez ponekog zumiranja zbog manje rezolucije ekrana.

Navigacija

Predinstalirene nalazimo samo Googleove Karte i Navigaciju. Glasovna navigacija za područje Hrvatske je podržana. MapFactor i NavFree besplatne alternative dostupne su s Google Play Storea.

Uredski paket

MG480 dolazi bez predinstaliranih uredskih aplikacija, no po običaju, Play Store vrvi njima. Mi smo probali Googleov QuickOffice koji bez problema otvara sve datoteke, uz poneko zastajkivanje na kompleksnijim datotekama. Pregledavanje teksta bez zumiranja podosta je teško zbog niže rezolucije.

Organizator i alarm

Googleov kalendar po običaju se sinkronizira s Googleovim računom i nudi pregled po danu, tjednu, mjesecu i prema rasporedu unosa u kalendar.

 

Alarm integriran u aplikaciju sata nudi konfiguriranje više alarma koji se mogu ponavljati na određene dane u tjednu.

Aplikacije i igre

Popis predinstaliranih aplikacija je podosta kratak, no na Google Play Storeu moguće je pronaći više od milijun aplikacija koje je moguće instalirati na MG480.

 

Jednostavnije igre poput nekih 2D slagalica nisu nikakav problem dok je zahtjevnije 3D igre gotovo nemoguće pokrenuti. Temple run smo jedva uspjeli pokrenuti, no igra je bila prepuna zastajkivanja, što bismo pripisali skromnijem hardveru.

Cijena za MeanIT Promise MG480

MeanIT MG480 dostupan je putem MeanITovog webshopa po cijeni od 599 kuna (listopad 2014.). Cijena je vrlo dobra, no za iste novce se može dobiti i bolji nasljednik, MG481, koji ima osjetno bolje performanse.

Cool faktor

MeanIT MG480 ističe bogat paket opreme, po kojem je MeanIT dobro poznat.

Zaključak testa

MeanIT MG480 je Android uređaj skromnijih performansi, zaključujemo našu recenziju. No, računajući na cijenu od samo 599 kuna, ne mislimo da smo dobili slabu vrijednost za novac. Na MeanITovoj stranici također je dostupan i nasljednik, MG481 po identičnoj cijeni, koji pak nudi nešto bolje performanse ali nešto lošiji ekran. MG480 skoro je pa idealan početnički Android model, za korisnike koji do sada nisu imali smartphone ili pak za one koje ne žele potrošiti mnogo novca. Gotovo da je idealan za školarca.

 

Plus

+ Cijena

+ Izrada

+ Dual SIM

 

Minus

- Ekran

- Kamera

Konkurencija - Gigabyte GSmart Tuku T2

Sa ekranom 4 inča jednake rezolucije, jednake interne memorije, no sa 100 mAh većom baterijom, Gigabyte se postavlja kao prirodni konkurent MeanITu. MeanIT pak ima osjetno veću rezoluciju kamere, te broji 8 megapiksela spram 5 na Gigabyteu. Gigabyte ima nešto stariji čipset, no perfomanse su otprilike na jednakoj razini. Gigabyte GSmart Tuku T2  dostupan je po cijeni od 749 kuna (listopad 2014.).

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1414763612.jpg

Konkurencija - Alcatel OT-4015 Pop C1

Identičnom cijenom od 599 kuna, POP C1 ima bateriju manjeg kapaciteta i osjetno lošiji ekran od 3.5 inča niže rezolucije. Kamera na Alcatelu je također osjetno manja te broji samo 2 megapiksela. Čipset i performanse su na jednakoj razini, a oba pogone Android 4.2 Jelly Bean.

 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1414763626.jpg

 

 

 

Komentari

Leon

13. prosinca 2015 - 11:07 Prijavi neprimjeren komentar

kako izbrisati kontakte

Odgovori