Testovi mobitela

MEANIT Twin F24

Twin F24 Twin F24 Twin F24 Twin F24 Twin F24 Twin F24 Twin F24 Twin F24 Twin F24
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Predstavljen 03-2015
Vrsta uređaja Klasični mobitel
Dual SIM Da
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 122 x 52 x 10
Ekran i tipkovnica
Dijagonala ekrana (inča) 2,4
Rezolucija ekrana 320 x 240
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Utor za memorijsku karticu microSD
Memorijska kartica 8 GB
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 0,3 megapiksela (640 x 480)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Ne
UMTS (3G) Da
Bluetooth Da
Baterija
Kapacitet baterije (mAh) 2000
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Glazbeni player Da
Video player Da
FM radio Da
3,5 mm ulaz Da
USB microUSB 2.0
Dodatne funkcionalnosti
MMS Da
Organizator Da
Dodatno LED svjetiljka, vibracija, WhatsApp aplikacija
Mobil.hr testovi
Vrijeme uključivanja kamere (s) 2
Trajanje baterije u praksi (dana) 5
Dužina kabela punjača (cm) 75
Gdje kupiti
Cijena 199 kn
Info Intelkom


01/ 3863 888
http://meanit.hr/
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Za nostalgičare
Autor: Ilija Gavrić

Obični telefoni postaju rijetka vrsta u najezdi pametnih telefona

10.04.2015.

 

Na tržištu je sve više smatphone uređaja, ali MeanIT predstavlja i obične mobitele te tako budi nostalgiju.

 

MeanIT je poznat po pristupačnim uređajima, ali nije zaboravio i na ljude kojima smartphone nije potreban. Tako nam je nakon modela Veteran II i  Twin F28, na test došao još jedan „obični“ mobitel naziva Twin F24. Kakvim se ovaj klasični mobitel pokazao u svakodnevnom korištenju, pročitajte u nastavku recenzije.

Sadržaj pakiranja

Mobitel nam je došao na test u maloj kutiji, na čijoj su prednjoj strani označene neke značajke uređaja. Kada otvorite kutiju, primijetit ćete da se mobitel nalazi bočno, dok se ispod dodatnog poklopca nalazi punjač (dužine 75 cm) s microUSB nastavkom te kratke upute.

Ergonomija, dizajn i izrada

MeanIT Twin F24 je za današnje pojmove mali uređaj, dimenzijama mjeri ~12,2x5,2 cm, a debljina je oko 1 cm. Kada bi ga usporedili s nekim starijim uređajem, moglo bi se reći da je nešto veći, ali i deblji. 2,4-inčni ekran i velike tipke su razlog nešto većih dimenzija ovog uređaja. Ispod se nalaze tipke za prečace, ispod kojih su tipke za uspostavu i prekid poziva dok se u sredini smjestila 4-smjerna navigacijska tipka koja imitira metal dok se unutar nje smjestila tipka za potvrdu. Ispod toga se smjestila klasična alfanumerička tipkovnica.

Bočne strane uređaja su u potpunosti prazne, na vrhu se smjestila mala svjetiljka (LED) dok se na dnu nalaze utor za punjač i slušalice. Stražnja strana uređaja je također jednostavno napravljena. Pri vrhu se nalazi kamera te do nje otvor zvučnika dok je na dnu samo logo. Stražnji poklopac ima laganu teksturu, a poklopac djeluje dosta čvrsto. Ispod poklopca se skriva baterija ispod koje se nalaze dva utora za SIM kartice i utor za microSD karticu.

Sama izrada uređaja je dobra i ništa ne škripi, a mobitel dolazi u dvije boje: crnoj i bijeloj.

Ekran i tipkovnica

Već smo spomenuli kako ovaj mobitel posjeduje 2,4“ ekran, a rezolucija mu iznosi 320 x 240 piksela. S obzirom da se radi o klasičnom mobitelu, na ovom uređaju taj ekran dobro izgleda, uz nešto manje kutove gledanja . Ekran na dnevnom svjetlu nije previše upotrebljiv pa je potrebno zakloniti ekran od sunca.

 

Tipkovnica ispod ekrana je klasična, alfanumerička tipkovnica, dobro poznata s telefona od prije nekoliko godina. Za one koji su zaboravili na alfanumeričke tipkovnice: svakoj tipki je pridodano nekoliko slova (1 – interpunkcijski znakovi, 2 – abc, 3 – def .... 0 – razmak), te je za pojedino slovo potrebno pritisnuti određenu tipiku onoliko puta na kojem se mjestu to slovo nalazi. Fizičke tipke su dosta velike i jako dobro reagiraju na pritisak te će te nakon nekog vremena bez problema moći pisati SMS poruke bez da gledate u ekran.

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

MeanIT Twin F24 dolazi s vlastitim operativnim sustavom, a na prvu se ne razlikuje previše od starih klasičnih mobitela. Kada otključate mobitel, na vrhu ćete primijetiti ikone za signale dviju SIM kartica, pored čega je ikona za profil (zvuk ili vibraciju) dok je na desnoj strani indikator baterije. Na sredini ekrana su se smjestile ikone za dvije SIM kartice kao i nazivi operotera. Malo ispod toga se nalaze datum i vrijeme. Pri dnu se nalaze 4 prečaca (izbornik, WhatsApp, poruke i multimedija), a u postavkama nismo našli mogućnost da te ikone maknemo s početnog ekrana.

 

Ulaskom u izbornik dočekuje nas poznata slika. 12 ikona posloženih u mreži (3 x 4), ali se njihov raspored ne može mijenjati. Tako vas redom čekaju WhatsApp, Imenik, Audio reproduktora, Popis poziva, Poruke, Video reproduktor, Multimedija, Postavke, Upravitelj datoteka, Usluge (internet), Profili i Alati. U izborniku i po podizbornicima se možete kretati i pomoću numeričkih tipki jer su brojevi dodijeljeni pojedinim stavkama. Tako recimo, ako želite uključiti Bluetooth, uđete u izbornik, stisnete 8 (otvaraju se postavke) pa 4 da označite Povezivanje i potvrdite.

 

Same postavke ovog mobitela su dosta jednostavne te je moguće podesiti datum i vrijeme, odabrati vrijeme uključivanje i isključivanja mobitela, promijeniti jezik, promijeniti pozadinu te promijeniti intenzitet osvjetljenja i vrijeme isključivanja ekrana. Također, u postavkama je moguće odabrati koje se aplikacije pale stiskanjem navigacijske tipke prema dolje odnosno gore.

 

Ovaj mobitel dosta brzo otvara aplikacije, osim ako ne otvarate web aplikacije, ali to nije do uređaja već do brzine povezivanja na internet, no o tome ćemo više u nastavku.

Imenik, pozivi i društvene mreže

Imenik je krajnje jednostavan. Kontakte može spremiti na SIM karticu te im u tom slučaju možete dodati samo ime i broj, ili ih možete spremiti na mobitel, a onda im možete pridodati i sliku i melodiju te ih podijeliti u grupe. Na mobitel je moguće spremiti 200 kontakata, a tome treba dodati onoliko koliko vam stane na dvije SIM kartice. Na dnu imenika se nalazi pretraživanje koje će vam omogućiti da brže pronađete određeni kontakt tako da tipkate početna slova tog kontakta.

Iz samog imenika je moguće direktno pozvati kontakt pritiskom na fizičku tipku za uspostavu poziva.

 

Za pozivanje novog broja nije potrebno ulaziti u posebnu aplikaciju kako smo navikli kod smartphonea. Dovoljno je otključati mobitel i utipkati broj koji želite zvati i stisnuti tipku za pozivanje. Pritiskom na tipku za pozivanje pokazuje se popis zadnjih poziva.

Tijekom testa nismo imali problema sa signalom, a zvuk slušalice je dovoljno glasan te smo sugovornika dobro čuli, kao i on nas.

 

MeanIT se hvali s WhatsApp aplikacijom na ovom telefonu, a također dolazi s predinstaliranom Facebook chat aplikacijom. No, da bi obje mogli pokrenuti, potrebna vam je microSD memorijska kartica, koja ne dolazi u paketu s mobitelom.

WhatsApp aplikacija je jednostavna za korištenje te je kod otvaranja moguće vidjeti zadnja dopisivanja s pojedinim kontaktima. Otvaranje same aplikacije traje nešto duže, a ukoliko izađete iz aplikacije nećete vidjeti nikakvu obavijest da ste dobili novu poruku; sve dok ponovo ne uđete u aplikaciju. Kada pišete poruke, moguće je dodati i emotikone (smajliće), ali se oni svaki put iznova skidaju.

Facebook chat aplikaciju nismo uspjeli pokrenuti.

E-mail i poruke

Poruke se nisu ništa promijenile u odnosu na mobitele stare garde. Poruke se dijele na primljene i poslane te nacrte i predloške. Primljene i poslane poruke se slažu kronološki, a sami možete napisati svoje predloške koje možete brzo poslati.

Već smo ranije rekli da su tipke dosta velike i ugodne za pisanje. Kao manu bi naveli da uređaj ne stavlja automatski veliko slovo nakon točke već je potrebno s tipkom # uključiti velika slova pa onda opet s istom prebaciti na mala slova. Mobitel ne dolazi s predinstaliranim e-mail klijentom niti ga je moguće skinuti.

Procesor, memorija

Za ovaj mobitel nisu dostupne informacije o procesoru i memoriju, a posjeduje utor za microSD kartice kapaciteta do 8 GB, što pozdravljamo jer su cijene tih kartica dosta niske.

Baterija i trajanje

Baterija je jedna od stvari kojom se MeanIT hvali kod ovog uređaja. A ima i razloga za to. Baterija je kapaciteta 2000 mAh, što u kombinaciji s 2,4“ ekranom garantira autonomiju od nekoliko dana. Tijekom testa to se i potvrdilo. Normalnim korištenjem ovog mobitela, tj. nakon nekoliko poziva, par poruka, malo surfanja internetom, dopisivanja preko WhatsAppa i igranja igrica nam je nakon dva dana ostalo više od pola kapaciteta baterije.

Multimedija, FM radio, glazba

Za pregledavanje fotografija služi poseban preglednik koji je krajnje jednostavan u kojem je moguće fotografiju pregledati, poslati, preimenovati, izbrisati ili vidjeti dodatne informacije o njoj. Kada se fotografija otvori u opcijama ju je moguće rotirati, poslati ili postaviti za pozadinu. Fotografije se listaju s navigacijskom tipkom lijevo/desno.

Reprodukcija videa radi samo s video zapisima snimljenim s uređajem (.3gp), dok je u „audio reproduktoru“ moguće poslušati mp3 datoteke, ali je potrebno malo „kopanja“ da se dođe do mp3 datoteka. Zvuke je relativno glasan, ali se osjeti krčanje.

MeanIT Twin F24 posjeduje i FM radio koji radi i bez uštekanih slušalica, a radio je jednostavan za korištenje te je moguće spremiti do 40 stanica. Radio može raditi i u pozadini dok ste na internetu, pišete poruke ili gledate fotografije.

Fotoaparat i video

Mobitel dolazi s VGA kamerom fiksnog fokusa i bez bljeskalice, a može snimati i video u QVGA rezoluciji. Fotoaparat će vam dati dosta zrnate slike, pogotovo ako fotografirate u zatvorenom prostoru i s manje svjetla. A ista stvar je i s video snimanjem.

Samo sučelje je jako jednostavno. Fotografije se snimaju pritiskom na potvrdnu tipku (u sredini navigacijske tipke). U postavkama je moguće podesiti zvuk okidača, kontrast, odabrati mod scene (auto i noć), balans bijele boje, timer te odabrati rezoluciju (240 x 320, 160 x 120 i 640 x 480) te kvalitetu (niska, normalna, srednja). A možete još dodati i poneki efekt. Kod snimanja videa moguće je podesiti samo kvalitetu (normalna, dobra i visoka).

Kamera je spremna za fotografiranje za oko 1,5 sekundu.

Povezivost i Internet pretraživač

Twin F24 posjeduje povezivost na 2G mrežu te Bluetooth, a tu je i WAP preglednik.

U kombinaciji 2G-a i WAP preglednika moguće je pregledavati prilagođene web stranice, a učitavanje stranica traje dosta dugo. No dobra je stvar da postoje bookmarkovi pa može malčice brže pristupiti stranicama.

Organizator i alarm

Kalendar je vrlo jednostavan te nudi mogućnost tjednog i mjesečnog prikaza. U kalendar je moguće dodavati događaje za koji možete odabrati opis, vrijeme, tip događaja, alarm i ponavljanje događaja.

Alarm je poprilično jednostavan. Moguće je odabrati do pet različitih alarma te za svaki postaviti različito vrijeme, odgodu, ponavljanje i ton alarma. Alarm će se upaliti i ako je mobitel ugašen, te čim se ponuditi opcija da uključite mobitel nakon gašenja alarma.

Aplikacije i igre

Pored navedenih WhatsApp i Facebook chat aplikacija, na mobitelu će se naći i upravitelj datoteka pomoću kojeg je moguće vidjeti sve datoteka na memorijskoj kartici uređaja, a tu su još i kalkulator i pretvarač valuta. Od igrica, na mobitelu dolaze predinstalirane dvije igrice: F1 Utrka i Zmija. Zmija nas donekle podsjeća na legendarnu Nokiinu igricu,a baš kao i prije, dobra je za potrošiti neko vrijeme.

Cijena za MeanIT Twin F24

Cijena za MeanIT Twin F24 iznosi 199 kuna (travanj 2015.)

Cool faktor

Uređaj ne posjeduje posebni cool faktor, osim što će kod nekih probuditi nostalgiju.

Zaključak testa

U vrijeme kada mobiteli postaju sve veći i veći, tj. imaju sve veće ekrane te svi gledaju na specifikacije poput procesora, količine RAM-a, megapiksela kod kamere i slično, MeanIT je odlučio ponuditi mobitel ljudima kojima ništa od gore navedenog nije bitno. Ciljanoj grupi korisnika zasigurno su na prvom mjestu fizičke tipke, lagano korištenje, dobra baterija te da nije skup. Upravo će to naći kod ovog mobitela, bateriju koja traje i traje i traje, a „za šaku kunu“. Velike fizičke tipke će omogućiti jednostavno i ugodno korištenje ovog mobitela, a jednostavno sučelje neće tražiti puno navikavanja ukoliko dolazite s nekog starijeg mobitela.

 

Plus

+ baterija

+ tipkovnica

+ cijena

 

Minus

- kamera

- spori internet

- memorijska kartica ne dolazi u paketu

Konkurencija - Alcatel OT-2000X

Alcatel OT-2000X ima ekran jednake dijagonale, ali postavljen horizontalno te ima veće tipke, no ne posjeduje kameru, ima bateriju manjeg kapaciteta (1000 mAh). Pored toga, uređaj je namijenjen starijoj populaciji (zbog većih tipki i slova na ekranu) a i skuplji je - cijena mu je 369 kn.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1428694672.jpg

Konkurencija - MeanIT Twin F28

Twin F28 je konkurencija iz vlastite kuće. Nudi nešto veći ekran (2,8“) te kameru koja može snimiti fotografiju veće rezolucije, dok je baterija nešto slabija (1400 mAh). Oba nude dva utora za SIM kartice i memorijsku karticu. Twin F28 je nešto skuplji (249 kn).

 

©Mobil.hr, 04/2015.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1428694689.jpg

 

 

 

Komentari

Nebojša

20. svibnja 2018 - 03:25 Prijavi neprimjeren komentar

Imam problem sa meanit mobitelom f24 model
Naime nemogu nikako rasetirati mobitel na tvorničke postavke jer sam zaboravio broj ??
Pa me zanima kako ga resetirati pomocu koda. ???
Hvala

miro

21. kolovoza 2017 - 12:13 Prijavi neprimjeren komentar

dd
imam meanit f24 i imam problem,naime kada nekoga pozovem na njegovom telefonu se ne prikazuje moje ime/moj broj vec se pojavljuje "privatni broj".molim sto poduzeti.
pozdrav,miro

miro

20. kolovoza 2017 - 10:15 Prijavi neprimjeren komentar

dobar dan,
posjedujem meanit f24 dual sim.
problem je kada nekoga zovem prikazuje se da zove privatni broj/nepoznati broj a ne broj/moje ime.
molim kako to rijesiti?
zahvaljujem,pozdrav
miro

Vesna

31. siječnja 2017 - 14:40 Prijavi neprimjeren komentar

Poštovani, kako da namjestim postavke brzog biranja. U Postavkama ima ta opcija i sve brojeve namjestim kak bi trebalo, ali kad idem birat npr. na tipka broj 2 kontakt piše Šaljem zahtjev i onda Nedovršeno.. ne razumijem, ako mi možete pomoći...malo mi je hitno.... Hvala :)

Brane

13. listopada 2016 - 21:54 Prijavi neprimjeren komentar

mobitel kupljen za oca umirovljenika. whatsapp aplikacije nema na mobitelu niti se ona igdje spominje na kutiji ili u uputstvima.
Uz mobitel je neophodno nabaviti SD karticu jer uređaj nema vlastitu memoriju zbog čega se ne može koristiti kamera niti mijenjat pozadinska slika.
Subjektivni dojam je da bi prikaz sati trebao biti puno većeg formata na uštrb natpisa "umetnite drugu sim karticu" koji se nažalost ne može isključiti iako se koristi
samo jedna kartica, te jako siromašan izbor od pet tonova za melodiju zvona. Dobra stvar je velika baterija koja traje dovoljno dugo da se zaboravi gdje je ostavljen punjac,
dobro odmjerene dimenzije uređaja i praktična LED svjetiljka. Mobitel preporučujem starijoj populaciji neprilagodljivoj novim tehnologijama touch screena.

1 2

Odgovori