Testovi mobitela

MEANIT Twin F28

Twin F28 Twin F28 Twin F28 Twin F28 Twin F28 Twin F28 Twin F28 Twin F28 Twin F28 Twin F28
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Predstavljen 02-2015
Vrsta uređaja Klasični mobitel
Dual SIM Da
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 130 x 57 x 12
Ekran i tipkovnica
Dijagonala ekrana (inča) 2,8
Rezolucija ekrana 320 x 240
Pikseli po inču (ppi) 142
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Utor za memorijsku karticu microSD
Memorijska kartica 8 GB
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 1,3 megapiksela (1280 x 960)
Prijenos podataka
EDGE Da
Bluetooth Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1400
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Ne
Glazbeni player Da
FM radio Da
USB microUSB 2.0
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Ne
MMS Da
Organizator Da
Dodatno WhatsApp i Facebook aplikacija, LED svjetiljka
Mobil.hr testovi
Vrijeme uključivanja uređaja (s) 25
Vrijeme uključivanja kamere (s) 2
Trajanje baterije u praksi (dana) 3
Dužina kabela punjača (cm) 77
Gdje kupiti
Cijena 249 kn
Info Intelkom


01/ 3863 888
http://meanit.hr/
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Običan mobitel
Autor: Lucija Pilić

Treba li pametnom čovjeku pametan mobitel?

24.03.2015.

 

U vrijeme kad ni svoje roditelje više ne možete zamisliti bez pametnih uređaja u rukama, pitanje je isplati li se uopće razmišljati o tržištu koje više cijeni doba starih, "glupih" mobitela. MeanIT misli potvrdno, zbog čega su i izdali staromodni Twin F28. Hoće li vas taj pripadnik stare garde potaknuti na nostalgična razmišljanja o prošlim, "boljim" danima ili će potvrditi vaša uvjerenja o okrutnosti (r)evolucije, saznajte u našoj recenziji.

Sadržaj pakiranja

U paketu smo, uz mobitel, dobili punjač s microUSB nastavkom dužine 77 cm. S mobitelom se tehnički niti ne možete spojiti na računalo pa vam poseban microUSB kabel ne treba.

Ergonomija, dizajn i izrada

MeanIT Twin F28 izgleda kao dobri, stari obični mobitel, samo nešto većih dimenzija. Krasi ga poveći (za klasične mobitele) 2,8-inčni ekran ispod kojeg se smješta prostrana, gumena, alfanumerička tipkovnica. Iznad brojeva i simbola nalazi se srebrni, kvadratični obrub za navigaciju izbornikom, pojačavanje/stišavanje zvuka ili brze funkcije (uključivanje kamere, radija ili bilo kojeg drugog instaliranog programa), a u njemu tipka za odabir. Sa strane su smještene tipke za prečace i tipke za primanje/odbijanje poziva. Ovaj raspored u vama će definitivno pobuditi sentimentalne osjećaje.

 

Gornji dio mobitela krasi svjetiljka, a na donjem dijelu laganog, plastičnog kućišta nalaze se utori za microUSB kabel i slušalice te mali otvor za micanje poklopca. Ispod poklopca smještena je odvojiva baterija, utor za microSD karticu i dva utora za klasične, miniSIM kartice.

Ekran i tipkovnica

2,8-inčni ekran zvuči premalo za današnje standarde, ali zapravo izgleda prilično robusno na mobitelu ovećih dimenzija s prostranom fizičkom tipkovnicom. S rezolucijom od 320 x 240 piksela i gustoćom piksela od 142 ppi prikaz je osjetno pikseliziran, kao što i priliči ovoj klasi uređaja, a vidljivost na direktnom suncu je slaba tako da ćete na direktnom suncu morati rukom zakloniti ekran od sunca.

 

Što se tiče tipkovnice, trebalo nam je malo privikavanja na stari, alfanumerički način rada, no ugodan osjet pritiska na gumenoj tipkovnici učinio nam je ponovno učenje lakšim. Ukoliko ste u međuvremenu zaboravili, svaki broj ima određen set slova (1 - ABC, 2 - DEF) s kojima pišete poruke, broj 1 uglavnom služi za pisanje interpunkcijskih znakova, * za posebne znakove (i zaključavanje na naslovnoj stranici), 0 za razmak, a # za biranje jezika i formata slova (velika, mala, brojke). Kod biranja formata slova, nedostajala nam je mogućnost pisanja imena, prezimena i ostalih imenica s velikim slovom bez da se moramo oslanjati na CAPS LOCK (veliko pa malo slovo vrijedi samo kao pravilo koje ide iza točke).

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

MeanIT Twin F28 dolazi s vlastitim operativnim sustavom koji će vas odmah podsjetiti na stare dane. Na naslovnoj stranici imamo ime mreže, datum, vrijeme i prečace za Kontakte i Izbornik. Izbornik se sastoji od 12 ikona/aplikacija: Kontakata, Poruka, Povijesti poziva, Postavki, Profila, Mojih datoteka, Igara, Multimedije, Facebooka, Aplikacija, WAP-a i WhatsAppa. Zgodno je što u izbornicima i podizbornicima mobitela možete skratiti vrijeme skrolanja po opcijama brzim biranjem. Recimo, uđete u aplikaciju Multimedije (8) i želite pogledati galeriju slika. Samo trebate stisnuti tipku 5 umjesto da četiri puta skrolate dolje.

 

U postavkama možete podesiti svjetlinu i kontrast mobitela, mrežni račun, datum i vrijeme, jezik, podesiti automatsko uključivanje i gašenje mobitela, vidjeti stanje baterije, tvornički resetirati mobitel ili podesiti prečac za srebrni obrub. Primjerice, kad na obrubu stisnete tipku gore, da vam se automatski uključi radio.

 

Unutar postavki smještene su postavke za pozive kojima možete podesiti preusmjeravanje telefona, pozive na čekanju i zabranu poziva, ali i postavke za privatnost. Postavke za privatnost vam omogućuju da dodate određen broj na "crnu listu" ili upalite fiksno biranje za najvažnije kontakte, promijenite PIN2 i lozinku ili zaključate aplikaciju lozinkom (posebno korisno ako ne želite da vam bilo tko gleda privatne poruke).

 

MeanIT Twin F28 prilično brzo otvara obične aplikacije. Jedino je malo usporen pri otvaranju web aplikacija, što nije čudno kad znate da podržava Edge brzine prijenosa tako da brzina otvaranja ovisi i o brzini prijenosa podataka koju vam daje vaš mobilni operator.

Imenik, pozivi i društvene mreže

Ukoliko spremate kontakte na SIM karticu, možete im dodijeliti samo ime i broj. Ako pak spremate brojeve na telefon, možete im dodati sliku, melodiju i sortirati ih u predefinirane ili novootvorene grupe. Usto, putem aplikacije Kontakata možete uvesti brojeve sa SD kartice, provjeriti vlastiti broj ili stanje memorije. Maksimalan broj kontakata koje možete imati je 354 (uključujući SD karticu).

 

Pozivi se pokreću upisivanjem brojeva na naslovnoj stranici pritiskom tipke za poziv. Eventualno, upisani broj putem opcija možete spremiti u kontakte ili mu napisati poruku. U zasebnoj aplikaciji povijest poziva možete vidjeti i izbrisati popis poziva.

 

Jedna od MeanIT ovih glavnih značajki je mogućnost spajanja na Twitter, Facebook ili WhatsApp, unatoč tome što se radi o staromodnom mobitelu. Facebook Chat i WhatsApp na mobitelu dolaze predinstalirani, dok Twitter morate naknadno instalirati i pokretati iz aplikacije Trgovine. Za pokretanje tih aplikacija, morat ćete uzeti posebnu microSD karticu, koja ne dolazi u paketu s mobitelom.

 

WhatsApp ima jednostavan dizajn. U prvi plan stavlja razgovor s kontaktima, u drugi spremanje tog razgovora. Mogli smo dodavati datoteke i smajliće u razgovore, no smetalo nas je što je svaki put kad smo kliknuli da dodamo smajlić, aplikacija morala ponovno skidati potrebne datoteke.

 

Aplikacije Facebook Chat i Twitter nismo uspjeli pokrenuti.

E-mail i poruke

Poruke dolaze sa standardnim sučeljem za stare mobitele. Odijeljene su na ulazni i izlazni spremnik, poslane poruke i skice. Možete stvarati i svoje predloške za brzi odgovor. Na telefonu možete imati ukupno do 75 pohranjenih poruka (uključujući SD karticu).

Uređaj nema e-mail klijent niti ga se može skinuti s trgovine.

Procesor, memorija

Za uređaj nisu dostupne informacije o procesoru i memoriji. Internu memoriju možete proširiti microSD karticom do 8 GB, a ona je u nekim slučajevima ključna za funkcioniranje određenih aplikacija. MicroSD kartice od 8 GB se mogu naći po cijeni od 30 kuna.

Benchmark test

Proveli smo uobičajene testove izvršavanja najčešćih zadataka. Tako nam se uređaj u prosjeku uključivao za 25 sekundi (do pojave signala), a gasio za 5,2 sekunde. Kamera se u prosjeku uključivala za 2,1 sekundu.

Baterija i trajanje

Li-Ion baterija od 1400 mAh bez problema će vam izdržati do dva, ako ne i tri dana korištenja. Uz jednoipolsatno surfanje po web aplikacijama, jednosatno igranje s običnim aplikacijama te trosatno slušanje radija, s maksimalnim osvjetljenjem i aktivnom jednom od dvije SIM kartice, baterija nam se od 100 % spustila na 62%. Da se na kraju dana napuni natrag do 100%, trebalo joj je sat vremena i 50 minuta.

Multimedija, FM radio, glazba

Na uređaju su nam se pokretali samo .avi i .mp4 filmovi, i to kao zvučne datoteke, a ne filmovi. Moći ćete pregledavati samo videe s kamere (.3gp). Što se glazbe tiče, uređaj nam nije htio prepoznati i uvesti glazbu unutar aplikacije već smo morali kopati po Mojim datotekama da izvučemo glazbu iz foldera. Uspjeli smo pokrenuti .mp3 datoteke. FM radio ima vrlo jednostavan i pregledan dizajn te će pronaći i zapamtiti do 40 dostupnih radio stanica. Dobro je što možete staviti reprodukciju glazbe u pozadini dok surfate internetom.

Fotoaparat i video

Fotoaparat od 1 MP (1280x960) i kamera QVGA rezolucije dat će vam rezultate slabije kvalitete i zrnate slike, no to smo i očekivali od ovakvih specifikacija. Dobro je što možete donekle uljepšati sliku raznim efektima, podešavati svjetlinu i kontrast te omogućiti kontinuirano snimanje (3 ili 6 slika zaredom).

Povezivost i Internet pretraživač

Uređaj dolazi s WAP preglednikom i mogućnošću povezivanja na 2G mrežu te s Bluetoothom. U principu, to znači da će vam se otvarati samo prilagođene web stranice, bez slika. I na učitavanje ćete morati čekati prilično dugo zbog spore veze. Da si skratite navigaciju po internetu, dobro će vam poslužiti spremanje bookmarkova i zavirivanje u povijest pretraživanja.

Navigacija

Uređaj ne dolazi s aplikacijom navigacije niti je istu moguće instalirati putem trgovine.

Organizator i alarm

Vrlo jednostavna kalendar aplikacija daje vam mogućnost stvaranja događaja s unosom opisa, vremena, datuma, zvona i eventualnog ponavljanja. Možete birati između mjesečnog i tjednog pregleda.

Aplikacije i igre

Na telefonu je dostupna MRP trgovina s dodatnim aplikacijama za skidanje, čiji se izbor uglavnom sužava na igre i Twitter. Uz predinstaliranu Zmiju, na mobitel smo skinuli jednostavnu, laganu i pomalo repetitivnu arkadu Kart Rider s kojom smo se kratko zabavili.

 

Cijena za MeanIT Twin F28

Cijena za MeanIT Twin F28 je 249 kuna (ožujak 2015.).

Cool faktor

Najviše cool na ovom telefonu nam je bila svjetiljka na gornjem dijelu kućišta.

Zaključak testa

MeanIT Twin F28 cilja na usku nišu korisnika, korisnika koji ne trebaju ili ne žele pametni mobitel, a željeli bi si ušparati nešto novaca na dopisivanje. WhatsApp i Messenger sjajne su i jeftine alternative klasičnim porukama, a podatkovni promet nikad nije bio jeftiniji. Ugodna, fizička gumena tipkovnica za pisanje te oveći ekran razveselit će svakog tko želi upgrade sa starog, malog mobitela. Ukoliko pak želite nešto pametniji mobitel s bržim internetom, morat ćete biti spremni izdvojiti i veću količinu novca.

 

Plus

+ tipkovnica

+ WhatsApp

+ nostalgija

 

Minus

- spori internet (Edge)

- microSD kartica do 8 GB

- ograničena pohrana brojeva i poruka

Konkurencija - Nokia 225 DS

Nokia 225 DS primjer je tradicionalnog Nokijinog dizajna klasičnog mobitela, od kojeg MeanIT posuđuje dosta elemenata. Što se specifikacija tiče, krasi ih jednako velik 2,8-inčni ekran iste rezolucije (320x240), Nokia može pohraniti do 32 GB podataka na microSD kartici i ima bolju kameru od 2 megapiksela, ali je zato i dvostruko skuplja te ima 200 mAh slabiju bateriju. U slobodnoj prodaji košta 499 kuna.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1427246132.jpg

Konkurencija - Alcatel OT-2000X

Alcatel je još jedan od starih igrača na tržištu koji vidi profit u običnim mobitelima. OT-2000X je nešto okrugliji model, većih tipki za navigaciju i manjeg ekrana (2,4 inča). Uz pomoć microSD kartice, pohranu je moguće proširiti do 16 GB. Ipak, ovaj uređaj nema kamere, baterija ima kapacitet od 1000 mAh, a usto je skuplji za više od 100 kuna (369 kuna).

 

©Mobil.hr, 03/2015.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1427246278.jpg

 

 

 

Komentari

Dr. Ranka Kulić

07. prosinca 2016 - 18:04 Prijavi neprimjeren komentar

Mene interesuje da li je moguće izvršiti RUČNI IZBOR MREŽE .

denis

24. veljače 2016 - 17:11 Prijavi neprimjeren komentar

Bok, nedavno sam kupio doticni meanit, te mislim da uređaj ima gresku kod alarma.
naime sta god ja pokusavao napraviti , alarm sat ce se iskljuciti /deaktivirati nakon ponoci, dakle iza 12 sati u noci.

medjutim ako alarm podesim iza 12 sati da zvoni u recimo 9 , on ce uredno zvoniti, dakle sto bih trebao svaki put cekati 12 sati i 1 min da si navinem alarm ?

ako postoji neko rijesenje molim vas da mi pomognete , hvala

Odgovori